VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 02.12.2013
Tedenski napovednik
02.12.2013, , Menzi pri koritu





PON, 2. 12.: Beat Diary Tour: Julian Sartorius/Strotter Inst./Meienberg (Ch) in Jaka Berger, Andraž Magajna, Matej Stupica: Partíja (Slo). Koncert.
SRE, 4. 12.: PumpOrgan (Nl). Koncert.
ČET, 5. 12.: At Bona Fide, Benelux, Odeur de violettes (Cz). Koncert.
PET, 6. 12.: Kolektiv Narobov: FM. Impro gledališče.
SOB, 7. 12.: Kolektiv Narobov: FM. Impro gledališče.
PON, 9. 12.: Prebranec #8. Večer nove proze.


Podrobnosti:



Ponedeljek, 2. 12. 2013, ob 20:30
Beat Diary tour: Julian Sartorius/Strotter Inst./Meienberg (Švica) in Jaka Berger, Andraž Magajna, Matej Stupica: Partíja (Slovenija)


Tokrat smo združili vrste z Defonijo in za enotno vstopnino 5 € v Menzi pri koritu in Gromki ponujamo takle program:

20:00 Samo Gromofon - Gromka
21:00 Berger / Magajna / Stupica: Partija - Menza pri koritu
22:00 Yedo Gibson / Vasco Trilla (BRA / ESP) - Gromka
23:00 Sartorius, Strotter Inst., Meienberg (SUI / GER) - Menza pri koritu

Podrobnosti koncerta v Gromki: http://klubgromka.org . V Menzi pri koritu pa se vam obeta poslastica, ki bo razveseljevala tako jazzerje in elektrončkarje, kakor tudi ljubitelje eksperimentale ali plesnih ritmov. Onstran pri koritu vam predstavlja Beat Diary tour: solo bobnarski koncert Juliana Sartoriusa z didžejema Strotter Inst. in Meienbergom, pred tem pa še Jaka Berger, Andraž Magajna, Matej Stupica: Partíja - kompozicija za strunsko mizo, paket kart, kocke in orodja.

Beat diary tour: Julian Sartorius, Strotter Inst., Meienberg

En beat na dan skozi celo leto je misija, za katero se je odločil Julian Sartorius, v Bernu živeči bobnar in zvočni raziskovalec. Posnetki so bili dosegljivi na njegovem blogu vsak dan sproti, rezultat misije pa je izid dvanajstih LP-jev z dodanimi 356-imi fotkami. Posneti material ni elektronsko obdelan - vse je le v živo odigrano in posneto. Material pripoveduje zgodbo Julianovega leta popotovanj med Berlinom, hribi, hotelskimi sobami, backstagi po celem svetu. Terenski posnetki, prepleteni z zvoki sesalca, stikala za luč, plastičnega prašička itd..

Na turneji Beat diary Sartoriusov posneti material predstavljajo eksperimentalni DJ-i, ki umetelno prenovijo posneto in povijejo ‘novo dete’, Julian pa odigra solo set na bobnih, kjer prepleta godbe jazza, drum’n'bassa, afrike in proste improvizacije.

Spremljajoča DJ-a sta:
- Strotter Inst. aka Christoph Hess iz Švice, ki že od leta 1999 ustvarja glasbo z uporabo starih, modificiranih gramofonov Lenco in uporabo dodatnih efektov, ter spreminjajočega se dodanega toka, ter Meienberg.

Beat Diary na Facebooku: facebook.com/beatdiary


Jaka Berger / Andraž Magajna / Matej Stupica:Partíja
Kompozicija za strunsko mizo, paket kart, kocke in orodja.

Opis projekta:
Partíja je zvočni projekt, igra in objekt v obliki preobraženega pianina.

Na prvotno zadnjo stranico pianina (z ogrodjem in strunami) so pritrjene noge. Strune tako igrajo vlogo površine mize. S tem inštrument oziroma zvočni objekt pridobi značaj mize, pohištva, funkcionalnega objekta našega vsakdana.

