VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Ljutomer 16.09.2007
UREDITEV GLAVNEGA TRGA V LJUTOMERU
19.09.2007, , Ljutomer

INFORMACIJA O CELOVITI PRENOVI GLAVNEGA TRGA V LJUTOMERU
Občina Ljutomer je pristopila k celoviti prenovi Glavnega trga v Ljutomeru. Projektantska rešitev temelji na sledečem:

a) območje kovinske pergole s stacionarnimi kioski
Ob severni stranici trga, vzdolž njegove osrednje kamnite površine je postavljena kovinska pergola, v katero se poleg stacionarnih kioskov ujamejo tudi že obstoječa drevesa. V določena polja pergole je vstavljenih pet stacionarnih kioskov, v katerih se nahajajo različne vsebine.

b)območje osrednjega kamnitega tlakovanja
Območje osrednjega tlakovanja predstavlja preprogo iz naravnega kamna. V osnovnem rastru tlakovanja, ki je 585/500 cm, se v tleh pojavljajo talne svetilke.

c) pas med pergolo in kamnitim tlakom
V pasu med pergolo in kamnitim tlakom so nanizani kandelabri za osvetlitev in klopi.

d) območje fontane
Na jugovzhodnem delu trga se v bližini hotela formira večja fontana. S podolžno ureditveno osjo in postavitvijo delno na tlak je likovno navezana na spomenik z Marijinim znamenjem.

e) območje dostopov na trg

f) ureditev okolice Marijinega znamenja
Steber predstavlja vertikalno dominanto trga, njegov simbolni prostor je večji od same tlorisne površine. Znamenje je postavljeno na stopničast podstavek, širše območje pa je zamejeno z štirimi konfini. Obstoječe konfine se zamenja z novimi - kovinskimi konfini, ki vključujejo svetlobno telo za osvetlitev znamenja ter celotnega prostora ponoči, ki ga ti konfini opisujejo. V osi stebra je formirana prečna os trga.

g) ureditev okolice spomenika Jurešu Cirilu - Maksu
Spomenik je bil postavljen pod drevo, na katerega je bil obešen heroj NOB. Spomenik se premakne k bližnjemu, na novo zasajenemu drevesu in se postavi na betonski podstavek.

h) ureditev aleje velikanov
Na daljši južni stranici trga je ob robu kamnitega tlaka formirana aleja velikanov. Gre za sedem kamnitih podstavkov, ki omogočajo postavitev doprsnih kipov.

Namen rekonstrukcije Glavnega trga v Ljutomeru je poudariti kulturno zgodovinsko pomembnost centra kraja. Vsekakor pa se ureja tudi komunalna infrastruktura, ki bo izboljšala kvaliteto bivanja v centru in povečala možnosti tako ekonomskega in turističnega razvoja kraja. Z novo izvedbo se bo omogočila izvedba različnih prireditev, z delno izključitvijo prometa iz centra pa bo nemoteno zadrževanje na območju Glavnega trga, tako domačinov vseh starosti kot turistov. Prav tako se z novo ureditvijo omogoči nemotena dostava blaga do trgovin in drugih pomembnih objektov. Tako ni ogrožena preskrba centra. Z ureditvijo parkirišč severno od Glavnega trga (tržnica in avtobusna postaja) bo poskrbljeno, da bodo obiskovalci centra v radiu dvesto metrov dosegli vse pomembne točke. Dela bodo zaključena predvidoma do konca letošnjega leta.

Projektant:
-Reichenberg Arhitektura d.o.o.
Bogdan Reichenberg, univ.dipl.ing.arch.
Dupleška 21, MARIBOR

Podpis pogodbe z izbranim izvajalcem del:
-številka pogodbe: 411/07-431-3609
-datum podpisa: 03.09.2007
-pogodbena vrednost del po sistemu »fiksne cene po enoti mere«: 1.163.588,28 EUR (v ceni je zajet DDV)
-izbran izvajalec del: SEGRAP rudarstvo, proizvodnja in gradbeništvo d.o.o., Glavni trg 13, LJUTOMER

Sofinanciranje:
-Na podlagi izvedenega postopka Prvega javnega razpisa za prednostno usmeritev »Regionalni razvojni programi« v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Razvoj regij«, je Občini Ljutomer odobreno sofinanciranje s strani Službe Vlade Republike Slovenije za lokalno samoupravo in regionalno politiko v višini 1.231.333,00 EUR oziroma največ 85% verodostojno izkazanih in plačanih upravičenih stroškov operacije.

Strokovno nadzorstvo nad gradnjo:
-INVESTING Gizela MAKARI PUCKO, univ.dipl.inž.gradb., s.p.
Kocljeva 10, MURSKA SOBOTA

Franc JURŠA, župan