VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 03.09.2013
INFOPEKA v septembru vabi
06.09.2013, , v Čilu


Pozdravljen/a,

po poletnem premoru ponovno jemljemo zalet in zbrano pripravljamo jesenski program poln kritičnih premislekov, umetniških intervencij, zanimivih predavanj in delavnic, kot vedno pa te vabimo tudi k Rosinim knjižnim policam.

Za začetek obišči razstavo v K18 in javno tribuno ob štirideseti obletnici vojaškega udara v Čilu.


Gašper Bohinec: LABIRINT

Vabljeni na odprtje instalacije LABIRINT, ki bo v petek, 6. 9. 2013, ob 19:00 v Galeriji na Koroški 18.

Avtor instalacije Gašper Bohinec, bo do vrha zapolnil galerijski prostor z različnimi materiali in predmeti, s pomočjo katerih bodo nastali različni prehodi in koridorji, po katerih se bodo obiskovalci lahko gibali po prostoru galerije.

Koncept prostorske postavitve temelji na kreativni uporabi materialov in predmetov iz vsakdanjega okolja. Ideja koncepta apelira na nekritično držo postmoderne potrošniške družbe, ki z manipulativnim trgom ustvarja vedno nove izdelke in potrebe, ki jih ljudje - uporabniki ne znamo in nočemo kontrolirati.

Razstava LABIRINT, ki je del cikla "18 razstav v K18", bo odprta v sredo 11. 9., in v petek, 13. 9. 2013, med 16. in 18. uro.


Pozabljeni 11. september

Zofijini ljubimci - društvo za razvoj humanistike v sodelovanju z Delavsko-punkersko univerzo , Pekarno-magdalenske mreže , Iniciativo za demokratični socializem in AGD Gustaf ob štirideseti obletnici vojaškega udara v Čilu prireja javno tribuno z naslovom “Pozabljeni 11. september”, ki bo 11. septembra 2013 ob 18.00 v dvorani Gustaf (Kulturni center Pekarna , Ob železnici 8, 2000 Maribor).

Vse od leta 2001 in napada na Svetovni trgovinski center v New Yorku 11. september povezujemo s tem dogodkom. Pred štiridesetimi leti, leta 1973, pa se je v Čilu zgodil neki drug, še precej bolj dramatičen 11. september, ki je le redko deležen pozornosti, ki si jo zasluži. Vojaški udar, ki se je tistega dne zgodil v Čilu, je strmoglavil demokratično izvoljenega Salvadorja Allendeja in ustoličil generala Augusta Pinocheta. Čile, nekoč ena najtrdnejših parlamentarnih demokracij na celini, ki so jo sicer nenehno pestile vojaške diktature, je tako po oseminštiridesetih letih demokracije naslednjih šestnajst let, vse do leta 1990, tudi sam trpel neizprosno preganjanje vseh, ki so se še naprej borili za demokracijo. V času Pinochetovega režima je bilo interniranih okrog 80.000 političnih zapornikov, ubitih več kot 3.000 državljanov in mučenih vsaj 30.000 ljudi. Prav to je obdobje, ki ga je neoliberalna šola čikaških ekonomistov na čelu z nobelovcem Miltonom Friedmanom poimenovala »čilski čudež«.

Z javno tribuno, posvečeno štirideseti obletnici vojaškega udara, želimo podrobnejeraziskati ekonomsko-politični kontekst v Čilu pred letom 1970, socialne in ekonomske vidike Allendejeve politike ter recepcije udara v Čilu pri napredni slovenski mladini in s tem obeležiti spomin na neupravičeno pozabljeni 11. september. Na javni tribuni bodo s kratkimi prispevki nastopili Ana Štromajer, Anej Korsika, Franci Pivec in Simon Tecco. Sledila bo razprava.

Po javni tribuni bo projekcija dokumentarca The War on Democracy (2007).


Knjižnica tete Rose vabi

Vabimo te k brskanju po knjižnih policah Knjižnice tete Rose, ki je odprta vsak delavnik med 14:00 in 18:00. Seznam knjig si lahko ogledaš na www.knjiznicateterose.org .

Posebnost Knjižnice tete Rose, pri kateri sodelujemo z Zofijinimi ljubimci-društvom za razvoj humanistike, je v tem, da zainteresiranim uporabnikom ponuja bogato zbirko družbeno - angažirane, uporniške in radikalne literature, ki jo bralec s težnjami po revolucionarnem angažmaju težje ali pa sploh ne more najti v drugih knjižnicah v Mariboru. Knjižnica je namenjena vsem, ki jih zanimajo radikalne družbene spremembe in/ali družbeno kritična misel za konstruktivno preoblikovanje naše družbe v družbenopravičnostno mislečo in dejavno.

Knjižnica je del projekta “Beremo s teto Roso - knjižnica s čitalnico z družbeno-angažirano literaturo in družbeno-transformativne oblike izobraževanj”, ki je del programa EPM Maribor 2013.


Slika v vrstici 2

INFOPEKINA spletna stran Kritična pismenost

Vabimo te, da si ogledaš spletno stran Kritična pismenost: www.kriticnapismenost.org , kjer boš našel/a vsebine, ki smo jih pripravili v oporo tistim, ki si prizadevajo pri sebi in drugih razvijati kritičnost v odnosu do informacij, sporočil in tekstov, ki poskušajo usmerjati njihova življenja ali jih mladi ustvarjajo sami. Kritična pismenost je koncept, ki pismenosti, kot referenci za branje in ustvarjanje tekstov, dodaja kritičnost, kot eksplicitno etično in politično dimenzijo.

Slika v vrstici 3

MISC INFOPEKA informira, svetuje, izobražuje in spodbuja BREZPLAČNO!

Ekipa MISC INFOPEKA

--
Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA
Youth informative Counseling Center INFOPEKA
Pekarna-magdalenske mreže
Ob železnici 8, 2000 MARIBOR - SLOVENIJA
tel.: + 386 2 300 68 50
fax: + 386 2 300 78 71
gsm: + 386 41 481 246
e-mail: infopeka@infopeka.org
http://www.infopeka.org


***********
Dejavnost podpirajo Mestna občina Maribor, EPM Maribor 2013, Urad RS za mladino pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Javni zavod MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture, MOVIT NA MLADINA, Evropska unija, Generalni direktorat za izobraževanje in kulturo, Snaga d.o.o., Hostel Pekarna, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, Pekarna-magdalenske mreže.