VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 17.07.2013
MSS novice št. 28, 17. julij 2013
17.07.2013, , Slovenija

Če se vam novice ne prikažejo v ustreznem pogledu, jih lahko najdete na povezavi:
http://www.mss.si/datoteke/dokumenti/novice/MSS_novice_28_2013.pdf


novice.gif

št. 28, 17. julij 2013

vabimo:

Podpri kampanjo Jamstvo za mlade in sodeluj v natečaju!

Mednarodno

Kampanja Jamstvo za mlade je ta teden v polnem teku. K podpori kampanji smo pozvali številne odločevalce, podjetja, nevladne organizacije, organizacije v mladinskem sektorju, itd. Distribuirali smo tudi promocijske kartice, ki jih je večina organizacij prejela 9. in 10. julija. 7. julija se je kot soizvajalec MSS-ju, ŠOS-u in Sindikatu Mladi plus pridružila še Mladinska Mreža MaMa.

Podporo kampanji lahko izrazijo tako posamezniki kot organizacije, in sicer v različnih oblikah:

V natečaju kampanje Jamstvo za mlade sodeluješ tako, da nam pošlješ fotografije, risbe, gesla ali daljša besedila, posnetke itd. na temo osamosvajanja in zaposlovanja mladih pošljite skupaj z ustreznim obrazcem na jzm@mss.si .

Vse podrobnosti natečaja najdete tu: http://jamstvozamlade.si/natecaj.html

Za kakršnekoli dodatne informacije smo vam na voljo na elektronskem naslovu jzm@mss.si.

Obvestila Evropskega mladinskega foruma

Kurir (obvestila) Evropskega mladinskega foruma vam prinaša novice s področja mladih na evropski ravni, pozive za prijave na različne mednarodne dogodke in novice organizacij članic Foruma in vam je na voljo na tej povezavi .

Vprašalnik o vključenosti mladih v družbo

Vsi mladi (15 do 29 let) ste vabljeni, da odgovorite na zelo kratek vprašalnik o vključenosti mladih v družbo in ga posredujete svojim prijateljem in znancem. Odgovore zbiramo do petka, 2. avgusta 2013. Vse odgovore mladih bomo zbrali in pripravili povzetek mnenj mladih iz Slovenije, ki bo služil za poročanje in zagovarjanje stališč mladih na Evropski mladinski konferenci v Litvi (september 2013).

vabimo:

Sodeluj pri projektu Dialog mladih 2.0: Vključujemo

Za izvedbo dvodnevnih lokalnih srečanj projekta k sodelovanju vabimo 10 zainteresiranih partnerjev na lokalni ravni iz vrst organizacij članic Mladinskega sveta Slovenije in mladinskih svetov lokalnih skupnosti ter drugih mladinskih organizacij. Vzpostaviti želimo 10 kvalitetnih partnerstev, pri čemer organizator prevzame vsebinsko in organizacijsko plat projekta, partner pa v vlogi lokalnega koordinatorja prispeva k izvedbi posameznega lokalnega srečanja.

Terminska izvedba vseh 10 lokalnih srečanj bo predvidoma potekala med oktobrom 2013 in februarjem 2014, vsekakor pa po predhodnem dogovoru med Mladinskim svetom Slovenije in lokalnim koordinatorjem.

Rok za izraz interesa je 11. avgust 2013.

Natančnejši opis projekta in obrazec za prijavo interesa sta na voljo na spletni strani MSS.

MSS o interventnih ukrepih na področju trga dela

Na Mladinskem svetu Slovenije (MSS) menimo, da je subvencioniranje obveznih socialnih prispevkov za 2 leti, za delodajalce, ki bodo mlade zaposlili za nedoločen čas in ga uvaja Zakon o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva, ki so ga danes sprejeli v Državnem zboru, ustrezen ukrep v časih, ko je brezposelnost mladih v lanskem letu porasla za več kot 30%.

Situacija na področju brezposelnosti mladih pri nas je alarmantna, zato na MSS pozdravljamo aktivno reševanje položaja mladih, četudi je ukrep kratkoročne oz. interventne narave. Več v članku na spletni strani …


obveščamo:

Kako se uresničujejo zaveze predsednice vlade Alenke Bratušek

Pred 14 dnevi smo se predstavniki ŠOS-a, Mreže MaMa, sindikata Mladi plus in MSS-ja srečali s predsednico vlade. Sestanek je potekal v pozitivnem vzdušju, zaključki in sklepi pa so nas navdali z zmernim optimizmom, da bomo pregovorno pomembni mladi dejansko postali prioriteta državne in regionalne oz. lokalne politike.


Tako pri reševanju najbolj perečih problemov, kot je brezposelnost mladih, kot tudi pri oblikovanju srednje in dolgoročnih strateških in operativnih dokumentov razvoja Republike Slovenije. Več o uresničevanju zavez …

obveščamo:

MSS na srečanju z ministrom za kulturo dr. Urošem Grilcem

Razpisi, projekti, natečaji

Predstavniki Študentske organizacije Slovenije, Mreže MaMa, sindikata Mladi plus in Mladinskega sveta Slovenije so se 16. julija srečali z ministrom za kulturo, Urošem Grilcem, in njegovimi sodelavci.

Na sestanku so se strinjali, da področje kulture predstavlja velik in še neizkoriščen potencial tudi za mlade. Tako na ravni profesionalnega ustvarjanja, kot tudi na udeleževanja in sokreiranja kulturnih prireditev. Predvsem področje profesionalnega ustvarjanja v kulturi ponuja možnosti za zaposlovanje mladih, vendar bo potrebno sektor bolj odpreti za mlade. Predstavniki mladih so ministru in njegovi ekipi predstavili pobude oz. predloge za dopolnitev Nacionalnega programa za kulturo in se zavezali, da bodo aktivno sodelovali pri pripravi izvedbenih načrtov nacionalnega programa za mladino v poglavju, ki obravnava kulturo. V duhu sodelovanja so se dogovorili tudi za redna srečanja in sodelovanje tudi v prihodnje.

Na Mladinskem svetu Slovenije smo s sestankom zadovoljni na vsebinski in simbolni ravni. Slednja se kaže predvsem v uveljavljanju horizontalnega pristopa pri obravnavanju področja mladih, kar je po našem mnenju ključnega pomena za oblikovanje celovite in učinkovite politike, ki bo mladim v oporo pri prehajanju iz sistema izobraževanja na trg dela in do osamosvojitve.

Konkretne dogovore s sestanka si lahko preberete v članku na spletni strani MSS.

Usposabljanje za pridobitev licence nacionalnega trenerja učenja človekovih pravic po programu Sveta Evrope KOMPAS 2013. Rok za prijavo: 1.9.2013

Prijavi se na Mednarodni simpozij »Future of the EU cooperation in the field of Youth in the context of the new programme . Prijave sprejemajo do 10. septembra 2013.

Sindikat Mladi plus organizira video natečaj z naslovom Mladi in dostojno delo. Nagrada za zmagovalni prispevek je 400€. Vse podrobnosti o natečaju. Rok za oddajo prispevkov je 25. avgust 2013.

MSS, Dunajska 5, SI-1000 Ljubljana; www.mss.si ; info@mss.si ; tel: 386 (0)1 425 60 55; http://www.facebook.com/mladinski.svet ; t: @MSS_news

novice pripravlja: Borut Cink