VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Tujina 15.03.2008
Koncert Primal Scream
11.07.2008, , Pula

Primal Scream, kultni rock bend i jedan od stubova britanske new wawe scene, nastupice na glavnoj bini Exit festivala u petak, 11. jula. Zajedno sa velikim Paul Wellerom, njihov nastup na Exitu u samo jednoj noci stvorice dozivljaj cijelog jednog muzickog pokreta koji traje više od dvije decenije....


Frontmen benda, Bobby Gillespie, nedavno je snimio numeru sa Lovefoxxx, pjevacicom benda CSS i ujedno najavio novi, deveti po redu, studijski album koji se ocekuje tokom ove godine. Produkciju i miks albuma zajedno sa bendom rade James Ford, inace producent novih albuma bendova Klaxons i Arctic Monkeys, kao i Paul Epworth, producent albuma za Bloc Party i Babyshambles. Trenutno je aktuelno njihovo DVD izdanje "Riot City Blues Tour" koje sadrzi snimak koncerta odrzanog 2006. godine u cuvenoj londoskoj dvorani Hammersmith Apollo (Odeon).

Primal Scream su nastali 1982. godine u Glazgovu, ali bend svoj pravi start dobija tek nakon što potpisuju ugovor sa "Creation Records", proslavljenom izdavackom kucom koju tada tek osniva famozni menadzer Alan McGee, najzasluzniji za otkrice mnogih bendova poput Oasis i The Hives. Ubrzo Gillespie napušta dotadašnje mjesto bubnjara u grupi The Jesus And Mary Chain, nakon cega pocinje da intenzivno gradi Primal Scream zvuk uz veoma ceste promjene clanova benda.

Poslije prvog albuma "Sonic Flower Groove" iz 1987. i "Primal Scream", drugog albuma iz 1989. godine, bend se nalazi u kreativnom haosu, još uvjek bez pravog proboja u sam vrh britanske rock scene. I onda dolazi "Screamadelica" iz 1991. godine, prema nekim kriticarima mozda i najznacajniji album te decenije, ali sigurno album koji se danas smatra za pionirski most izmedju dvije subkulture, elektronske i rock, kombinacije koja od tada ne prestaje da donosi nova remek djela moderne muzike.

Bend nastavlja sa stilskim varijacijama u albumima "Give Out But Don’t Give Up" (1994) i "Vanishing Point" (1997), da bi svoj karakteristican zvuk potvrdili na albumima "XTRMNTR" (2000) i "Evil Heat" (2002) koji ih ponovo stavljaju na sve tanju granicu izmedju elektronske i gitarske scene. Sa posljednjim albumom "Riot City Blues" iz 2006. godine, Primal Scream se vracaju tradicionalnom rock izrazu, a Gillespie ponovo uziva u cestim medijskim paralelama sa zvukom Rolling Stonesa koje ga prate od najranijih izdanja.

Primal Scream su na albumima saradjivali sa brojnim gostima medju kojima su i Kate Moss, George Clinton, Bernard Sumner, Glen Matlock, pa cak i Robert Plant koji je za bend odsvirao usnu harmoniku na jednoj od pjesama. O bendu je napisano cak pet knjiga, a svjetska muzicka kritika cesto potvrdjuje da se radi o izuzetnom bendu ciji je uticaj na savremenu muziku nezamjenjiv.

Zavidno koncertno iskustvo njihova je najbolja preporuka - Primal Scream.

www.primalscream.net ... www.myspace.com/primalscream Prodaja ulaznica za EXIT 08 na www.tuzlalive.org ... www.exitfest.org