VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 13.05.2008
EVROPSKA KULTURA
, Ljubljana

Spoštovani!

V ljubljanskem Šentjakobskem gledališču in AKC Metelkova Mesto se bodo med 16. in 24. majem zvrstili številni kulturno-politični dogodki, ki bodo predstavljali evropsko kulturo ter spodbujali k razpravi o perečih temah, ki pestijo Evropsko unijo. Pod enotnim imenom EuroGlobe si bo moč brezplačno ogledati gledališke igre, sodelovati v pesniškem slamu ali rap spopadu in se udeležiti razprav ter delavnic, povezanih z Evropsko unijo.

Projekt EuroGlobe gradi na tradiciji Shakespearovega gledališča Globe, ki je v središče dogajanja postavilo izmenjavo, ustvarjanje in medsebojno vplivanje med občinstvom ter igralci. Tako bo v okviru projekta EuroGlobe Šentjakobsko gledališče v Ljubljani s postavitvijo pravega shakespearijanskega odra spremenjeno v interaktivno areno, ki bo omogočala izmenjavo mnenj med vsemi sodelujočimi, med nastopajočimi in gledalci. Skupaj z gledališkimi skupinami, mladinskimi nevladnimi organizacijami, Shakespearovimi navdušenci, evropskimi, nacionalnimi in lokalnimi politiki ter številnimi drugimi sodelujočimi bo EuroGlobe uprizoril pester program, katerega osrednji namen je spodbuditi sodelujoče k razmisleku o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti Evrope.

Posebej bi vas rad opozoril na dogodke, ki zahtevajo predprijavo in bi bili lahko zanimivi tudi za vaše člane: mladinsko zborovanje, razprava Evropa na tapeti, rap spopad in pesniški slem. V priponki vam pošiljam informacije o omenjenem dogajanju, v nadaljevanju sporočila pa še opis dogodkov v tekstovni obliki. Prijave na dogodke potekajo na spletni strani www.euroglobe.info .

Prosil bi vas, da o omenjenih dogodkih obvestite vaše člane in nam tako pomagate projekt narediti uspešen in še bolj zanimiv. Besedilo lahko objavite tudi na vaših spletnih straneh, vse dodatne informacije pa dobite pri meni in sicer sem ves čas dosegljiv na telefonski številki 040 234 197.

Lepo vas pozdravljam,

Matjaž Štefančič

Center Evropa

Informacijsko in izobraževalno središče

Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana

t. + 386 1 438 23 65

f. + 386 1 438 23 60

EUROGLOBE DOGODKI

Sodelovanje pri nastajanju štirih dogodkov, podrobneje predstavljenih v nadaljevanju, si lahko zagotovite s pravočasno prijavo. Prijave potekajo prek spletne strani www.euroglobe.info .

Pesniški slam, ponedeljek, 19. 5., Menza pri Koritu, Metelkova Mesto, Ljubljana.

Pesniški slam je tekmovanje v interpretaciji lastnega pesniškega besedila v živo, bodisi nastalega na licu mesta ali vnaprej pripravljenega. Tokrat z manjšo posebnostjo: z vnaprej določeno temo "EVROPA - moje sanje". Tekmovalci imajo na voljo pet minut, oder, mikrofon, svoje telo in svoj glas. O zmagovalcu slama ne odloča zgolj žirija, enakopravno o tem odloča tudi občinstvo. Slam je poezija v živo.

Rap spopad, sreda, 21. 5., Menza pri Koritu, Metelkova Mesto, Ljubljana.

Rap spopadi in tekmovanja so način izražanja ter razpravljanja o stanju družbe, v kateri živimo. Z improviziranjem besedila, bitov in pesmi raperji brez dlake na jeziku razmišljajo o svetu ter družbi. EuroGlobe želi čutiti ta utrip Evrope s pomočjo evropskega rap spopada. Iščejo se mladi, nadarjeni rap glasbeniki, ki želijo napolniti areno EuroGlobe s svojo glasbo.

Mladinsko zborovanje, sobota, 17. 5., in nedelja, 18. 5., Šentjakobsko gledališče, Krekov trg 2, Ljubljana.

Zborovanje, naslovljeno „Evropa, v kateri želimo živeti“, je dvodnevni mladinski dogodek, ki bo potrekal v okviru projekta EuroGlobe. Namenjen je mladim, ki želijo poglobiti svoje znanje o kulturnih, družbenih in gospodarskih razsežnostih Evrope ter o njih razpravljati z drugimi mladimi in predstavniki evropskih ter nacionalnih institucij. Skladno z osrednjo temo projekta EuroGlobe so delavnice namenjene ozaveščanju o pomenu in vlogi državljanov v političnih procesih Evropske unije. Zato je glavni cilj tega zborovanja raziskati 'obraz' in 'dušo' Evrope. Kakšna je Evropa, v kateri želimo živeti?

Razprava »Evropa na tapeti«, nedelja, 18. 5., Šentjakobsko gledališče, Krekov trg 2, Ljubljana.

