VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 22.10.2013
CNVOS: OBVESTILA za NVO
22.10.2013, , Slovenija

št. 42/13 title

Vabilo na posvet »Kje društva/zavode/ustanove čevelj žuli?«
Vabimo vas na posvet o križih in težavah, ki tarejo nevladni sektor. Zavedamo se, da smo skupaj močnejši - zato se moramo povezati, izmenjati izkušnje, pretehtati dileme in skupaj ugotoviti, kje vas čevelj žuli, da bomo lahko z našimi aktivnostmi, usmerjenimi v razvoj in spodbujanje nevladnega sektorja, v prihodnje še bolj učinkoviti in neposredni.

Zaradi posebnosti posameznih vrst nevladnih organizacij smo pripravili ločene posvete za zavode, ustanove in društva. Posvet za zavode se je odvil v petek, 18. oktobra, v tem tednu pa bosta potekala še dva:
- posvet za ustanove bo v sredo, 23. 10. 2013,
- posvet za društva bo v petek, 25. 10. 2013.

Več si lahko preberete na tej povezavi . Vljudno vabljeni!
Labirint prava ali konkurenčna prednost?
Mi pravimo - konkurenčna prednost! Zato smo ta november za vas pripravili sklop delavnic s področja prava, s katerimi želimo tudi vas prepričati v takšno razmišljanje in povečati vašo konkurenčnost na trgu.

Delavnice vam bodo omogočile uskladitev vašega poslovanja s pravnimi predpisi in hojo po robu dovoljenega brez padca v prepad na naslednjih ključnih področjih:
- tržna dejavnost in davki (6. 11. 2013),
- osebni in zaupni podatki (12. 11. 2013),
- zaposlovanje in druge oblike dela (13. 11. 2013),
- dostop do informacij (19. 11. 2013).
NVO STANDARD KAKOVOSTI: KORAK PRED KONKURENCO
Na CNVOS v novembru pričenjamo z novim sklopim delavnic, namenjenih usklajevanju poslovanja organizacije s standardi kakovosti NVO.

Certifikat kakovosti, ki ga podeljujeta Slovenski institut za kakovost in meroslovje SIQ in CNVOS, je certificirana potrditev vašega kakovostnega delovanja. Lahko je v pomoč pri iskanju partnerjev in donatorjev. Z vzpostavljenim standardom kakovosti financerjem in na razpisih brez dodatnih pojasnil dokazujete, da imate opredeljen način evalvacije doseganja ciljev in rezultatov ter da uporabnike programa aktivno vključujete v načrtovanje, izvedbo in evalvacijo programa.

Na petih poldnevnih srečanjih, ki se bodo odvila novembra in decembra, vam bosta Tina Divjak (CNVOS) in Tatjana Žagar (SIQ) predstavili, kaj vse zahteva standard kakovosti NVO in vam pomagali ugotoviti, kako ga najučinkoviteje aplicirati na način dela vaše organizacije. V januarju 2014 pa sledi še celodnevni tečaj za notranje presojevalce.

Več informacij in prijava »
Pravna pomoč za DRUŠTVA, ZAVODE, USTANOVE, SOCIALNA PODJETJA
Nevladnim organizacijam po neprofitnih cenah nudimo specializirano pravno svetovanje ob vseh ključnih pravnih vprašanjih njihovega poslovanja - pomagamo pri ustanovitvi, pripravimo statut in pravilnike ali njihove spremembe, različne pogodbe, svetujemo pri delovnopravnih vprašanjih, pomagamo pri vlaganju pritožb na razpise in prilagodimo vaše interne akte, da ustrezajo kriterijem razpisov ali omogočajo pridobitev posebnega statusa.

Zagovorniški center CNVOS tudi aktivno sooblikuje zakonodajo, ki se dotika delovanja nevladnih organizacij, zato smo vedno na tekočem z najnovejšimi zakonodajnimi rešitvami ter prakso upravnih organov in sodišč.

