VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 24.05.2013
Človekove pravice v 2012
24.05.2013, , Slovenija


Amnesty International Slovenije E-mnesti

Kaj se je dogajalo s človekovimi pravicami po svetu v letu 2012?
Svet postaja čedalje bolj nevaren kraj za begunce, migrante in azilante, saj ti težje prečkajo meje kot zaboji z orožjem, ugotavlja poročilo Amnesty International o stanju človekovih pravic v letu 2012.

Amnesty International je lani zabeležila omejevanje svobode izražanja v najmanj 101 državi, mučenje ljudi v najmanj 112 državah, v 50 državah pa so bile varnostne sile v mirnem času odgovorne za nezakonite poboje, 80 držav je izvajalo nepoštena sojenja … A zabeležila tudi veliko zmago: 155 držav je v Generalni skupščini ZN glasovalo za pogodbo o nadzoru trgovine z orožjem.

Poglejte si kratko poročilo direktorice AI Slovenije Nataše Posel, kaj obravnava letošnje poročilo.

Kliknite za kratko video izjavo.

Kliknite za še več dejstev in številk iz letnega poročila.

In Slovenija? Izpostavljamo 3 teme.

Izbrisani: po doseženi prelomni zmagi na Evropskem sodišču za človekove pravice skoraj leto kasneje obeti za popravo krivic slabi. Kliknite za kratko video izjavo.

Romi: še vedno nekateri živijo brez dostopa do vode in ostale infrastrukture, v človeka nevrednih razmerah. Kliknite za kratko video izjavo.

Vpliv varčevalnih ukrepov na človekove pravice: država je ne glede na čas recesije dolžna poskrbeti, da imajo ljudje socialno varnost, ustrezna bivališča, zdravstvene storitve, izobraževanje in hrano. Kliknite za kratko video izjavo.

PRIDRUŽITE SE - SPREMLJAJTE - UKREPAJTE:
SOS SMS: pošljite Amnesty na 2929
Facebook: Amnesty Slovenije
Twitter: AmnestySlovenia

Akcije

Foto: Tanja Ristič
Podpise pod peticijo, s katero zahtevamo, da vlada zagotovi dostop do vode vsem, tudi vsem romskim naseljem na JV države, bomo izročili predsednici vlade.
Ogromno hvala vsem prostovoljcem in zagnanim sodelavcem za čas, potrpežljivost in pozitivno energijo!