VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 15.07.2013
CNVOS: OBVESTILA za NVO
15.07.2013, , Slovenija

header
15. julij 2013
št. 28/13
title

Še vedno več kršitev kakor spoštovanja resolucije
Ljubljana, 15. 7. 2013 - Kljub opozorilom in nekaj sledem napredka vlada še vedno pogosteje krši pravico državljanov biti vključeni v postopke nastajanja zakonov, kakor da bi jo spoštovala. To kažejo tudi rezultati zadnjega tedna števca kršitev Resolucije o normativni dejavnosti. Od skupaj sedmih (7) predlogov predpisov, ki so jih pripravila ministrstva, bo samo pri treh (3) mogoče dopolnila, pripombe, komentarje ali alternativne rešitve pripraviti v z resolucijo predpisanih 30 dneh. Pri štirih (4) je objavljen rok krajši.
Več »
Izbran je predstavnik romskih organiazcij v skupino za pripravo izvedbenega načrta Nacionalnega programa socialnega varstva
Ljubljana, 15. 7. 2013 - Zaključil se je postopek izbora predstavnika romskih organizacij v skupino za pripravo izvedbenega načrta Nacionalnega programa socialnega varstva 2013-2020. Za predstavnika romskih organizacij je bil imenovan Darko Rudaš, za njegovega zastopnika pa Haris Tahirović.
Več »
CNVOS za odpravo administrativnih ovir pri organizaciji izletov
Ljubljana, 12. 7. 2013 - CNVOS je MGRT podal pobudo, da v Zakonu o spodbujanju razvoja turizma odpravi nepotrebne administrativne ovire. Ena od bolj nesmiselnih je, da morajo organizatorji enodnevnih izletov in tudi vsi, ki samo občasno organizirajo daljša potovanja, pridobiti posebno licenco.
Več »
rounded
Pravni napovednik za nevladne organizacije
Izšel je pravni napovednik za NVO za obdobje od 6. julija do 12. julija 2013. Dostopen je v Pravnem kotičku .
Zaupanje ljudi v sistem in delovanje politike je nizko
Javnomenjska raziskava "Svetovni barometer korupcije 2013", kaže, da je korupcija v Sloveniji vedno večji problem. V zadnjih dveh letih se je po mnenju 62 odstotkov anketiranih povečala, kar 78 odstotkov pa meni, da korupcija v Sloveniji predstavlja resen problem. Sporočilo za javnost društva Integriteta objavljamo v nadaljevanju.
Več »
CMEPIUS objavil poročilo o aktivnostih evropskega programa Vseživljenjsko učenje
Na Centru RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja so pripravili poročilo o aktivnostih programa "Vseživljenjsko učenje", s poudarkom na razpisnih letih 2011 in 2012.
Več »
Pedagoški inštitut vabi k oddaji prispevkov
Pedagoški inštitut ponovno vabi teoretike in raziskovalce, da predstavitvijo svoja znanstvena spoznanja o konceptih, dejavnikih in pristopih izboljšanja učne uspešnosti (slovenskih) učencev in dijakov na znanstvenem posvetu »Spodbudimo učno uspešnost slovenskih mladostnikov«, ki bo potekal 7. novembra 2013 v Ljubljani. Rok za oddajo je 15. julij 2013!
Več »
Čezmejna turistična delavnica na temo dediščine soške fronte
Fundacija Poti miru obvešča, da v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija in Agencijo za turizem Furlanija - Julijska krajine in drugimi organizacijami organizira delavnico na temo mreženja turističnih ponudnikov in oblikovanja turističnih paketov na temo soške fronte.
Več »
Mislimo na jutri?
Slovensko združenje za trajnostno gradnjo vabi na 1. slovensko konferenco trajnostne gradnje. Potekala bo 24. septembra 2013 na Brdu pri Kranju.
