VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 10.07.2013
18 let po genocidu v Srebrenici rane ostajajo odprte
11.07.2013, , V četrtek v Ljubljani


Amnesty International Slovenije E-mnesti

Nekaznovanost v BiH: akcija 11. 7. med 17. in 21. uro

Ta četrtek, 11. julija, je 18. obletnica genocida v Srebrenici. Pridružite se nam na javni akciji, kjer se bomo spomnili žrtev Srebrenice in drugih žrtev vojne v BiH, ki še vedno trpijo zaradi posledic mučenja, spolnega nasilja in drugih vojnih zločinov. Oblasti namreč še niso poskrbele za celovito popravo krivic, s katero bi žrtvam vojne priznali osnovne pravice in jim tako omogočili dostojno življenje.

Prostovoljke in prostovoljci Amnesty International Slovenije vabijo na Stritarjevo ulico (ob Tromostovju) v središču Ljubljane od 17. do 21. ure.

Prisluhnite vabilu Melihe , prostovoljne koordinatorke mreže za Balkan pri AIS.

Nekaznovanost pomeni, da storilci kaznivih dejanj (mučenje, pobijanje, spolno nasilje) za svoja dejanja ne odgovarjajo. Tudi zaradi tega se številnim ženskam, ki so bile v vojni v letih 1992 - 1995 žrtve sistematičnega posiljevanja, spolnega suženjstva, prisilnih nosečnosti in drugih zločinov spolnega nasilja, izmika pravica.

To pa je le en vidik poprave krivic, med drugim je potrebno poskrbeti tudi za ustrezno odškodnino, socialno, zdravstveno pomoč... Skratka žrtvam pomagati, da si na novo zgradijo življenje.

Na četrtkovi akciji bomo skupaj pozvali bosanske oblasti naj sprejmejo ustrezno zakonodajo za popravo krivic. Peticijo lahko podpišite že zdaj.

Na akciji se nam bo pridružilo tudi človekoljubno dobrodelno Društvo UP , ki bo v sodelovanju z Zavodom Abraham mimoidočim pripelo 300 belih pentelj. S tem bodo opozarjali na nasilje nad bosanskimi ženskami v času vojne v Bosni in Hercegovini.

"Živim v strahu za svoje življenje in se vsak dan počutim slabše. Ne morem spati. V temi gledam skozi okno, saj se bojim, da bodo prišli nazaj po nas. Da se pomirim in sploh prebijem skozi dan, moram vzeti zdravila. Da jih ne srečam [odgovorni za nasilje živijo v njeni vasi], sploh ne grem iz hiše." M iz vasi Zvornik

PRIDRUŽITE SE - SPREMLJAJTE - UKREPAJTE:
SOS SMS : pošljite Amnesty na 2929
Facebook: Amnesty Slovenije
Twitter:AmnestySlovenia

Akcije



Peticijo boste lahko podpisali na modrih metuljih, ki imajo dvojni pomen.
Po pričevanjih so bili modri metulji v pomoč pri odkrivanju množičnih grobišč, metulj pa tudi simbolizira preobrazbo. S slednjim želimo poudariti, da je čas, da žrtve mučenja in medvojnega (spolnega) nasilja končno dočakajo pravico.
V četrtek nimate časa?
Dodajte svoj glas že zdaj! Skupaj se pridružimo prizadevanjem koalicije nevladnih organizacij v BiH, ki si borijo za sprejem zakona za popravo krivic.
"Številne žrtve … so zaklenjene v preteklosti … Skušamo jim pomagati poiskati pot v sedanjost …" Teufika Ibrahimefendić, psihiatrinja, ki dela z organizacijo Vive Žene