Mladinski dogodek Evropa na tapeti bo povezal mlade predstavnike iz vrst slovenske civilne družbe in jim dal možnost, da izrazijo svoja stališča ter politična mnenja, razpravljajo o idejah, strahovih, upih in sanjah, povezanih z Evropo. Tako kot Shakespearovo gledališče Globe, je tudi arena EuroGlobe zgrajena tako, da je občinstvo tako v medsebojnem dialogu kot tudi v dialogu s povabljenimi gosti, ki so na osrednjem odru. Predstavniki slovenskih mladinskih nevladnih organizacij bodo dobili priložnost, da v zahtevni in raznoliki razpravi ter v navzočnosti predstavnikov evropskih institucij, slovenskega predsedstva EU, Evropskega mladinskega foruma in ostalih vidnih evropskih osebnosti izrazijo svoja mnenja ter opozorijo na vprašanja, ki so zanje pomembna.

CELOTEN SEZNAM DOGODKOV

Gledališke igre EuroGlobe

Dela Williama Shakespearea že stoletja navdušujejo občinstva po vsej Evropi in navdihujejo nove interpretacije za refleksijo naše današnje (evropske) družbe. Na posebej zgrajenem Shakespearovem odru v areni EuroGlobe bo ugledna nemška gledališka skupina SHAKESPEAR und PARTNERS uprizorila dve Shakespearovi klasični deli Romeo in Julija ter Timon Atenski in igro Brata Grimm - Evropski kolektivni spomin.

Gledališka delavnica EuroGlobe: Igranje v „lesenem O”

Skupina SHAKESPEARE und PARTNERS bo pripravila tudi delavnico, posvečeno poučevanju posebne igralske metode, ki se uporablja za igranje v Shakespearovem t.i. „lesenem O”. Delavnice se lahko udeležijo lokalni in nacionalni igralci ter dramske šole. Glavni namen gledališke delavnice je umetniška izmenjava in ustanovitev novih evropskih umetniških mrežnih struktur ter povezav.

Odprti oder in gledališko srečanje EuroGlobe: Duše Evrope

V ustvarjalnem srečanju dramskih šol, gledaliških skupin in ljudi, ki delajo v ustvarjalnih dejavnostih, bomo razmišljali o Dušah Evrope iz kulturno-produkcijskega konteksta. Katere so komponente evropskega gledališča in kulture, kako lahko izkoristimo ter prispevamo k temu raznolikemu evropskemu odru, kako želimo, da se uresniči kulturna sfera Evrope?

Predavanje EuroGlobe: Shakespeare na svojem odru

V povezavi s Shakespearovima igrama in delavnico je dramskim šolam ter širši javnosti namenjeno tudi predavanje z naslovom „Shakespeare na svojem odru“. Na predavanju bodo sodelujoči sledili rdeči niti „Evropa je oder“ in jo proučevali z vidika nedeljivega prizorišča ter gledališkega odra kot vizije Evrope, v kateri sodelujejo vsi.

Zborovanje EuroGlobe: Evropa, v kateri želimo živeti

Mladi državljani se bodo zbrali z namenom razpravljati in ugotoviti, v kakšni Evropi želijo živeti. Dva dneva bosta namenjena delavnicam in odprtim razpravam v obliki tradicionalnih grških javnih zborovanj. Rezultati in sklepi zborovanja bodo objavljeni na spletni strani virtualnega EuroGloba ter posredovani nacionalnim in evropskim politikom in institucijam.

Mladinski dogodek EuroGlobe: Evropa na tapeti

Mladinske organizacije bodo dobile priložnost, da v razpravi, v kateri bo na tapeti Evropa, predstavnike evropskih institucij, nacionalne vlade in druge pomembne goste soočijo z aktualnimi problemi. Žaromet in s tem središče zanimanja se bosta premaknila stran od okrogle mize na odru in se bosta usmerila v občinstvo, sestavljeno iz predstavnikov lokalnih mladinskih nevladnih organizacij, ki bodo voditeljem predstavili svoje upe, strahove in vizije Evrope.

Pesniški slam EuroGlobe: Evropa - Moje sanje so …

Pesniški slam je že v številnih evropskih mestih postal priljubljen družabni dogodek. Privablja zlasti mlade in omogoča refleksijo evropskih tem na drugačen način. Najboljši prispevek pesniškega slama bo objavljen na spletni strani www.euroglobe.info in bo dobil priložnost, da se predstavi na naslednji postaji arene EuroGlobe v Parizu, v času francoskega predsedovanja Evropskemu svetu.

Rap spopad EuroGlobe: Evropa - Moje sanje so …

Rap spopad EuroGlobe bo večerni glasbeni dogodek, kjer bodo mladi raperji improvizirali na teme Evrope, v kateri živimo, strahov, upov in vizij mladih za Evropo. Najboljši rap prispevek bo objavljen na spletni strani www.euroglobe.info in bo dobil priložnost, da se predstavi na naslednji postaji arene EuroGlobe v Parizu