VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 10.06.2013
EURODESK novice za mlade 07/06/13
24.06.2013, , Slovenija



Evropa je polna priložnosti - da jih lahko izkoristimo, potrebujemo
le prave informacije. Eurodesk, brezplačni infoservis Evropske komisije,
je namenjen tako mladim samim kot tudi tistim, ki se pri svojem vsakdanjem delu
srečujejo z mladimi in njihovimi vprašanji.

Prenovljeni Evropski mladinski portal - vabljeni k ogledu!

Od petka, 24. maja, je na voljo nov Evropski mladinski portal, dostopen na Opens external link in new windowhttp://europa.eu/youth .

Na popolnoma prenovljenem portal si lahko ogledate informacije o priložnostih in prispevke o osmih temah prenovljene strategije EU o mladih. Ogledate si lahko članke na evropski ravni in za vseh triintrideset programskih držav programa Mladi v akciji.

Stran je večjezična, s prispevki v izbranem nacionalnem jeziku. Na Evropski mladinski portal bo dodanih še mnogo interaktivnih funkcij. Obiskovalci so spodbujeni k sodelovanju v spletni raziskavi, ki je namenjena zbiranju mnenj o portal in njegovem izboljšanju.

Vodje projekta prenove Evropskega mladinskega portal je Evropska komisija, v tesnem sodelovanju z mrežo Eurodesk.


  1. NOVICE
  2. RAZPISI ZA MLADINSKE DELAVCE
  3. RAZPISI ZA MLADE

Novice

Nova številka revije Mladje o evropskem državljanstvu
Zavod Movit je ob evropskem letu državljanov celotno številko revije Mladje posvetil tej temi.

V njej si lahko preberete več o različnih dimenzijah evropskega državljanstva, se seznanite z osebnimi razmišljanji o pomenu te nadnacionalne identitete predsednika Evropskega mladinskega foruma in evropskih poslancev, strnili pa smo tudi napovednike različnih dogodkov, ki se bodo v kontekstu evropskega leta državljanov odvijale po Sloveniji.

Novo Mladje lahko prelistate na http://www.mva.si/fileadmin/user_upload/doc/2_OGLEDALO/2_Publikacije/Mladje/mladje_30-www.pdf


Evropsko poročilo o drogah 2013
Najmanj 85 milijonov Evropejcev, eden od štirih, je vsaj enkrat v življenju poskusilo prepovedano drogo. Samo v letu 2012 je na trg drog vstopilo 73 novih psihoaktivnih substanc. Te podatke prinaša nedavno poročilo Evropskega centra za spremljanje drog in odvisnosti od drog (EMCDDA), ki je bilo prejšnji četrtek predstavljeno članom Odbora za državljanske svoboščine. Poročilo zajema vseh 27 članic Evropske unije ter Hrvaško, Turčijo in Norveško.

Med pozitivnimi dejstvi dokument izpostavlja upad uporabe heroina, manj vbrizgavanja drog ter upad priljubljenosti kanabisa in kokaina v nekaterih državah. Zaskrbljujoče pa je, da se na trgu pojavlja vse več sintetičnih stimulansov in novih psihoaktivnih substanc, ki so dostopne tako zakonito kot na črnem trgu.

Medtem ko skoraj trije milijoni - oziroma en odstotek - odraslih Evropejcev marihuano uporabljajo vsak dan ali skoraj vsak dan, jih je kanabis vsaj enkrat v življenju poskusilo 77 milijonov Evropejcev med 15. in 64. letom. Leta 2007 je pomoč zaradi odvisnost od heroina na novo poiskalo 59.000 ljudi, leta 2011 pa 41.000.

Evropsko poročilo o drogah: http://www.emcdda.europa.eu/publications/edr/trends-developments/2013

Podatki za Slovenijo: http://www.emcdda.europa.eu/publications/country-overviews/si/data-sheet

Vir: Informacijska pisarna Evropskega paramenta v Sloveniji


Razpisi za mladinske delavce

Usposabljanje "Let's get out", 19.-25. 8. 2013, Latvija Latvijska nacionalna agencija programa Mladi v akciji v sodelovanju s podpornim centrom SALTO Inclusion organizira usposabljanje s katerim želi pokazati mladinskim in socialnim delavcem, ki delajo z mladimi z manj priložnostmi, različne aktivnosti na prostem, ki jih lahko uporabijo pri svojem delu. POMEMBNO: Zaželjeno je, da se usposabljanja udeležita dve osebi kot ekipa in sicer: ena odrasla oseba (mladinski delavec, socialni delavec) ter ena mlada oseba (med 16. in 25. letom starosti).

Rok za prijavo je 9. junij 2013!

Več informacij je na voljo na:
www.mva.si/mladi-v-akciji/aktualni-razpisi/ in na http://www.mva.si/fileadmin/user_upload/doc/1_MLADI_V_AKCIJI/1b_Aktualni_razpisi/2013/junij/Let_s_get_out_LV.pdf


Objavljen je razpis za akcijo 4.6 programa Mladi v akciji - Partnerstva
Cilj tega razpisa je podpreti partnerstva z regionalnimi ali lokalnimi javnimi organi ali drugimi zainteresiranimi stranmi, ki delujejo na področju mladine na evropski ravni, da bi dolgoročno razvijali projekte, ki združujejo različne ukrepe programa „Mladi v akciji“.

