VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 08.09.2008
AZIL vabi
08.09.2008, , Ljubljana

Vabilo na tiskovno konferenco, ogled in predstavitev prostorov Ateljeja Azil

Spoštovani,


Zavod za razvoj in umetnost ART SREDIŠČE vas v ponedeljek 08. 09. 2008 ob 11h vabi na tiskovno konferenco, ogled in predstavitev prostorov Ateljeja Azil v AKC Metelkova mesto, v stavbi Hlevi nad Menzo pri koritu. Uradna otvoritev Ateljejea AZIL, prvega bivalnega ateljeja na Metelkovi mesto namenjenega izvajanju programa “Artist-in-residence”(AiR) - ali “Umetnik na delovnem obisku”, bo ob začetku 15. obletnice AKC Metelkova mesto 10. septembra 2008.

Atelje AZILbo primarno - v skladu s svojim imenom - zatočišče za izgnane in pregnane ustvarjalce, saj je podobnih zgodb v zadnjih letih vedno več. Seveda upamo, da bo podobnih zgodb v prihodnosti čim manj in da bo Atelje polnila kreativna energija gostujočih ustvarjalcev v okviru umetniškega rezidenčnega (AiR) programa, za katerega se še pred uradno otvoritvijo prijavljajo številni umetniki iz tujine. Čeprav se v Sloveniji izvaja šele kakšnih 10 let, je AiR program del mednarodnega sveta umetnosti že več kot stoletje. Rezidenčni programi omogočajo umetnikom mobilnost, izkušnje novih okolij, izmenjavo idej in pogoje za delo - atelje, orodja, tehnična pomoč ter podpora pri organizaciji in izvedbi umetniških projektov.

Atelje AZILje v času svojega leto in pol trajajočega izgnanstva izgradila ekipa nekdanjega Zavoda Art center in sedanjega Zavoda za razvoj in umetnost ART SREDIŠČE. Ekipo Art centra, prvega slovenskega rezidenčnega umetniškega centra pri Središču v Prekmurju, so skupaj z gostujočimi umetniki in prostovoljci iz EU zgolj na podlagi lažnih ovadb in tožb lokalnih veljakov občine Moravske Toplice nasilno deložirali 30. novembra leta 2006. Ekipa Art centra je bila do tistega dne pri svojem delovanju uspešna tako v domačem kakor tudi v mednarodnem prostoru, kar dokazujejo nacionalna nagrada Štefana Smeja za najboljši regionalni projekt leta 2001, status Mladinskega Kulturnega centra in Multimedijskega centra, uspešno izvedeni nacionalni in predvsem mednarodni-evropski projekti, sodelovanje na trienalu slovenske sodobne umetnosti U3 konec leta 2006 in še bi lahko naštevali. S sklepom Višjega sodišča v Ljubljani se je dne 03.04. 2008 po letu in pol končala agonija prvega rezidenčnega umetniškega središča v Sloveniji. Višje sodišče je zavrglo vse pritožbe na pripojitev Zavoda Art center k Zavodu Art SREDIŠČE. S tem so se prekinile vse tožbe na sodišču v Murski Soboti, nadaljnje propadanje zapuščenih stavb Art centra in številne kraje premoženja. Medtem, ko je bil Art center v Prekmurju prepuščen samevanju, propadanju in številnim krajam, je ekipa Art centra v Ljubljani gradila svoje zatočišče oz. azil na podstrehi stavbe Hlev in nastal je Atelje AZIL, prvi rezidenčni atelje v AKC Metelkova mesto namenjen izvajanju programa “Artist-in-residence”(AiR) - ali “Umetnik na delovnem obisku”.

Na tiskovni konferenci, ogledu in predstavitvi prostorov Ateljeja AZIL bodo v ponedeljek,08. 09. 2008 ob 11h, o procesu nastajanja in končnemu rezultatu ter izzivih prihodnosti (škoda zaradi kraj, poškodbe na stavbah, zaradi prekinjenih pogodb in projektov izgubljenih sredstev iz EU in nacionalnih projektov, nerazumni zavrnitvi prošnje za odlog izvršbe za dobo 12-ih mesecev, uvedbo moratorija na odplačilo obresti v tem obdobju ter zamrznitev posojil oz. dolga Javnega sklada RS za regionalni razvoj in ohranjanje poseljenosti slovenskega podeželja in še čem) spregovorili:

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Julij Borštnik, direktor Zavoda za razvoj in umetnost ART SREDIŠČE

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Zdravko Pravdič - Pec, programski vodja Zavoda za razvoj in umetnost ART SREDIŠČE

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Vita Žgur, umetniški vodja Zavoda za razvoj in umetnost ART SREDIŠČE

Za dodatne informacije se lahko obrnete na www.artcenter-slovenia.org ali info@artcenter-slovenia.org ali 051 237 407 (Julij Borštnik) ali 031 250 378 (Zdravko Pravdič - Pec).


Vljudno vabljeni!

-- Art Center : Prekmurje : Slovenija www.artcenter-slovenia.org info@artcenter-slovenia.org  Tel: +386 (0)31250378 +386 (0)41961327