VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Lendava 04.12.2007
MAKSIM MRVICA - koncert
04.12.2007, , Kulturni dom Lendava

MAKSIM MRVICA - koncert

MAKSIM MRVICA - koncert

Cena vstopnice: 30 €

Združevanje popularne in klasične glasbe že dolgo ni več tabu. Temu trendu se je pridružil tudi najprepoznavnejši hrvaški pianist Maksim Mrvica, ki je s svojim prvim albumom The Piano Player dvignil veliko zanimanja v svetu.

Rodil se je leta 1975 v Šibeniku in pričel z igranjem klavirja, ko je bil star devet let. Takrat je tudi prvič nastopil pred občinstvom. Samo tri leta pozneje je imel svoj prvi koncert z orkestrom. Leta 1990 je na Hrvaškem izbruhnila vojna, a Maksim in njegova profesorica Marija Šekso sta bila odločena, da mora nadaljevati s svojim glasbenim šolanjem. »Tisoč granat je vsak dan padlo na moje mesto,« pravi Maksim, »a zaradi tega ne moreš kar nehati živeti - vztrajati moraš. Edino, zaradi česar sem lahko vztrajal, je bil moj klavir.« Kljub nemogočim razmeram se je leta 1993 v Zagrebu prijavil na svoje prvo večje tekmovanje in zmagal. »Vedno se mi je zdelo, da je bil to moj največji uspeh in najlepši spomin v vsej moji karieri.«

Po petih letih izobraževanja na Glasbeni akademiji v Zagrebu pri profesorju Vladimiru Krpanu, se je eno leto izpopolnjeval na Konzervatoriju Franza Liszta v Budimpešti. V tem obdobju (1999) je osvojil svojo prvo nagrado na mednarodnem pianističnem tekmovanju Nicolai Rubinstein. Leta 2000 se je preselil v Pariz, da bi študiral pri profesorju Igorju Lazku, leta 2001 pa tam osvojil prvo mesto na pianističnem tekmovanju Pontoise.

To je bila prelomnica v njegovi karireri in ko se je vrnil nazaj na Hrvaško, se je znašel v središču medijske pozornosti. Pogosto se je pojavljal na številnih televizijah in imel vrsto intervjujev, kmalu pa je tudi pričel snemati naslednji album Geste. Zanj je pričakoval, da bodo številni izvodi v nedogled samevali na prodajnih policah, tako kot številni drugi eksperimentalni albumi. A se je zmotil. Geste so postale ena najhitreje prodajanih klasičnih plošč, izdanih na Hrvaškem in mu prinesle kar štiri Porine (prestižna hrvaška glasbena nagrada), med drugim za najboljši klasični album. Povabili so ga celo, da otvori prireditev - čast, ki redko doleti izvajalca klasične glasbe in ki je z njegovo izvedbo Ples Baronice izzvala pravo senzacijo.

Njegova popularnost je čedalje večja tudi v azijskih državah, kjer je svoj tretji album Variations I&II prodal v platinasti nakladi. Njegovo virtuozno obvladovanje klavirja je zelo prepričljivo, saj svojimi nastopi vedno znova pritegne širše množice. »Vedno si želim poskusiti kaj drugačnega, novega. S klasično glasbo enostavno želim doseči kar največ ljudi vseh starosti. To so moje sanje,« pravi Maksim.