VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Tujina 17.12.2007
Poziv AIS !
, Ljubljana, sedež nacionalne AIS

Dragi članice in člani mreže nujnih akcij,

tokrat vas prosimo za pošiljanje apelov na Slovaško, kjer se oblasti pripravljajo za vrnitev Mustaphe Labsi v Alžirijo, kjer mu grozi mučenje. Prosimo, pišite takoj. Pri pisanju lahko uporabite priložen primer apela. Hvala vsem, ki boste pisali!

Drugih novih novic o osebah, za katere smo v zadnjem času pisali apele, iz Mednarodnega sekretariata nismo prejeli.

Za vse informacije in predloge lahko še naprej pišete na sanja.cukut@guest.arnes.si

Prijazen pozdrav,

Sanja Cukut

Kooordinatorka mreže nujnih akcij

PUBLIC AI Index: EUR 72/012/200

30. november 2007

UA 320/07 Mučenje/grdo ravnanje

SLOVAŠKA Mustapha Labsi (m), 37 let, državljan Alžirije


Slovaške oblasti se pripravljajo na prisilno vrnitev Mustaphe Labsija v Alžirijo. Tam bi mu resno grozilo mučenje.

Slovaška je država podpisnica Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah, Konvencije proti mučenju in drugemu krutemu, nečloveškemu ali ponižujočemu ravnanju ali kazni in Evropske konvencije za zaščito človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki izrecno prepovedujejo vrnitev kogarkoli v državo, kjer bi mu grozilo mučenje.

Alžirski državljan Mustapha Labsi je priprt v Bratislavi od 3. maja 2007, potem ko je Alžirija zahtevala njegovo izročitev. 27. junija je zaprosil za azil, prošnjo so mu 24. septembra zavrnili. Bratislavsko regionalno sodišče je 30. novembra razsodilo, da bi bila izročitev sprejemljiva. Dokončno dločitev o tem, ali ga bodo izročili Alžiriji, bo sprejel minister za pravosodje.

Mustaphi Labsiju so sodili v odsotnosti v Alžiriji, obsojen je bil na dosmrtno kazen zaradi obtožb povezanih s terorizmom. Znano je, da so slovaške oblasti od Alžirije dobile diplomatska zagotovila, da bo Mustapha Labsi, če se bo vrnil, imel pravico do novega, pravičnega sojenja, kjer bo imel pravico do pravnega zastopstva in da bo primer obravnavan pred navadno poroto. Alžirija je prav tako zagotovila, da v skladu z alžirskimi zakoni ne more biti obsojen na smrt.

Komite ZN za človekove pravice je 1. novembra izdal poročilo, v katerem je sklenil, da Alžirija redno ne izpolnjuje svojih obveznosti kot država podpisnica Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah. Glede na to ugotovitev in raziskave Amnesty International o Alžiriji, je jasno, da slovaške oblasti odločitve o izročitvi ne bi smele sprejeti na podlagi obljub alžirskih diplomatov. Take neformalne obljube, da bodo spoštovali pravice Mustaphe Labsija, niso dane v okviru mednarodnega prava. Taka ‘zagotovila’ zato ne izključujejo obveze slovaških oblasti, da osebe ne pošljejo tja, kjer bi ji resno grozile kršitve človekovih pravic.

OZADJE

Vsakomur, ki je v Alžiriji osumljen vpletenosti v teroristične aktivnosti, ali za katerega se verjame, da ima informacije o takih aktivnostih, naj bo to v Alžiriji ali v tujini, resno grozi pripor v izolaciji in mučenje. Amnesty International je prejela na ducate poročil pripornikov, s katerimi so tako ravnali, nekateri med njimi so se v Alžirijo vrnili iz drugih držav; prostovoljno, ali pa so jih izročile tuje vlade.