Ime Partíja izhaja iz slovenskega pogovornega izraza za besedo igra. Slovenski jezik ne pozna distinkcije med play, ki pomeni vstopanje v kožo nekoga ali nečesa, ter game, ki praviloma označuje strukturno in časovno kompleksnejše dejavnosti. Partíja se kot igra navezuje na slednjo (game). Partija je igranje z veščinami, znanji in naključji znotraj časovnih in prostorskih meja. Je okrepljen prostor izražanja.

Prvi performans na preobraženem pianinu bo igranje namizne igre. Elementi tokratne igre so karte, ki določajo orodje (zvočilo) in prostorsko koordinato opravila, ter kocke, ki bodo narekovale število dogodkov med posameznimi menjavami. V prvi Partíji bodo sodelovali trije igralci, ki bodo zvočno sliko ustvarjali z različnimi zvočili vsakdana. Z njimi bodo posegali na namizje - strune, ozvočene s kontaktnimi mikrofoni.

Skupna vstopnina za koncerta v Menzi pri koritu in klubu Gromka: 5 €.
Organizacija: Menza pri koritu.
_____________

Sreda, 4. 12. 2013, ob 22:00
PumpOrgan (Nizozemska)

Plesni dogodek meseca.

Vabimo vas na naj plesni dogodek meseca decembra v Menzi pri koritu! Zanj bo poskrbela nizozemska zasedba PumpOrgan, ki svoji muziki pravi psychojive. Ne veste, kaj je to? Pridite preverit! Razmigali si boste telo in si scvrli možganske končiče.

Pumporgan so nastali konec leta 2010 in trenutno igrajo že v tretji zasedbi. Njihov zaščitni znak je mešanica težkega jiva, razglašenega art rocka in free jazza. Ali drugače - predstavljajte si, kje bi pristala rock ‘n’ roll in ritem in blues, če bi se postopoma razvijala, hkrati pa ohranjala svoj grob in prodoren zvok! Glasba je divja, hitra in prepričljiva in glasbenike potiska prek njihovih meja. Velik del repertoarja so kompozicije, napisane za North Sea Jazz festival leta 2011.

Pumporgan so z najnovejšo postavo prvič igrali decembra 2011 v Amsterdamu. Med glasbenike, ki jim radi prisluhnejo, sodijo Howlin’ Wolf, Buddy Guy, Junior Wells, Champion Jack Dupree, the Meteors idr.

Zasedba:
Mikael Szafirowski
- kitara, basovska kitara
Wilbert Bulsink
- orgle Hammond
Christian Ferlaino - baritone saksofon
Dirk Bruinsma
- altovski saksofon, basovska kitara, kompozicije
Nout Ingen Housz - bobni, tolkala

Povezavi:
pumporgan.nl
facebook.com/Pumporgan

Vstopnina: 5 €.
Organizacija: Menza pri koritu.
_____________

Četrtek, 5. 12. 2013, ob 22:30
At bona fide, Benelux in Odeur de violettes (Češka)

Noise rock.

V okviru turneje Chee chaak tips se v Menzi pri koritu ustavljajo tri češke zasedbe: At Bona Fide, Benelux in Odeur de violettes. Zasedba At Bona Fide iz Ostrave se je v Menzi pri koritu prvič ustavila pred dobrim letom v okviru turneje z Black Tar Jesus. Igra mešanico shoegaza, noise rocka, post punka in psihedeličnega surfa. Povezava: bandzone.cz/atbonafide . Trio Benelux o sebi ne razkriva kaj dosti. Tako kot zasedba At Bona Fide pa se napaja predvsem v noise-rocku, ki ga združuje s sorodnimi podzvrstmi rocka. Pod imenom Odeur de violettes (České Budějovice) nastopa kantavtorica Laví La, ki je del neodvisne češke glasbene scene. Igra energičen, nekoliko jezen folk-rock, s svojim sanjavim glasom pa prikliče v spomin glasbenice, kakršni sta, na primer, Julie Doiron in Nina Nastasia … Njene izdaje so na voljo na bandcampu.

Vstopnina: 5 €.
Organizacija: Menza pri koritu.
_____________

Petek, 6. 12. 2013, ob 21:00
Kolektiv Narobov: FM

Komično srečanje odrske improvizacije in živega radijskega programa.
Ponovitev: 7. 12. ob 21.00.

