VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Lendava 10.07.2007
LINDART
12.07.2007, , Lendava

12. mednarodna likovna kolonija LINDART

LINDART-Društvo mladih likovnikov Lendava 2007

Od 10.07. do 20.07.2007 na lendavskem gradu, v prostorih galerije in grafične delavnice

Društvo mladih likovnikov LINDART iz Lendave v sodelovanju z Galerijo-Muzejem Lendava letos organizira tradicionalno 12. Mednarodno likovno kolonijo, pod imenom LINDART, Lendava 2007. Kolonija bo organizirana v sklopu likovnega festivala, ki se bo odvijal med julijem in septembrom 2007 na lendavskem gradu in ga organizira Galerija-Muzej Lendava. Društvo LINDART se kot partner priključuje projektu, ga podpira s programi ter nudi strokovno pomoč pri izvedbi.

Moto letošnje kolonije je: “so-deluj / co-operate”.

Čas v katerem živimo je podvržen tehnologiji in njenim zakonitostim. Opazen je trend povezovanja, sodelovanja z drugim-i. S pomočjo interneta smo lahko hkrati prisotni na vseh 6 celinah, mobilna tehnologija nam omogoča, da imamo ljubljene »vedno in povsod« na dosegu rok,…vendar nekje na poti te množične povezanosti med ljudstvi in ljudmi je zbledel naš čut za posameznika. Stiki, ki jih vzdržujemo so vse bolj plastični in destilirani. V bistvu postajajo virtualna iluzija, ki ne potrebuje neposrednega soočanja iz oči v oči.

Na podlagi takšnega kritičnega razmišljanja o naravi odnosov, povezovanj in vseh vrst sodelovanj, som zgradili platformo letošnje likovne kolonije LINDART v Lendavi.

Naša ideja je, da se izbrani avtorji povežejo v umetniške tandeme, ki bodo v času kolonije delovali na zastavljenem projektu-temi kolonije, ki je vnaprej določen s strani organizatorja.

Namen projekta je druženje, ustvarjanje, izmenjava mnenj in izkušenj, ovrednotenje lastne produkcije, sprejemanje drugih kultur in človeka kot posameznika ter širjenje umetniških idej med mladimi umetniki.

Likovne ustvarjalce bomo širši javnosti predstavili na dveh razstavah v galeriji Lendavskega gradu; najprej v spremljevalnem programu kolonije z razstavo likovnih del letošnjih udeležencev (to so izbrana dela, ki so jih ustvarili v svoji dosedanji samostojni likovni karieri), nato pa še skozi razstavo likovnih del nastalih v skupinskem delu na koloniji.

V projekt si želimo aktivno vključiti tudi gledalca oz. obiskovalca, ki mu tako na zaključni razstavi ponujamo možnost glasovanja za delo, ki mu je najbolj priraslo k srcu. Občinstvo bo odločilo, katerima avtorjema bo v času naslednje tj. 13. mednarodne likovne kolonije LINDART pripadla stimulativna nagrada samostojne razstave v prostorih lendavske galerije.

Vsa nastala dela bomo digitalno dokumentirali, jih arhivirali v umetniški zbirki društva LINDART in Galerije-Muzeja Lendava ter predstavili v spremljajočem barvnem katalogu.

Tudi letos ponujamo možnost ustvarjanja v različnih slikarskih tehnikah (olje, akril, tempera, akvarel,…), v risarskih tehnikah (grafit, oglje, pastel,…) in seveda v grafičnih tehnikah kot so visoki (lesorez, linorez,…) in globoki tisk (jedkanica, suha igla, kolagrafija,…) ter tehnika litografije in sitotiska.

Udeležencem nudimo: umetniški material (barve, platna, papir…), tehničnega asistenta, primeren prostor za ustvarjanje, prehrano, nočitev, udeležbo na razstavi in umetnostnega zgodovinarja. Strokovni vodja in koordinator kolonije bo akademski slikar Dubravko Baumgartner.

Razpis je odprt vsem mladim, obetavnim likovnim ustvarjalcem, umetnikom, študentom likovnih akademij mlajših od 30 let.

Na podlagi prijav bo komisija izbrala ter povabila 10 ustvarjalcev.

Zainteresirane prosimo, da ob prijavi na razpis priložijo naslednjo dokumentacijo: 1.) najmanj 10 reprodukcij svojih umetniških del v digitalni obliki na CD-ju (jpg-format, vsak CD naj bo označen z imenom avtorja), zaželeni so tudi katalogi, brošure,…
2.) oštevilčen seznam predloženih del, ki naj vsebuje: naslov dela, letnico nastanka, medij-tehniko ter velikost dela.
Na vrhu seznama naj bodo dodani podatki o avtorju: ime in priimek, naslov, telefonska številka, email naslov, nacionalnost, starost, spol ter jeziki, ki jih aktivno obvlada.
3.) življenjepis (izobrazba ter dosedanje reference)
4.) predmete, ki jih boste poslali vam bomo vrnili le v primeru, da k vlogi dodate tudi prazno ovojnico s svojim naslovom in znamkami.