VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Ljutomer 07.09.2007
ODPRLI TURISTIČNO INFORMATIVNO PISARNO NA JERUZALEMU
, Jeruzalem, Prlekija

Otvoritev je bila popestrena s kulturnim programom, spregovoril je tudi ljutomerski župan Franc Jurša nato pa tudi prvi vitez v Sloveniji Reda svetega Andreja Jeruzalemskega, ki ga je sam prior Reda princ Douglas, za njegove zasluge za promocijo imena Jeruzalem povišal v KOMTURJA VITEŠKEGA REDA SVETEGA ANDREJA JERUZALEMSKEGA, sicer pa direktor LTO PRLEKIJA Ljutomer Andrej Vršič. Dejal je :

» Spet trte so rodile, spoštovane ljubiteljice in ljubitelji turizma!

S trtami moram začeti, kajti obrodile so sadove večletnega dela na področju turizma Občine Ljutomer, Prlekije in Slovenije.

Če malo orišem zgodovino, se je vse začelo leta 2002, ko je Občina Ljutomer kupila zadevno stavbo in se je po sklepu tedanjega župana, Jožefa Špindlerja, ki zaradi zdravstvenih težav ne more prisostvovati in se je opravičil, formirala Projektna skupina za revitalizacijo Jeruzalema. Skupini sem predsedoval in smo si zadali cilj, da Jeruzalem, kraj s svetim imenom, usposobimo za izvajanje turistične dejavnosti. Jeruzalem je takrat z vzpostavitvijo TIC-a, kjer se je začela izvajati javna služba, dobival novo podobo.

Prleški turizem je na področju javne službe s tem projektom doživljal renesanso, kot smo jo ob prvem slovenskem taboru. Takrat smo bili prvi ne samo pri taborih, še na drugih področjih (kasaštvo, film), sedaj smo po statistikah sodeč na repu gospodarskega razvoja Slovenije. Se bo nam to tudi zgodilo v turizmu na področju javne službe, kjer je LTO Prlekija Ljutomer orala ledino? Lahko se nam, če ne bomo enotni in dovolj vztrajni ter si bomo sami postavljali politične in s tem turistične meje, ki za turista ne igrajo nobene vloge. Preveč smo že vložili dela v prepoznavnost Jeruzalema in s tem Prlekije in bi bila prevelika škoda, če naredimo samo pol koraka nazaj. Verjamem, da si teh posledic sedaj ne moremo predstavljati, ker niso simultane, pokažejo se čez leto, dve, deset.

Toda, ena lastovka še ne prinese pomladi, tudi en šank, TIC, zavod, občina, turistično podjetje pričakovanega učinka za prleški turizem ne. Zato pa bomo morali stopiti skupaj, prestopiti meje v naših trmastih prleških glavah, združiti znanje, sposobnosti, če se hočemo obdržati in ustvarjati na področju turizma ter se razvijati in na koncu razviti v novo turistično destinacijo, ki bo prepoznavna ne samo doma, tudi v Evropi in v svetu. Ni nemogoče in nismo mali, da tega ne bi zmogli, kajti velikost turističnega potenciala se meri tudi v ljudeh, poleg kapitala. Ledina je že zorana, postavili smo temelje, na vrsti so drugi, ki jim je turizem najbolj perspektivna dejavnost v Prlekiji, Sloveniji. Vedno se sprašujem, kdo je pripravljen in koliko vložiti v turistične produkte. Hitro pridem do rezultatov. Na rezultate in vračanje vložkov je potrebno v turizmu čakati dlje kot pri drugih panogah, zato je malo investitorjev, kot je IGD HOLERMUOS iz Ormoža, ki je precej vložil v reprezentativne turistične objekte na Vinski cesti Jeruzalem, dva sta tukaj pred nami TIC Jeruzalem in za mano dvorec; podjetje Segrap, ki pospešeno vlaga v Bioterme Mala Nedelja, Terme Banovci, ki vlagajo v nove produkte. Ne smemo pozabiti na Vinka Brenholca, ki je prav tako vložil veliko svojega dela in kapitala v razvoj gostinstva in turizma in nenazadnje na druge turistične kmetije in objekte z nastanitvijo, ki se ravno tako trudijo in vlagajo v kvalitetno turistično ponudbo, kajti le ta ima prihodnost. Neinovativni, podstandardni turistični objekti bodo ostali zunaj konkurence in prepuščeni životarjenju.