Režija in igra: Gregor Moder in Maja Dekleva Lapajne
Osnovna zamisel: Alenka Marinič
Oblikovanje luči: Borut Cajnko
Fotografija: Urška Boljkovac
Grafično oblikovanje: Žiga Testen
Produkcija: KUD France Prešeren in SNG Drama Ljubljana
Projekt podpirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.

Svetovna premiera: 28. oktober 2011, Kairo Kulturhaus, Würzburg, Nemčija
Slovenska premiera: 23. november 2011, SNG Drama Ljubljana
Ponovitve: 24. november 2011, 11., 13. in 14. januar 2012, SNG Drama Ljubljana

FM je komično srečanje odrske improvizacije in živega radijskega programa. Dva performerja, Maja Dekleva Lapajne n Gregor Moder iz Kolektiva Narobov, pred gledalci ustvarjata presenetljive like in nepričakovane komične zaplete na podlagi impulzov, ki jih dobita v živo od radijskih sprejemnikov. Naj bo v tistem trenutku na sporedu klasična ali hitro pokvarljiva glasba, radijska igra ali vremenska napoved, predvolilni dvoboj ali osmrtnice - vse, kar v živo sprejme tranzistor z valov FM, neposredno vpliva na dogajanje na odru. Ena od najbolj očitnih prednosti improvizacijskega gledališča pred dramskim je možnost neposrednega in takojšnjega odziva na pereče družbeno dogajanje in na aktualni glasbeni okus. Predstava FM je najbolj radikalni odgovor na to zahtevo.

Radijski sprejemnik ima dvojno simbolno vlogo. Po eni strani reprezentira dimenzijo nečesa povsem vsakdanjega, intimnega in morda celo nostalgičnega, saj ga pogosto poslušamo v trenutkih, ko smo sami s svojimi mislimi - v avtu, v kopalnici, med obešanjem perila. Po drugi strani pa ravno radijski glas, ki prihaja iz stroja in za katerega je značilna odsotnost obraza osebe, ki govori ali poje, kar najbolj učinkovito utelešenje vdora nečesa popolnoma tujega v območje naše osebnosti, denimo vdora ekonomske ali ideološke propagande. Radijski sprejemnik je zato umeščen natančno v nemogoče presečišče med nečim kar najbolj intimnim in nečim kar najbolj tujim. Kot paradoksen objekt je zato odlično izhodišče za vrhunsko komiko predstave FM.

Kolektiv Narobov
Kolektiv Narobov, formiran leta 2004, je predan raziskovanju in ustvarjanju žive umetnosti, pa naj gre za ulične intervencije, gledališke dogodke, radijske posege ali interaktivne predstave. Pomembna stebra njihovega ustvarjanja sta improvizacija in kolektivno delo. Narobovci so si pridobili močno prepoznavnost tako doma kot v tujini. Gostovali so v ZDA, Kanadi, Nemčiji, Belgiji, Švici, Avstriji, Franciji, Makedoniji, Armeniji, Gruziji in na Švedskem in Nizozemskem. Med drugim so prejeli prvo nagrado festivala Improvaganza (Edmonton, Kanada), kjer so gostovali s predstavo Klic, nagradi občinstva za predstavi De.Kons in Klic na festivalu Impronale (Halle, Nemčija, 2007 in 2010), v letu 2007 pa Ježkovo nagrado za radijski projekt Velika sestra. Ob številnih in rednih gostovanjih v tujini imajo za seboj tudi dve mednarodni turneji, evropsko leta 2005 ter severnoameriško leta 2006. Predvsem v Nemčiji se čedalje hitreje uveljavljajo tudi kot gledališki pedagogi in tako tudi širijo svoje unikatne poglede na sodobno gledališče. Vsako jesen v Ljubljani organizirajo Goli oder, mednarodni festival improvizacije, ki je sčasoma postal eden najpomembnejših tovrstnih festivalov v Evropi in Severni Ameriki.

Povezava: narobov.org

Vstopnina: 5 €.
Organizacija: Teater Narobov in Menza pri koritu.
_____________

Ponedeljek, 9. 12. 2013, ob 21:15
Prebranec #8

Večer nove proze.
Prost vstop.
Organizacija: Kud Kentaver in Menza pri koritu.