Več o pravni pomoči >>
rounded
Sodišče Evropskih skupnosti odločilo v prid večje preglednosti Sveta EU
Transparency International Slovenia- Društvo Integriteta pozdravlja končno odločitev Sodišča Evropskih skupnosti, s katerim je omogočilo večjo preglednost zakonodajnega postopka, ki v skladu s pogodbami Evropske Unije od Evropskega parlamenta ter Sveta Evropske Unije zahteva objavo dokumentov, ki se nanašajo na zakonodajne postopke na Evropski ravni.
Več »
Pričenja se Simbioza 2013
V času od 21. do 25. oktobra 2013 se bodo odvile že 3. SIMBIOZA delavnice, ki bodo tudi letos v duhu medgeneracijskega sodelovanja povezale Slovenijo. Delavnice, ki bodo ponudile možnost izobraževanja o osnovah računalništva in mobilne telefonije bodo potekale na številnih lokacijah po celi Sloveniji, in sicer v dopoldanskem (9.00 - 12.00) in popoldanskem (16.00 - 18.00) času.
Več »
Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto vabi na usposabljanja
Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto vabi na uvodno usposabljanje prostovoljcev in na delavnico " Kakšna naj bo vloga NVO na področju varstva okolja?"
Več »
Posvet "EU Si ti. Pred evropskimi volitvami 2014!"
Predstavništvo Evropske komisije v Republiki Sloveniji, Urad Vlade RS za komuniciranje in Informacijska pisarna Evropskega parlamenta za Slovenijo vas vabijo na četrti večji regionalni posvet v okviru projekta EU dogodki po Sloveniji z naslovom "EU Si ti. Pred evropskimi volitvami 2014!" Posvet bo potekal v ponedeljek, 28. oktobra 2013, ob 12. uri v Narodnem domu Maribor, Ulica kneza Koclja 9.
Več »
Predavanje »Slovenija - izzivi in rešitve«
Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES) v okviru cikla predavanj "Slovenija in EU" vabi na predavanje dr. Boštjana Jazbeca, guvernerja Banke Slovenije, z naslovom »SLOVENIJA - IZZIVI IN REŠITVE«, ki bo v torek, 22.oktobra 2013, ob 16.30 uri, v hotelu »Lev«, 13. nadstropje, dvorana »Grad«, Vošnjakova 1, Ljubljana.
Več »
ODNOS vabi v oktobru in novembru na tematske dogodke
Društvo za razvoj in povezovanje družbenih ved in kultur ODNOS vabi v oktobru in novembru v okviru programa Medkulturni dialog za strpno in vključujočo družbo na tematske dogodke.
Več »
Podeljena najvišja priznanja za delo v humanitarnih organizacijah
Slovenske filantropija obvešča, da so bila 17. oktobra 2013 na 4. Kongresu slovenskih humanitarnih organizacij v Novem mestu drugič podeljena najvišja priznanja za delo v humanitarnih organizacijah. Najvišje priznanje za humanitarne delavce, kipec dobrote, je prejela prim. Marija Vegelj Pirc, dr. med., ustanoviteljica in predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije.
Več »
Javno posvetovanje o vprašanju, kako se spoprijeti z naraščajočim onesnaževanjem morij in oceanov
Evropska komisija je začela javno posvetovanje o vprašanju, kako se spoprijeti z naraščajočim onesnaževanjem morij in oceanov. Mnenja bo zbirala do 18. decembra 2013.
Več »
Javno posvetovanje o predlaganih novih pravilih za državne pomoči na področju kmetijstva, gozdarstva in podeželskih območij
Evropska komisija je 15. oktobra začela javno posvetovanje o predlaganih novih pravilih za državne pomoči na področju kmetijstva, gozdarstva in podeželskih območij. Obstoječa uredba o skupinskih izjemah za kmetijstvo državam članicam omogoča, da določene kategorije državne pomoči lahko odobrijo brez predhodne priglasitve Komisiji. Ker bo veljavnost te uredbe kmalu potekla, pa tudi glede na reformo skupne kmetijske politike in pobudo za splošno posodobitev pravil o državni pomoči, Komisija pripravlja nova pravila, ki bodo začela veljati 1. julija 2014.
Več »
Poročilo s konference "Cycling in Central and Eastern European Cities"
