VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 11.09.2008
Aktualno!
, Ljubljana

Aktualno-povzemamo po www.kpv.gov.si :

Premier Janez Janša: Smo sredi najbolj umazane volilne kampanje v zgodovini samostojne Slovenije

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je na današnji 41. izredni seji Državnega zbora RS o nakupu oklepnikov 8x8 in očitkih o domnevnih sumih korupcije poudaril, da je opozicija, po objavi obtožb finske televizije na njegov račun, prva zahtevala sklic izredne seje. Kot je dejal, pa ga je začudilo, da poslanci Socialne demokracije kasneje niso bili pripravljeni prispevati podpisov za sklic izredne seje. Ob tem je izrazil prepričanje, da je bil namen opozicije, da se zadeva le spolitizira in se ne razčisti ter poudaril, da sam z gospodom Wolfom nikoli ni govoril, ga ne pozna in z njim tudi nikoli ni bil v kakšnem posrednem stiku. Obtožba o podkupnini je po njegovem absurdna, neresnična in jo odločno zavrača.

(Foto: Bor Slana/Bobo)

Po besedah predsednika vlade je novica, ki je bila lansirana v tujini, popolnoma spremenila potek volilne kampanje. Premier je obžaloval, da se dva tedna pred volitvami celotna država ukvarja z neresničnimi in neutemeljenimi obtožbami finske televizije, ki ne želi objaviti dokazov za svoje absurdne trditve, namesto, da bi se pogovarjali o tem, kako bomo bolje živeli. »Če bi bili kakšni trdni dokazi ali bi obstajali vsaj indici dokazov, bi bili ti že objavljeni,« je prepričan premier.

Predsednik vlade je povedal, da v tem mandatu Vlada Republike Slovenije nikoli ni obravnavala ali se odločala o nakupu oklepnikov 8x8, temveč je bila odločitev o tem sprejela že prejšnja vlada. Kot je dejal, je bil v tem v okviru Ministrstva za obrambo le objavljen mednarodni razpis, stekli pa so tudi vsi potrebni postopki, ki so bili nato zaključeni s podpisom pogodbe z izbranim ponudnikom. Po besedah premierja, ga je minister za obrambo Karl Erjavec pred podpisom pogodbe seznanil s postopkom, a sam na njegovo odločitev ni vplival, ker to tudi ni v njegovi pristojnosti.

Pojasnil je še, da je bilo v finski Patrii najdenih veliko dokumentov, med njimi tudi zapiski o analizi trga, v katerih so špekulirali, kako priti do posla v Sloveniji. Kot je dejal je v teh dokumentih veliko kratic, tudi kakšna črka »J«. A s sumničenjem uradnih organov v Sloveniji se je začelo šele, ko je prišla na Finsko neka oseba iz Slovenije, »...ker je bilo na Finskem rečeno, da je Slovenija država, ki ima velikanske težave s korupcijo, kjer je pravzaprav vse skorumpirano, kjer so povezave v smislu, da predsednik vlade ustavlja preiskavo, da je državna tožilka spolitizirana, ker je enkrat kandidirala na volitvah.«

Premier Janez Janša je spomnil, da je direktor Patrie dejal, da so se prilagodili razmeram na slovenskem trgu in ob tem poudaril, da je potrebno vedeti, kdaj je Patria delala analizo trga. »Niso je delali leta 2007 ali 2006, ampak leta 2005, ko je sedanja vlada šele nastopila svoj mandat,« je zatrdil in dodal, da »če so kakorkoli ocenili, da se v Sloveniji pride do posla na takšen način, da koga podkupiš, tega niso delali na podlagi ocene dela sedanje slovenske vlade.«

Ob tej priložnosti se je premier dotaknil tudi obeh not, ki jih je Slovenija poslala finski vladi. V prvi noti je slovenska vlada od finske strani zahtevala predložitev dokazov za obtožbe, ki so bile izrečene v oddaji finske televizije. V omenjeni oddaji je bilo namreč rečeno, da so dokazi za obtožbo nahajajo v podjetju Patria, ki je v večinski lasti finske države, zato je finska vlada tudi neposredno odgovorna za to podjetje. Druga nota pa je bila povezana s slovenski časopisi, ki so bili polni citatov finskih uradnikov, za katere se je, kot je dejal, pozneje izvedelo, da sploh niso bili podani. Ob tem je pojasnil, da je govoril s predsednikom finske vlade Mattijem Vanhanenom, ki mu je povedal, da njihova vlada ni dala nobenih takšnih izjav.

Po besedah premierja je slovenska opozicija, ko je bila oddaja predvajana, zahtevala prekinitev pogodbe s Patrio. Danes je zato tiste poslanke in poslance, ki mislijo, da je potrebno tvegati tožbo podjetja Patrie in prekiniti pogodbo na podlagi protikorupcijske klavzule, pozval, da sprejmejo tudi garancijo te tožbe. »Če ste tako prepričani v te svoje dokaze in v svoj prav, dajte garancijo s svojim osebnim premoženjem, če bo prišlo do tožbe, da ne bo šlo to na račun davkoplačevalcev, in pogodbo prekinemo tako ali drugače. Drugače pa ne opletajte s tem, ker ne gre za sholastiko in ne gre za filozofijo, ampak gre za pravo,« je dejal premier.

»Jaz tukaj ne morem dokazati, da sem nedolžen, ker ne vem česa sem obtožen. Nisem videl niti ene same sledi kakršnegakoli dokaza,« je poudaril premier in dodal, da je državni zbor pristojen, da obravnava poročila preiskovalnih organov, da povpraša te organe in razčisti z zadevo. Ob tem je izrazil pričakovanje, da se bo razprava o neki absurdni obtožbi, ki ni bila z ničemer dokazana, po današnjem dnevu umaknila iz predvolilnih soočenj, saj si dva milijona ljudi po njegovem zasluži boljše.

Premier Janez Janša je v zaključku svojega nastopa na izredni seji predlagal, da bi razpravo o oklepnikih 8x8 in njeno politizacijo veljalo prekiniti. Po njegovih besedah ostaja še dovolj časa, da se v predvolilni kampanji razpravlja o temah, ki bodo odločale o življenju Slovenk in Slovencev v prihodnjih štirih letih. »Čez pol leta nihče več ne bo diskutiral o Patrii, bodo pa zelo pomembni davki, plače, pokojnine, decentralizacija države, infrastruktura, vlaganje v državne ceste in vse tisto, kar moramo še postoriti za prihodnost. Velika škoda je, če se nekega produktivnega časa v predvolilni kampanji ne nameni temu,« je menil predsednik slovenske vlade. Po njegovih besedah je potrebno omejiti na politiko stvari, ki so politične - tisto, kar pa je v pristojnosti organov, ki so poklicani, da stvari razčistijo, pa prepustiti njim. Predsednik slovenske vlade je še dejal, da je državni zbor zadnje mesto, od katerega je ustrezno, da prihajajo negativni signali glede delovanja pravne države. »To je slaba popotnica pravni državi in zagotovo si državno tožilstvo, policija in vsi tisti, ki skrbijo za izvajanje zakonov v Sloveniji, tega ne zaslužijo,« je še menil premier Janez Janša.