Več »
Družabno-političen dogodek "Sunka skunka"
Pekarna-magdalenske mreže vabi na družabno-političen dogodek SUNKA SKUNKA , ki bo potekal v sredo, 17. julija 2013, ob 11. uri, v Salonu uporabnih umetnosti (Glavni trg 1, Maribor).
NECE konferenca
NECE - Networking European Citizenship Education obvešča, da bo med 14. in 16. novembrom 2013 potekala v Haagu konferenca z naslovom "The European Union and the promise of democracy: What can citizenship education and civil society contribute?".
Več »
Ringu Tulku Rinpoče - Umetnost sreče II
Palpung Ješe Čöling obvešča, da bo budistični učitelj Ringu Tulku Rinpoče letos ponovno obiskal Slovenijo. Ob tej priložnosti pripravljajo nadaljevanje seminarja o umetnosti sreče v budizmu. Kotizacija.
Več »
Prostovoljski utrinki letošnjega poletja
Na Slovenski filantropiji do konca avgusta zbirajo "prostovoljske utrinke poletja". Če ste kot organizacija organizirali poletni tabor ali se morda udeležili kakšnega zanimivega tabora vas vabijo, da jim pošljete fotografije ali zapiske.
Več »
Dobrodelni 24 urni vzpon
Rotary klub Maribor Grad že vrsto let zbira sredstva in pomaga ogroženim v Sloveniji in izven nje. Ker se zavedajo, da je tudi na mariborskih osnovnih šolah mnogo otrok iz socialno ogroženih družin so se odločili, da organizirajo športno rekreativno prireditev "Dobrodelni 24 urni vzpon na Trikotno jaso".
Več »
Javno posvetovanje o trajnosti prehranjevalnega sistema
Evropska komisija je začela javno posvetovanje o trajnosti prehranjevalnega sistema.
Več »
Evropska komisija je začela javno posvetovanje o zmanjšanju vpliva stavb na okolje
Evropska komisija je začela javno posvetovanje o zmanjšanju vpliva stavb na okolje. Potekalo bo do 1. oktobra 2013!
Več »
EK je začela posvetovanje o tem, kako gospodarneje ravnati s fosforjem
Evropska komisija je začela posvetovanje o tem, kako gospodarneje ravnati s fosforjem. Namen posvetovanja je zbrati mnenja in predloge o tem, kako ohraniti zaloge za prihodnje rodove in kako kar najbolj zmanjšati neželene stranske učinke, ki jih ima raba fosforja za okolje. Potekalo bo do 1. decembra 2013.
Več »
Prava smer za EU politiko o biogorivih
Društvo Focus sporoča, da so poslanci okoljskega odbora v Evropskem parlamentu glasovali za zaustavitev nevarnega povečevanja rabe netrajnostnih biogoriv v prometu. Zavzeli so se za popolno upoštevanje posrednih emisij (t.i. ILUC) pri obračunavanju toplogrednih plinov iz biogoriv in omejitev deleža biogoriv pridelanih na kmetijskih zemljiščih pri doseganju 10 % cilja obnovljivih virov energije v prometu.
Več »
Orodja za Zeleno pisarno
Umanotera sporoča, da je konec maja zaključila proces mentorstva v osmih partnerskih organizacijah v Sloveniji. Na zaključnem dogodku procesa mentorstva so organizacije, ki so v procesu mentorstva uspele zadostiti osnovni stopnji dobre okoljske prakse v pisarniški dejavnosti po merilih EGO, prejela certifikate Evropske zelene pisarne.
Več »
e-Obvestilnik Mreže za prostor
Mreža za prostor je izdala novo številko Informatorja. Dostopna je v nadaljevanju.
Več »
EK je v sklopu triletne kampanje za trajnostno mobilnost v mestih 'Izberi pravo kombinacijo' objavila imena dodatnih 18 ukrepov
Evropska komisija je v sklopu triletne kampanje za trajnostno mobilnost v mestih 'Izberi pravo kombinacijo' objavila imena dodatnih 18 ukrepov organizatorjev, ki jim bo namenila finančna sredstva. Med njimi je tudi slovenski projekt 'V troje' društva za dvig kakovosti bivanja v mestih Urbani premiki.
