VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Ljutomer 12.05.2008
GLAVNI TRG V PRLEŠKI METROPOLI PREDAN SVOJEMU NAMENU. Slovesno...
, Ljutomer

LJUTOMERSKI GLAVNI TRG PREDAN SVOJEMU NAMENU

Slovesno in svečano je bil minuli petek (09.05.2008)predan svojemu namenu temeljito prenovljen ljutomerski Glavni trg. Franc Jurša, župan Občine Ljutomer je ob otvoritvi dejal:

" Drage Lotmeržonke in Lotmeržonci, občanke in občani Občine Ljutomer, spoštovani minister dr. Ivan Žagar, cenjeni gosti in prijatelji, prisrčno pozdravljeni na slovesnosti ob zaključku celovite prenove Glavnega trga v Ljutomeru !

Naš Ljutomer, ki je dobil leta 1265 trške pravice in je leta 1927 postal mesto, se ponaša s štirimi trgi. Stari trg, ki je na začetku razvoja bil središče dogajanja, Miklošičev trg ali »zgornji trg«, trg Jakoba Babiča ter Glavni trg, ki je dobil z letošnjim letom novo podobo.

Trgi so v preteklosti bili prostor, kjer so se ljudje zbirali, srečevali, kjer so se dogajale najpomembnejši dogodki. Bili so prizorišča sejmov, kulturnih dogodkov, promenada mode in ne nazadnje odsev vsakdanjega življenja meščanov.

Sodobno življenje je ljudi z nakupovalno mrzlico usmerilo v nakupovalne centre zunaj mestnih jeder, vendar mestni trgi zopet dobivajo nazaj svojo veljavo. Kulturna dediščina trgov je vse bolj navzoča in ljudje vse bolj spoznavamo čare in pomen trgov ter se na nje vračamo.

Trg je prostor za sprehod, snidenje in srečevanje. S takšno miselnostjo bo tudi naš, prenovljeni Glavni trg oživel. Seveda pa mora trg imeti vsebino, ne le obliko. Želja po obnovi Glavnega trga v Ljutomeru je obstajala že pred letom 1991.V letu 1993 je Občina Ljutomer na podlagi izvedenega arhitekturnega natečaja pridobila idejno projektno rešitev za njegovo ureditev. Občina je leta 2001 pristopila k izvedbi javnega naročila za pridobitev projektne dokumentacije za ureditev trga, na podlagi katerega je bil za izdelovalca projektne dokumentacije izbran Arhitekturni biro d.o.o. iz Maribora, odgovorni vodja projekta je gospod Bogdan Reichenberg.

Ker pa do realizacije projekta ni prišlo vse do leta 2007, je bilo zaradi spremenjene zakonodaje potrebno v celoti novelirati projektno dokumentacijo, pridobiti gradbeno dovoljenje ter zagotoviti sredstva, za kar pa je bila Občina Ljutomer uspešna na prijavi Prvega javnega razpisa, ki ga je objavila Služba Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko na katerem smo si pridobili 1.231.333 EUR iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in sredstev RS.

Občina Ljutomer je z deli pričela v začetku meseca septembra, ko je bila podpisana pogodba z izbranim izvajalcem del SEGRAP d.o.o., Glavni trg 13, LJUTOMER. Vrednost izvedenih del znaša skupaj 1.902.000 EUR. Strokovni in finančni nadzor nad izvedbo investicije je izvajal Investing iz Murska Sobote, gospa Gizela Makari-Pucko.

V okviru prenove Glavnega trga je bil v celoti zgrajen

- nov kanalizacijski sistem,

- zgrajeno je novo vodovodno omrežje, vključno z novimi hišnimi priključki,

- izvedeno je restavriranje Marijinega znamenja,

- nameščeni so montažni mobilni kioski,

- parkirna avtomatika,

- na novo je urejen spomenik NOV,

- zgrajena je fontana,

- urejena je aleja velikanov ter nova osvetlitev trga in ulic.

Tlakovanje osrednjega dela je izvedeno iz kamna pohorski tonalit ter rdeči porfir, ostale površine s tlakovci.

Na območju Glavnega trga v Ljutomeru je nameščenih pet kioskov, v katerih se bodo izvajale informacijska, gostinska ter prodajna dejavnost. Promet skozi Glavni trg bo potekal enosmerno, reguliran bo z dvižnima zapornicama, urejenih je 42 parkirnih mest. Glede na to, da je na Glavnem trgu bilo prej več parkirnih mest smo razliko nadomestili z novimi parkirnimi mesti v neposredni bližini Glavnega trga na Ulici Rajh Nade, kjer imamo skupaj 86 parkirnih mest

Namen prenove Glavnega trga v Ljutomeru je poudariti kulturno zgodovinsko pomembnost centra kraja. Obnovljena komunalna infrastrukturo pa bo vsekakor tudi izboljšala kvaliteto bivanja v centru in povečala možnosti tako ekonomskega kot turističnega razvoja kraja. Z novo podobo se bo omogočila izvedba različnih prireditev, z delno izključitvijo prometa pa bo nemoteno zadrževanje na območju Glavnega trga.

