VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 26.09.2013
Digitalni Obrok: Borut Savski / Jutri, Theremidi Orchestra v Celju // Digital Dish: Borut Savski / Tomorrrow, Theremidi Orchestra in Celje
30.09.2013, , Ljudmilinem Digitalnem obroku



Inline images 1

*Scroll down for English

Pozdravljeni!

V ponedeljek, 30. 9. bo Borut Savski na ljudmilinem Digitalnem obroku predstavil več naprav, delujočih na podlagi mikrokontrolerja arduino.

Vljudno vas vabimo tudi na otvoritev razstave KIPARSTVO DANES: Performativna telesa in okolja v Galerijo sodobne umetnosti Celje jutri, 26. 9. ob 19. uri in na performans Theremidi Orchestra ob 20. uri.

Prisrčno vabljeni!

Več v nadaljevanju.

Borut Savski: Cirkulino

Digitalni obrok

Ponedeljek, 30. september, ob 20. uri

Ljudmila, Rimska 8, Ljubljana

Inline images 2

Digitalni obrok bo hitra predstavitev raznolikih napravic, ki jih je v zadnjih treh, štirih letih ustvaril Borut Savski na podlagi mikrokontrolerja arduino. »Vedno bolj poglobljeno ukvarjanje s fizičnimi vmesniki, ki so v moji praksi popolnoma zamenjali prejšnje analogne naprave traja zdaj že kar nekaj let. Logika gradenj je sicer ista: interaktivno in generativno delovanje - torej zaznavanje okolja s pomočjo senzorjev in prevajanje v gibanje/odzivanje z dodanim računalniško kreiranim obnašanjem. Predvsem slednje je dokaj problematično, saj se hitro zapletemo v poljubnosti - poljubnosti pa so naš sovražnik, ker ne vodijo nikamor. Ostali vidiki rešitev pa se zdijo precej bolj obvladljivi in ponovljivi, zato postajajo že kar recepti.«

Arduino je pri vseh gradnjah vedno le eden od sestavin, ne pa začetni razlog ali končni smisel, zato bo morda zanimivo zvedeti, kakšni pa sploh so smisli objektov in naprav ter tudi druge tehnološke rešitve.

Med predstavljenimi stvarmi bodo:

- 8-kanalni multiplekser senzorjev

- 16-kanalni midi-kontroler

- nacibacimidiskrečer

- midi sekvencer in vmesnik Cirkulino

- ena iz serije Prenapetih struktur (druge so na poti na razstavo ...)

- moire vizualni generator (najnovejši konstrukt v prvi fazi)

- sistem za XYZ pozicioniranje (ravno v delu)

V začetku oktobra se bo predstavitev ponovila tudi v okviru Roglaba, tedaj pa bo nekaj več možnosti tudi za kakšno bolj poglobljeno ogledovanje.


O mentorju

Od leta 1984 je deloval na Radiu Študent Ljubljana, najprej kot tehnik, po letu 1988 tudi kot sodelavec glasbene redakcije, redakcije za kulturo in humanistične vede, režiser oddaj, recenzent. Od leta 1993 do 1997 redno zaposlen na Radiu Študent kot vodja organizacije in izvedbe programa. V tem času je sodeloval in soorganiziral/ organiziral vrsto medijskih projektov, lokalnih in mednarodnih, vključno z odkrivanjem in vpeljevanjem novih pristopov in t.i. novih medijev v program Radia Študent. Po letu 1997 je postal skrbnik neformalne iniciative Ministrstvo za eksperiment na Radiu Študent, ustanovljene za raziskovanje in uporabo novih medijev - interneta. Skupaj z Markom Košnikom je poleti 1997 soorganiziral pionirski mednarodni projekt združevanja radijskega medija in interneta Xtended Live Radio. Med letoma 1997 in 1999 je izvedel okoli sto neposrednih radijskih prenosov dogajanj iz subkulturnih klubov, prizorišč, galerij - na valove Radia Študent. Leta 1998 se je kot soavtor udeležil mednarodnega projekta internetnih aktivnosti na festivalu Ars Electronica v Linzu. Leta 1999 je na Radiu Študent začel z oddajo Huda ura, v kateri predstavlja zvočno umetnost s filozofskega stališča. Osnova ostaja v soočanju trenutka (improvizirano, algoritmično) z zgradbo-strukturo, ki glasbo dela glasbo. Pri tem s samostojnimi ali kolektivnimi zvočnimi eksperimenti tudi v fizičnih prostorih predstavlja svoja dognanja. Od leta 1999 samostojno in redno ustvarja na polju umetnosti in civilne družbe - v domačem in mednarodnem prostoru. Pogosto piše in objavlja eseje. Od leta je registriran kot samozaposleni v kulturi - intermedijski umetnik. Je soustanovitelj in aktivni član dveh kulturnoumetniških kolektivov: KUD Trivia in Cirkulacija 2 .

Leta 2006 konceptualiziral in soorganiziral festival Vmesni prostori (koprodukcija KUD Trivia in ESC Graz), kar je tudi povratek h kolektivnim praksam. Leta 2007 je bila ustanovljena Cirkulacija 2, ki je od tedaj pa do danes izjemno aktivna v domačem okolju. Krog avtorjevega preteklega in sedanjega sodelavstva je zelo širok in sega v različna in precej oddaljena polja: glasba, sodobni ples, performans, tehnološka umetnost, tehnološki razvoj novih performativnih naprav, dinamične skulpture/strukture, itd., predvsem pa pojem horizontalnega in interdisciplinarnega medavtorskega delovanja.

Inline images 3