VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Ljutomer 17.06.2008
140-letnica I. slovenskega tabora
, prleška metropola-Ljutomer

Ž U P A N OBČINE LJUTOMER, Franc Jurša je zapisal:

Prireditve ob 140 - letnici I. slovenskega tabora v Ljutomeru

Ljutomer - Metropola Prlekije je bil pred 140. leti prizorišče zgodovinskega dogodka slovenskega naroda. 9. avgust 1868 je eden prelomnih trenutkov za usodo našega naroda, ko so se na prizorišču v Huberjevem logu zbrale množice rodoljubov s svojimi nacionalnimi, socialnimi in demokratičnimi zahtevami. Dogodek je sprožil taborsko gibanje po vseh tedanjih slovenskih deželah, a je takratna ideja o Zedinjeni Sloveniji, postala realnost šele 123 let kasneje, ko smo Slovenci dobili svojo samostojno državo.

Občina Ljutomer je zaradi pomembnosti dogodka, leto 2008 proglasila za »Leto I. slovenskega tabora v Ljutomeru ob praznovanju 140. obletnice prvega slovenskega tabora v Ljutomeru«. Osrednja prireditev bo v soboto, 9. avgusta 2008 v Parku I. slovenskega tabora v Ljutomeru.

Vsi skupaj si želimo, da bi ta osrednja slovesnost potekala v znamenju pregovorne prleške dobrosrčnosti in našega gostoljubja, kar pomeni, da vabimo vsa društva in organizacije k sodelovanju. S tem namenom bo v mesecu juliju organiziran tudi sestanek s predstavniki društev, kjer se bomo dogovorili o skupnih aktivnostih in soudeležbi. Hkrati pa že sedaj velja povabilo, da se te prireditve udeležite v kar se da velikem številu in ste priča veličastnemu dogodku.

Ljutomer, pa ni samo taborsko mesto, saj so ga ljudje v preteklosti dodobra zaznamovali tudi s številnimi drugimi dogodki. V tem letu se je zvrstilo že nekaj prireditev, ki so bile povezane z osrednjim dogodkom v Prlekiji in pred nami so še nekatere, ki so povezane z življenjem in uspehi tukajšnjih prebivalcev.

V petek, 20. junija 2008 bo na prizorišču celovito obnovljenega Glavnega trga v Ljutomeru osrednja občinska prireditev ob Dnevu državnosti, ki bo povezana z 40. letnico OOZ Ljutomer in s koncertom ob 15. obletnici ansambla Štrk.

Trije tehtni razlogi, da ste prisotni, zato vas prisrčno vabim, da se prireditve udeležite, saj je to lepa priložnost, da na enem mestu obeležimo državni praznik, uspehe naših obrtnikov in se zabavate ob ansamblu Štrk ter njihovimi gosti.

Bodite tudi vi del praznovanja in se odzovite temu in vsem ostalim letošnjim vabilom.

S pozdravi.

FRANC JURŠA

ŽUPAN