Od začetka prenove smo se zavedali, da je vsak poseg v prostor agresiven. Tega dejstva ni mogoče obiti. S tega vidika je stresna vsaka prenova ali dopolnitev. Ljudje nekatere posege lažje sprejmemo, drugim se bolj upiramo, velikokrat je potreben pogum, da uresničimo neko drugačno, novo zamisel. Mnenja o tem, kako arhitekturno dopolniti urbano okolje, so številna. Težko se poenotijo strokovnjaki, še težje ljudje, ki vsakodnevno hodimo po trgu.

Glavni trg v središču mesta je dobil novo podobo, ki bo s časom poenotila vse nas, ki bomo del dogajanja na njem, kot jutranjiki hiteč v službo in po opravkih, kot sprehajalci v prostem času ali kot gosti ob skodelici kave opazujoč mimoidoče. Glavni trg ponuja vsem, ki bodo stopili nanj, novo vizualno komunikacijo.

Številni ljudje so me med prenovo spraševali, kakšen bo naš Glavni trg v bodočnosti. Po navadi sem odgovoril: da bo takšen kot je bil v preteklosti. Da bo ohranil vse pozitivne lastnosti in da se bo sposoben prilagajati novim izzivom ter tako preživeti še stoletja.

Predvsem pa, da bo mestu kot takšnemu dal nov zagon, novo življenje. Njegova funkcionalnost, infrastruktura in standard to omogočajo, sprejeti ga moramo ljudje, ki živimo tod, ga vzeti za svojega in mu vdahniti utrip življenja. Potem bodo tudi vsi ljudje od drugod, ki bodo prišli semkaj v Ljutomer, ponesli lepo doživetje našega Glavnega trga nazaj od koder so prišli.

V letošnjem letu v Ljutomeru slavimo 140- letnico I. slovenskega tabora, ki je bil eden prelomnih trenutkov za usodo našega naroda, kjer so bile prvič, na javnem zborovanju izražene, nacionalne, socialne in demokratične zahteve po Zedinjeni Sloveniji.

Ponosni smo na naše prednike, ponosni na našo pokrajino, zavedajoč se, da se ne živi od spominov, ampak da je treba stremeti za razvojem in napredkom.

Ponosni smo na investicije, ki smo jih končali v prvi tretjini našega mandata kot so: rekonstrukcija mestnih ulic v Ljutomeru in letnega kopališča, izgradnja poslovne industrijske cone v Ulici za hipodromom in ceste Babinci-Cven, še posebej pa smo ponosni na Celovito prenovo Glavnega trga v Ljutomeru.

Ampak s tem se ne smemo zadovoljiti, nadaljevati moramo z intenzivno pripravo projektov in pridobivanjem sredstev iz Strukturnih in Kohezijskih skladov EU in proračuna Republike Slovenije ter drugih virov v državi, da bomo lahko izvedli projekte, ki so v pripravi, tu mislim na Izgradnjo pomurskega vodovoda »C« sistema, z njim bomo pripeljali zdravo pitno vodo do vsakega gospodinjstva v naši občini, novogradnjo OŠ, vrtca in telovadnice v Stročji vasi,

telovadnice oz. večnamenske dvorane pri Gimnaziji Franca Miklošiča, večstanovanjskega objekta v Ljutomeru, krožišča pri OMW in Babinske ceste, vaškega središča pri Mali Nedelji, Puchove poslovne cone, urediti moramo park I. slovenskega tabora, obnavljati moramo ceste itd.

V izvedbo teh projektov intenzivno že vključujemo, tudi zasebni kapital na osnovi Zakona o javnem in zasebnem partnerstvu.


Spoštovane in spoštovani!

Zelo sem ponosen, da sem v svojem mandatu izvedel projekt celovite obnove Glavnega trga v Ljutomeru. Gre za prečudovit objekt na katerega smo lahko vsi ponosni. »S prenovljenim Glavnim trgom je Ljutomer postal mesto« mi je prav pred tremi dnevi rekel eden izmed županov slovenskih občin.

Ob današnji priložnosti se zahvaljujem vsem, ki so na kakršen koli način sodelovali pri tej pomembni investiciji.

Še posebej pa bi se rad zahvalil predstavnikom Službe Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko na čelu z gospodom ministrom dr. Ivanom Žagarjem, ko so nam pomagali zagotoviti 85% upravičenih stroškov za izvedbo obnove našega Glavnega trga.

Danes, pa vam želim: prijetno druženje in sproščeno počutje. "

Foto utrip v Galeriji.