Več »
Razpis za udeležence: Svetovni forum za demokracijo
Evropska mladinska fundacija razpisuje prosta mesta za predstavnike mladih, ki bi se želeli udeležiti Svetovnega foruma za demokracijo 2013 z naslovom »Re-wiring democracy: connecting institutions and citizens in digital age«. Rok za prijavo je 9. avgust 2013!
Več »
Razpis za sodelovanje na Evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih režimov
Eurodesk obvešča, da Litva, ki trenutno predseduje Svetu EU, nadaljuje s tradicijo organizacije vseevropskih dogodkov, namenjenih spominu na žrtve totalitarnih režimov. Letošnji dogodki se bodo odvijali med 22. in 24. avgustom v sklopu avtobusnega potovanja “Pot totalitarizma in upora”, v okviru katerega bodo udeleženi mladi obiskali glavna prizorišča nacističnih in sovjetskih totalitarnih zločinov v Litvi. Rok za prijavo je 31. julij 2013!
Več »
Mednarodna mladinska izmenjava v Nemčiji
Voluntariat sporoča, da bo med 24. septembrom in 9. oktobrom 2013 v Berlinu potekala mladinska izmenjava ”Lost generation? No way!”. Mladi med 18. in 30. letom bodo lahko izmenjali lastne izkušnje brezposelnosti, razpravljali o morebitnih vzrokih zanjo ter posledicah le-te na trgu dela v bodočnosti. Rok za prijavo je 19. 7. 2013!
Več »
EK predstavila novo strategijo na temo evropskega visokošolskega izobraževanja
Evropska komisija je predstavila novo strategijo "Evropsko visokošolsko izobraževanje v svetu", s katero želi zagotoviti, da bodo evropski diplomanti pridobili mednarodna znanja in izkušnje, ki jih potrebujejo za delo kjerkoli v svetu, in da bo Evropa obdržala vlogo najbolj priljubljene destinacije za tuje študente.
Več »
Podprite kampanjo "Jamstvo za mlade"
Iz Mladinskega sveta Slovenije sporočajo, da je kampanja "Jamstvo za mlade" v polnem teku in da lahko podporo kampanji izrazite tako posamezniki kot organizacije.
Več »
Kratek vprašalnik o vključenosti mladih v družbo
Mladinski svet Slovenije vabi vse mlade (15 do 29 let), da odgovorijo na zelo kratek vprašalnik o vključenosti mladih v družbo. Odgovore zbirajo do petka, 2. avgusta 2013.
Več »
NEFIKS, za lažjo zaposlitev!
Nefiks - indeks neformalnega izobraževanja omogoča in pomaga vsem mladim pri beleženju in promoviranju neformalno pridobljenih kompetenc, ki pri iskanju zaposlitve še kako koristijo. V nadaljevanju objavljamo sporočilo za javnost.
Več »
Nova številka Eurodesk tiskanih novic: Evropsko leto državljanov
V novi številki Eurodesk tiskanih novic vam predstavljajo evropsko leto državljanov 2013, kaj vse se je v okviru leta, predvsem v Sloveniji, že zgodilo in na kakšne načine se boste lahko v aktivnosti evropskega leta do konca leta še vključili.
Več »
Projekt AKTIV v septembru prične z izvajanjem usposabljanja na temo projektnega menedžmenta
Projekt AKTIV, ki je namenjen povečevanju zaposljivosti predstavnikov ranljivih družbenih skupin, bo s koncem septembra začel izvajati usposabljanja Projektni menedžment. Predavanja bodo potekala dva zaporedna petka v prostorih CNVOS-a v popoldanskih urah. Vse zainteresirane lepo vabijo, da se jim pridružite!