Je pa mi v veliko zadovoljstvo, da danes lahko svojemu namenu uradno predamo TIC Jeruzalem - reprezentativen objekt na področju javne službe, ki je že prejel številne pozitivne kritike tako turističnega gospodarstva kot turistov. Objekt predstavlja del javne službe na področju turizma ne samo za Občino Ljutomer, temveč za celo Prlekijo, Prekmurje in Slovenijo. Tudi pričujoča vinoteka, kjer je zbranih 22 prleških vinarjev, gre za največjo vinoteko med glavnim mestom in madžarsko mejo, kar se tiče števila vinarjev in trgovina s spominki bosta dopolnjevala ponudbo celotnega področja.

Jeruzalem si to zasluži in mi z njim.

Dovolite mi, da na podest (v ) mobilnega TIC-a povabim gospo Anko Lesjak, direktorico IGD HOLERMUOS d.o.o., Ormož, ki je investiralo celotno zgradbo z notranjo opremo vred.

Spoštovana gospa Lesjak, izročam ta skromen šopek v zahvalo za prizadevanja in odlično sodelovanje pri projektu TIC Jeruzalem, vinoteke in trgovine s spominki.

Ideja o potujočem TIC-u se mi je porodila, ko sem nastopil službo v LTO-ju Prlekija Ljutomer 2001 in sem z mnogimi izmed vas začel spoznavati turistično panogo, v kateri sem si vedno želel ustvarjati. Od ideje do realizacije je poteklo precej turističnih let. Ker pa smo Prleki na splošno potrpežljivi, smo počakali na svoj čas in vedel sem, da bo enkrat mobilni TIC, ki je bil sofinanciran iz projekta Interreg III A SLO HUN CRO, v okviru Turistične cone Prlekija Međimurje. Uporabljali ga bomo zelo pogosto, saj je njegova uporaba večnamenska, tudi proti dežju. Sejmi, predstavitve, tržnice, različne delavnice bodo v bodoče imeli drugo podobo.

Svoj doprinos temu ima gospod Matjaž Ostrc iz Šalinec s svojim timom, kajti pionirsko delo je trajalo kar nekaj tednov, preden je bil mobilni TIC končan.

Matjaž, prosim če prideš na podest, ki ti je dobro znan.

Kapljica naj tebi in sodelavcem obudi spomin na pionirski projekt.

Danes je sedmi september. September, deveti mesec in ga lahko primerjamo z devetimi antičnimi grškimi muzami umetnosti, ki so predstavljale popolnost in dozorelost. Sedem je številka, ki je v srednjem veku predstavljala septem artes libarales (sedem svobodnih umetnosti). Vmes manjka osem, ki vitezom pripisuje 8 kreposti, drugim pomeni večnost. Jaz bom številko osem podelil TURIZMU. Naj bo krepak in večen v Prlekiji!

Nenazadnje ne smemo pozabiti slogana, ki še mi vedno roji po glavi, je starejšega datuma TURIZEM SMO LUDJE. To pa ne pomeni, da se vsi lahko gremo turizma in da ga vsi razumemo. Slogan ima drugo vsebino.

To priliko bom izkoristil in bi se rad zahvalil vsem, ki ste se odzvali vabilu in tistim, ki ste za prleški turizem postorili veliko in za turizem v srcu dobro mislite.

Sedaj moram nehati, vendar še nekaj povedati:

Ni lepšega kraja na svetu je tem, kot je ta Jeruzalem!

Naj živi Jeruzalem! LEHAJM JERUŠALAJM! «

In še nekaj o sami lokaciji : Jeruzalem s svojim svetim imenom, energetskimi silnicami, vinsko cesto, kjer uspevajo vrhunska bela vina, prekrasnimi razglednimi točkami in romarsko cerkvico upravičeno nosi ime nebeški kraj. O tem je prepričal že križarje, ki so v 13. stol. iskali pot v današnji izraelski in palestniski Jerusalem.
Jeruzalem leži v Prlekiji, pokrajini v SV Sloveniji, ki meji na Avstrijo in Prekmurje na severu ter Hrvaško na jugu. Je dežela bogate kulinarike, vrhunskih vin, vijugastih terasastih goric, pojočih klopotcev, bogate kulturne, naravne in etnološke dediščine, termalnih vrelcev in zdravilišč ter kasačev. Je zibelka znamenitih mož kot so jezikoslovec Franc Miklošič, filmski ustvarjalec Karel Grossmann, lirski pesnik Stanko Vraz, skladatelj Slavko Osterc in akademski slikar Ante Trstenjak.
Pridite in se prepričajte!

Več o LOKALNI TURISTIČNI ORGANIZACIJI PRLEKIJA LJUTOMER na www.jeruzalem.si