Člen 51 alžirskega zakona o kazenskem pregonu določa, da so lahko osebe, ki so osumljene ‘terorističnih ali subverzivnih dejanj’ priprte brez obtožnice največ 12 dni. Oblasti jim morajo takoj dati možnost stika z njihovimi družinami in sprejemanja obiskov. Vsak pripor, ki traja več kot 4 dni, mora pisno odboriti javni tožilec. Ta določila se rutinsko kršijo v primerih posameznikov, ki jih pripre Oddelek za informacijsko dejavnost in varnost (Département du renseignement et de la sécurité, DRS), ki je specializiran za zasliševanje tisith, ki naj bi imeli informacije o terorističnih aktivnostih.

Preden so aretirani privedeni pred sodišče ali izpuščeni brez obtožbe, jih sistematično zaprejo v izolaciji do 12 dni, včasih še dlje. Ko so priprti v izolacij v barakah, ki jih upravlja Oddelek za informacijsko dejavnost in varnost, jim v največji meri grozi mučenje in drugo grdo ravnanje. Amnesty International je dobila informacije o večih primerih, ko so bili posamezniki priprti več mesecev brez stika z zunanjim svetom, kar je kršitev tako alžirskega kot tudi mednarodnega prava. Med tem časom naj bi jih tudi mučili in z njimi grdo ravnali. Alžirske oblasti nimajo učinkovitega nadzora nad delovanjem Oddelka za informacijsko dejavnost in varnost.

PRIPOROČENE AKCIJE: Prosimo, čimprej pošljite apele, v angleškem, slovaškem ali svojem materinem jeziku, v katerih:

- oblasti pozovete, naj Mustaphe Labsija ne izročijo Alžiriji, kjer bi mu grozile resne kršitve človekovih pravic, med drugim mučenje;

- poudarite, da bi bila vrnitev Mustaphe Labsija v Alžirijo kršitev obveznosti Slovaške pod Konvencijo ZN proti mučenju in drugem mednarodnem pravu na področju človekovih pravic;

- oblasti prosite, naj od Alžirije ne sprejmejo nobenih diplomatskih zagotovil, ki bi dovoljevala izročitev;

- oblasti spomnite, da ima Slovaška obveznost pod mednarodnim pravom, Konvencijo ZN proti mučenju in Evropsko konvencijo za zaščito človekovih pravic in temeljnih svoboščin, katerih podpisnica je, da nikogar ne vrne v državo ali na ozemlje, kjer bi mu grozilo mučenje in druge resne kršitve človekovih pravic in da je taka izročitev absolutno prepovedana.

APELE POŠLJITE:

Minister of Justice

Mr Štefan Harabin

Župné námestie 13

81311 Bratislava

Slovakia

Faks: +421 2 593 53 601

Elektronska pošta: minister@justice.sk

Naslavljanje: Dear Minister

Public Defender of Rights

Pavel Kandráč

Verejný Ochranca Práv

Kancelária Verejného Ochrancu Práv

P.O.Box 1

820 04 Bratislava

Slovakia

Faks: +421 2 48 287 203

Elektronska pošta: sekretariat@vop.gov.sk

Naslavljanje: Dear Public Defender of Rights

State Prosecutor

General Prosecutor of the Slovak Republic

International department

Kvetná 13, P. O. Box 147,

820 05 Bratislava 25

Slovakia

Faks +421 2 554 23 196

Elektronska pošta: generalna.prokuratura@genpro.gov.sk

Naslavljanje: Dear State Prosecutor

KOPIJE POŠLJITE:

Veleposlaništvo Slovaške republike

Tivolska cesta 4

SI-1000 Ljubljana

Slovenija

Nj. eksc. g. dr. Roman Paldan, veleposlanik

Faks: (+) 386 1 421 05 24

Elektronska pošta: embassy@lublana.mfa.si

Naslavljanje: Your Excellency

PROSIMO PIŠITE TAKOJ.V pisarni sekcije preverite, ali naj se pisanje apelov nadaljuje po 11. januarju 2007.