Več »
KITCH vabi k udeležbi v interdisciplinarnem projektu
KITCH, zavod za umetniško produkcijo in raziskovanje vabi k udeležbi v interdisciplinarnem usposabljanju in umetniški produkciji v sklopu projekta "Multimedijski praktikum za opolnomočenje manjšin." Rok za prijavo je 15. avgust 2013!
Več »
Publikacija "Mobility Funding Guides"
Iz Ministrstva za zunanje zadeve sporočajo, da je izšla druga izdaja publikacije "Mobility Funding Guides - Mapping for Funding Opportunities for International Cultural Exchange in Asia".
Več »
ASEF natečaj za kratko zgodbo "Long way home"
Iz Ministrstva za zunanje zadeve sporočajo, da je ASEF (Asia-Europe Foundation ) v sodelovanju z Ubud Writers & Readers Festival objavila natečaj za kratko zgodbo v angleškem jeziku (od 700-800 besed). Rok za oddajo zgodbe je 3. avgust 2013!
Več »
Odprte prijave na 6. Brumnov bienale
Fundacija Brumen sporoča, da je stekel razpis za prijavo avtorskih del na 6. bienale vidnih sporočil Slovenjie. Rok za prijavo je 11. september 2013!
Več »
Poletne plesne delavnice - od plesne mrzlice na robu poletja do koreografije upora
Mreža sodobnega plesa vabi na VIBRO, prvo edicijo plesnih delavnic za vse, ki bi radi preplesali konec poletja. Izbirali boste lahko med petnajstimi delavnicami raznorodnih plesnih zvrsti, ki ne razumejo stereotipov, spretno podirajo pretrdo postavljene okvirje posameznih plesnih tehnik in težijo k boljšemu prepletanju vsega, kar vaše telo lahko zna in razume.
Več »
FairArt Festival petič
FairArt Festival se bo v sredo, 17. julija 2013, zgodil že petič. Tokrat bo potekal v strogem centru Ljubljane. Na sejmu se bodo predstavili ustvarjalci z različnih področij.
Kalejdoskopov Fonografit
Društvo Škuc obvešča, da se bo med 16. in 18. julijem 2013 v samem centru Ljubljane dogajal "Kalejdoskopov Fonografit", tridnevna prireditev, ki je namenjena predstavitvi mladih ustvarjalcev in umetnikov, ki ustvarjajo na področju sodobne alternativne urbane kulture.
Več »
Napovednik Knjižnice pod krošnjami za mesec julij
Knjižnica pod krošnjami sporoča, da bo v vročih dneh pričarala pravi osvežilni postanek sredi urbanih površin, zraven pa bo stregla še veliko bralnih priboljškov. Knjižnico v vročem juliju selijo v ohlajen Kanal ob Soči in v senčno istrsko vas Gračišče, o čemer več v obvestilniku, ki ga objavljamo v nadaljevanju.
Več »
11. številka Slogopisa
SLOGA, Platforma za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč, je izdala 11. številko razvojnega časopisa - Slogopisa. Tudi v tokratni številki si lahko, poleg kratkih novic o aktualnih dogodkih in političnih procesih ter napovednika prihajajočih dogodkov doma in po svetu, preberete veliko zanimivih stvari.
Več »
Pobuda za uvedbo celostnega pristopa obravnavanja problematike prekomernega uživanja alkohola
Zavod 112, zavod za zdravo življenje, kulturo bivanja in dialoga vabi k podpisu pobude za obnovitev slovenske nacionalne zdravstvene strategije in uvedbo celostnega pristopa obravnavanja problematike prekomernega uživanja alkohola.
Več »
Treningi magičnost gibanja v celjskem parku
Društvo Magičnost gibanja vabi na javne treninge "Magičnost gibanja", ki potekajo vsak četrtek od 19.00 do 20.30 ure (ob lepem vremenu) v celjskem p