Regionalni center za okolje za srednjo in vzhodno Evropo je predstavil poročilo s konference "Cycling in Central and Eastern European Cities", ki je potekala 15. In 16. oktobra 2013 v Ljubljani. Konferenco sta organizirala Baltic Environmental Forum Germany in Regionalni center za okolje - podružnica Ljubljana.
Več »
Greenpeace z manifestacijo na trgu francoske revolucije
Greenpeace z aktivnostmi v Ljubljani in po vsem svetu opozarja na dejstvo, da je t.i. Arktičnih 30 - 28 aktivistov in dva novinarja - že 30. dan krivično priprtih v Rusiji. Vseh 30 je obtoženih piratstva, pri čemer je jasno, da Greenpeaceovi aktivisti in novinarji niso pirati.
Več »
Dan za okolje in prostor - pravna pomoč in znanje za lokalne organizacije
Mreža za prostor v sodelovanju z mrežo okoljskih organizacij Plan B za Slovenijo jeseni organizira Dan za okolje in prostor v regionalnih stičiščih nevladnih organizacij. Namen dogodka je približanje znanja in pravne pomoči s področja varstva okolja in urejanja prostora manjšim lokalnim nevladnim organizacijam, civilnim iniciativam in drugim zainteresiranim ter nuditi pomoč pri reševanju lokalne problematike s tega področja.
Več »
Akcija "Srca za hiše Hospica"
Slovensko društvo hospic obvešča, da v podporo svoji prvi Hiši hospica na Hradeckega 20 v Ljubljani pripravlja vseslovensko akcijo z naslovom "Srca za hiše Hospica" pod pokroviteljstvom predsednika RS. Eden od projektov te akcije je izdelava SRCA: v vrtcih izrezovanje in barvanje, v osnovnih šolah že šivanje, kvačkanje, seveda tudi risanje.
Več »
MUNLawS (simulacija delovanja OZN)
25. in 29. oktobra 2013 bo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani potekala simulacija delovanja OZN - MUNLawS. Več informacij na www.munlaws.com .
Brezplačno predvajanje dokumentarnega filma "V deželi medvedov"
Ekvilib Inštitut in Klub Actright vas 30. oktobra 2013 ob 16h vabita v Kinoteko na brezplačno predvajanje dokumentarnega filma "V deželi medvedov" slovenske režiserke Nike Autor.
Več »
Izhodišča in temeljne usmeritve za pripravo »Javnega poziva za sofinanciranje mladinskega dela v letu 2014«
V Uradu RS za mladino nadaljujejo z že ustaljeno prakso, po kateri zainteresirane organizacije v mladinskem sektorju z namenom priprave na Javni poziv za sofinanciranje mladinskega dela vnaprej seznanijo s ključnimi premisami in spremembami, ki jih prinaša vsakoletni javni poziv.
Več »
noVEMber: Naj te čreda ne ujame!
V novembru Zveza KOMISP organizira projekt noVEMber, v sklopu katerega bodo cel mesec potekale brezplačne delavnice mehkih veščin, namenjene predvsem študentom. Namen projekta je spodbuditi študente k neformalnemu izobraževanju, saj je ravno pomanjkanje tega pogosto razlog, ki mladim otežuje pot do prve zaposlitve.
Več »
Javna tribuna “Romanja skozi evropske smernice in nacionalni program za mladino”
Ustanova nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon vabi na javno tribuno “Romanja skozi evropske smernice in nacionalni program za mladino”. Potekala bo v ponedeljek, 21. oktobra 2013, ob 18 uri, v Mladinskem informacijsko-svetovalnem centru INFOPEKA, Ob železnici 16, v Mariboru.
Več »
Prihodnost je polna sprememb. Na kaj se kljub vsemu lahko zanesem?
Sofija, Medgeneracijski hiša Lendava vabi na delavnico »Prihodnost je polna sprememb. Na kaj se kljub vsemu lahko zanesem?«. Potekala bo v četrtek, 24. oktobra 2013, med 10. in 14. uro, v prostorih Medgeneracijskie hiše Lendava, Glavna ulica 48, Lendava. Delavnica se izvaja v okviru projekta »Na Mladih Evropa stoji«.
Več »
»Vsi delodajalci zahtevajo izkušnje! Kje naj jih pa dobim, če me ne zaposlijo?«