Namen tega mehanizma je spodbujati sinergije in sodelovanje med Evropsko komisijo - prek Izvajalske agencije za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo - in različnimi akterji, ki delujejo na področju mladine, z združevanjem virov in praks za zagotavljanje čim večjega učinka programa in doseganje več jega števila upravičencev.

Rok za prijavo je 5. september 2013!


Več informacij je na voljo na:
http://eacea.ec.europa.eu/youth/funding/2013/call_action_4_6_en.php

Razpis v slovenskem jeziku je na voljo na: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2013:148:0004:0007:SL:PDF


Akcijski teden FARE - z nogometom proti rasizmu
Letošnji akcijski teden FARE bo potekal od 15. do 29. oktobra.

Namen akcijskega tedna je:
- Povečati zavedanje javnosti o diskriminaciji v nogometu
- Ustvariti prostor, ki bi združeval vse v nogometu
- Razviti ideje in nove prakse na temo vključevanja

Razpis za dotacije za projekte bo odprt do 9. septembra 2013!

Več informacij je na voljo na: http://www.farenet.org/default.asp?intPageID=16


Razpis za akcijo 4.3 programa Mladi v akciji - Podpora za mobilnost mladinskih delavcev
Cilj tega razpisa je podpreti mobilnost in izmenjavo mladinskih delavcev ter tako spodbuditi pridobivanje novih znanj, spretnosti in kompetenc, s čimer bodo izboljšali svoje veščine kot strokovnjaki na področju mladine.

S spodbujanjem dolgoročnih nadnacionalnih učnih izkušenj mladinskih delavcev bo ta akcija težila tudi h krepitvi zmogljivosti struktur, vključenih v projekt, ki jih bodo osvežile izkušnje in drugačna stališča mladinskih delavcev iz različnih okolij. Poleg tega bo razpis spodbudil mrežno povezovanje mladinskih struktur v Evropi in prispeval k prednostni nalogi politike s ciljem podpore, priznanja in strokovnega razvoja mladinskega dela kot medsektorskega orodja politike v Evropi.

Cilji tega razpisa so:
- mladinskim delavcem zagotoviti priložnost, da izkusijo drugačen način dela v drugi državi,
- spodbuditi boljše razumevanje evropske razsežnosti mladinskega dela,
- izboljšati poklicne, medkulturne in jezikovne kompetence mladinskih delavcev,
- spodbujati izmenjavo izkušenj in pristopov k mladinskemu delu ter neformalnemu izobraževanju v Evropi,
- prispevati k razvoju trdnejših in kakovostnejših partnerstev med mladinskimi organizacijami v Evropi,
- krepiti kakovost in vlogo mladinskega dela v Evropi.

Rok za prijavo je 10. december 2013!

Več informacij je na voljo na: eacea.ec.europa.eu/youth/funding/2013/call_action_4_3_en.php

Razpis v slovenskem jeziku je na voljo na: eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do



Razpisi za mlade

Eating City Summer Campus
Evropska mladinska kartica v Italiji (Carta Giovani) v sodelovanju z RISTECO organizira mednarodni projekt Eating City Summer Campus. Poletni tabor bo potekal med 28. julijem in 3. avgustom 2013 na ruralnem posestvu "La Bergerie de Villarceaux" v regionalnem naravnem parku Vexin v Franciji, ki je le 70 km oddaljen od Pariza.

Cilj projekta je mednarodno srečanje mladih, ki bi vdihnilo življenje idejam trajnostnega prehranjevanja, spodbudilo medkulturni intelektualni dialog in vzpostavilo dolgoročno vizijo trajnostnega urbanega prehranjevalnega sistema, upoštevajoč družbene, kulturne in okoljske vrednote!

K prijavam vabljeni mladi med 18. in 30. letom (imetniki Ej!KArtice), ki so pripravljeni promovirati trajnostni način prehranjevanja - kuharji, kmetovalci, trgovci in spodbujevalci uporabe organske prehrane!

Program bo v celoti potekal v angleškem jeziku! Stroške nastanitve in hrane krijejo organizatorji, prav tako se bo 20 kandidatom povrnilo potne stroške v višini do 350€!

Rok za prijavo je 10. junij 2013!

Več informacij je na voljo na: ejkartica.si/sl/projekti/429/eating_city_summer_campus.html


Električni december 2012
Vabljeni k prijavi na natečaj “Električni December”, ki Evropejcem, mlajšim od 21 let daje priložnosti pokazati svoj talent vsej Evropi. Oddani filmi ne smejo biti daljši od petih minut, v kateremkoli žanru (razen oglasov). Filmi naj bodo posneti v angleščini, ali naj imajo angleške podnapise.

Prijave na natečaj se zbirajo do oktobra 2013!


Več informacij je na voljo na: http://www.electricdecember.org/12/


Natečaj za najboljše EU projekte - nagrade EPA 2013
Združenje Evropskih projektov že drugič organizira nagrade za Evropske projekte 2013 v okviru kampanje z naslovom “Kako prispevaš k boljši družbi?”, ki poteka v sodelovanju z Evropskim ekonomsko-socialnim odborom.

Namen nagrad je nagraditi projektne ideje, projekte v teku in zaključene projekte, ki zaprošajo za evropsko financiranje, v naslednjih dveh kategorijah: - Okolje, potrošniki in zdravje - Raziskave, inovacije in tehnologija

Več informacij o nagradah je na voljo na: http://ec.europa.eu/citizenship/news-events/news/15052013_epa_en.htm