VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 28.11.2013
Ta veseli dan kulture
03.12.2013, , Umetnostna galerija Maribor


Danilo Celan, naslovnica fanzina Pakzija, 1980

TA VESELI DAN KULTURE V UGM

torek, 3. december 2013

Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6

UGM vabi obiskovalce na Ta veseli dan kulture! UGM široko odpira svoja vrata in obiskovalce vabi na kulturno druženje pod okriljem vizualne in literarne umetnosti. Pripravili smo prost vstop na razstavo MI, VI, ONI. Fragmenti alternativnih praks 80-ih v Mariboru, razstavo fanzinov nastalih v sklopu mladinskega programa UGM, predavanje mariborskega pisatelja Gregorja Lozarja, ki mu sledi literarni večer v sodelovanju z MKC Črka, ter razprodajo publikacij UGM. Vabljeni, da se pridružite kulturnemu utripu v prazničnem decembru!

10.00-21.00 PROST VSTOP & RAZPRODAJA PUBLIKACIJ UGM

Na ogled je razstava MI, VI, ONI., prva predstavitev ustvarjalne in podkulturne scene tistega časa v Mariboru in okolici. Katalogi in druge publikacije UGM bodo na voljo po še posebej prijaznih cenah.

18.00 RAZSTAVA MLADINSKIH DELAVNIC / NOVI FANZIN

Na delavnicah za mlade od 15. do 25. leta, ki so potekale v sklopu razstave MI, VI, ONI., so po vzoru fanzinov iz 80-ih let nastali novi fanzini. Na razstavi v sklopu veselega dneva kulture bodo nastali fanzini razstavljeni, obiskovalci pa se bodo o njih lahko pogovorili z mladimi avtorji. Po predstavitvi fanzinov bo ekipa mladinskega programa izvedla delavnico mail art kolažev, kjer si bodo lahko obiskovalci izdelali svoje (praznične) razglednice.


18.00 PREDAVANJE / FANZINSKI TISK V MARIBORU
predava: Gregor Lozar, pisatelj in družbeni komentator

»Po tem ko ob branju knjige Fanzini Petre Kolmančič izluščim tri ločnice, subkulturnost, nizkoproračunskost in uredniško avtonomijo publikacij, pretresem razpoložljivo gradivo v skladu s temi določnicami. Sledi oris konteksta in nastanka fanzinov, razpet med tokove intelektualne mode (punk, družbena gibanja...) na eni in lokalnimi razmerami na drugi strani. Fanzini so tukaj del širšega gibanja, ki ustvarja rez iz katerega lahko vznikne alternativna, v Mariboru vezana predvsem na umetniško izražanje mladih. Ta izraz je v veliki meri pogojen s punkom in hard-corom. A čeprav estetski impulz izhaja iz glasbe, zadobi v literaturi lastno življenje. Predpostavlja genealogijo, ki zajema iz fin-de-scieclovske estetike grdega, ekspresionističnega pojmovanja krika in socialno realističnega angažiranega prikazovanja krutosti, ki je naperjena predvsem proti (psevdo)romantični sentimentalnosti na eni in intelektualizmu postmodernizma na drugi strani. Morda bi hard-core estetiko lahko zajeli z minimalno opredelitvijo, da nam z značilno jezo pokaže to, česar nihče noče videti, pri čemer gesta ostaja dvoumno med vznemirjenjem larpurlartizma in angažmajem soc-realistične krutosti.« (G. Lozar)

19.00 LITERARNI VEČER z MKC Črka

gostje: Dragan Potočnik, Borut Gombač, Breda Slavinec, Marjan Pungartnik, Jože Kos Sine, Petra Bauman (interpretacija del Tomaža Brenka)

izbor: Petra Kolmančič, MKC Črka

Literarni večer, ki je nastal v sodelovanju MKC Maribor in UGM, je zasnovan kot spremljevalni dogodek razstave MI, VI, ONI. Na dogodku se bodo predstavili izbrani avtorji in avtorice, ki so s svojo literarno aktivnostjo sooblikovali mariborsko alternativno literarno sceno v 80-ih, in so, razen pokojnega Tomaža Brenka, še vedno literarno aktivni. V intervjuju za Katedro je Marko Klasinc, ki je bil takrat nekakšen neformalni vodja mlade mariborske literarne scene, sicer tudi pesnik in urednik revije Čevlji, izjavil: »Politika se ukvarja s področjem odnosov med družbenimi razredi in z bojem za državno oblast, literatura pa se ukvarja z marsičim. Sredstvo politike je politični boj, kjer stopi v ospredje argument fizične, vojaške in policijske moči, sredstvo literature pa je literarna umetnina oziroma estetizirani jezik, ki popisuje vse, kar je, kar obstaja. Cilj politike je politična oblast, cilj književnosti pa je književna umetnina, ki v združitvi estetskega in kulturnega na prvinsko človeški način (z lepoto) razgrne čustveno-razumske razsežnosti odnosov bivanja.«

Na literarnem večeru bodo avtorji in avtorice predstavili dela, ki so nastala v 80-ih, brali pa bodo tudi izbrano literarno gradivo iz svoje aktualne literarne produkcije.

VLJUDNO VABLJENI!

Koproducenta literarnega večera:

Pokrovitelj mladinskega programa:
Sveta vladar Nove KBM

Umetnostna galerija Maribor

SI - Strossmayerjeva 6, 2000 Maribor

T 02/ 229 58 60, 02/ 250 25 43

F 02/ 252 77 84

info@ugm.si , www.ugm.si

Odpiralni čas:

torek-nedelja: 10.00-18.00

zaprto: ponedeljek + 24., 25.

in 31. december

če ne želite prejemati sporočil UGM, prosimo, pošljite sporočilo na e-mail naslov odjava@ugm.si