Zavoda Voluntariat vabi, da se udeležite delavnice, kjer boste izvedeli, kako pridobiti izkušnje in spoznavati svet. Potekala bo v sredo, 23. oktobra 2013, ob 16 uri, v prostorih Zavoda Voluntariat, Cigaletova 9, Ljubljana.
Več »
Laboratorij zaposlitvenih priložnosti
Karierni center Univerze v Mariboru vabi na delavnice "Laboratorij zaposlitvenih priložnosti", ki bodo potekale od 11. do 15. novembra 2013 ob 14. uri na rektoratu Univerze v Mariboru. Delavnice so namenjene mladim od 15 do 29 let in so brezplačne.
Več »
Predstavitev programa Jamstva za mlade
MSS obvešča, da bo v sredo, 23. oktobra 2013, ob 12 uri, na Študentski areni (Gospodarsko razstavišče v Ljubljani; predavalnica Itak) potekala predstavitev programa Jamstvo za mlade in razprava o ukrepih države za spodbujanje zaposlovanja mladih.
Več »
Ravnanje z osebnimi podatki in specifika teh pri delu z mladimi
Mladinska mreža MaMa vabi na usposabljanje, ki ga organizirajo v okviru projekta Mreža NVO mladinskega dela, z naslovom: Ravnanje z osebnimi podatki in specifika teh pri delu z mladimi. Usposabljanje bo potekalo v torek, 12. novembra, ob 16. uri v sejni sobi CNVOS - a, na Povšetovi 37 v Ljubljani, vodila pa ga bo Eva Kalan, asistentka Informacijskega pooblaščenca.
Več »
Seminar v okviru projekta Evropa za državljane: 1. delavnica - Mladina
V okviru projekta "Od aktivnega državljanstva do EU državljanstva" bo od 23. do 25. oktobra 2013 v Mariboru potekala prva od dveh napovedanih delavnic. Ciljne skupine so nevladne in vladne organizacije, ki delujejo na mladinskem področju. Na usposabljanju bodo sodelovali mladinski voditelji, in drugi aktivni v mladinskem delu iz Slovenije, Slovaške, Romunije, Poljske, Češke, Nemčije, Latvije in Italije.
Več »
Izobraževalni dogodek s podelitvijo certifikata Mladim prijazna občina
Mladinski svet Ajdovščina v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije in Evropsko prestolnico mladih Maribor 2013 najavlja izobraževalni dogodek ter slavnostno podelitev certifikatov Mladim prijazna občina 2013-2017. Dogodek bo potekal v sredo, 20. novembra, v Narodnem domu Maribor s pričetkom ob 10. uri.
Več »
Razpis za delovno mesto pomočnika umetniškega vodje - organizatorja in koordinatorja programov
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je objavil javni razpis za delovno mesto pomočnika umetniškega vodje, organizatorja, koordinatorja programov Centra in Galerije P74 ter KAPSULE. Razpis je namenjen delu za polovični delovni čas (4 ure dnevno) za obdobje enega leta (z možnostjo podaljšanja), s poskusno dobo 3 mesecev. Rok za prijavo je 29. oktober 2013!
Več »
Kultura! uspešno črpa iz programov EU za kulturo, film in AV področje
Kulturna stična točka v Sloveniji vabi na predstavitev uspešnega črpanja slovenskih organizacij iz programov Evropske unije za kulturo, film in avdiovizualno področje v obdobju 2002-2012 in najavo novega programa EU Ustvarjalna Evropa. Dogodek »Kultura! uspešno črpa iz programov EU za kulturo, film in AV področje« se bo odvijal v Centru urbane kulture Kino Šiška v sredo, 23. oktobra 2013, s pričetkom ob 10. uri.
Več »
Brezplačno izobraževanje "Svetovne lutke"
Društvo Humanitas vabi na brezplačno izobraževanje Svetovne lutke. Projekt je v prvi vrsti namenjen ljudem z migrantskim ozadjem, ki jih zanimajo lutkovno gledališče, glasba ali globalne teme.
Več »
S predavanji 5 velikih oblikovalskih imen začenjajo 6. Brumnov Bienale
S predavanji gostov v Kinu Šiška se v torek, 22. 10., začenja 6. bienale vidnih sporočil Slovenije. Istega dne zvečer bodo v ljubljanski Narodni galeriji odprli pregledno razstavo najboljših vidnih sporočil zadnjih dveh let pri nas in zaploskali letošnjim zmagovalcem.
Več »
footer-top