VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 28.09.2008
CNVOS 39-08
, Slovenija

eCNVOS - RAZPISI & PRILOŽNOSTI ZA NVO / 26. september 2008 / št. 39-08-P

RAZPISI & PRILOŽNOSTI

SPLOŠNO

Razpis za priznanja ACS za leto 2008

Postopek podeljevanjaureja Pravilnik o podeljevanju priznanj ACS, po katerem se skupaj največ 15 priznanj podeljuje znotraj treh kategorij: posameznikom / posameznicam za izjemne učne uspehe in bogatitev lastnega znanja; skupinam za izjemne učne uspehe in bogatitev lastnega znanja; posameznikom/posameznicam, skupinam, ustanovam, podjetjem in lokalnim skupnostim za izjemne strokovne ali promocijske dosežke pri bogatitvi znanja drugih. Besedilo razpisa za priznanja ACS za izjemne dosežke pri učenju odraslih za leto 2008 in vsi potrebni obrazci so objavljeni na spodnji povezavi.

Info:http://tvu.acs.si/zarisce/index.php?nid=10&id=147 . Rok prijave 14.10.2008.

**************

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: Javni razpis za ukrep Pomoč mladim prevzemnikom kmetij za leti 2008 in 2009

Predmet javnega razpisaje enkratna finančna pomoč mladim prevzemnikom kmetij za prvi lastniški prevzem kmetije. Do podpore so upravičeni vlagatelji, ki opravljajo kmetijsko oziroma gozdarsko dejavnost na območju RS, starejši od 18 let in mlajši od 40 let in pri katerih gre za prvi lastniški prevzem kmetije.

Več informacijje dostopnih na http://www.razpisi.info/ . Zaprtje javnega razpisa se objavi na spletnih straneh MKGP.

**************

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: Javni razpis za ukrep Zgodnje upokojevanje kmetov

Predmet javnega razpisaje dodelitev sredstev v obliki rente upravičencu, ki se odloči, da bo prenehal z opravljanjem pridobitne kmetijske in gozdarske dejavnosti na kmetiji zaradi prenosa kmetije na prevzemnika. Do podpore iz tega razpisa so upravičeni vlagatelji, kmetje, starejši od 57 let, ki izpolnjujejo razpisne pogoje.

Več informacijje dostopnih na http://www.razpisi.info/ . Zaprtje javnega razpisa se objavi na spletnih straneh MKGP.

**************

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: Javni razpis za ukrep 311 - diverzifikacija v nekmetijske dejavnosti

Predmet javnega razpisaje dodelitev nepovratnih sredstev za začetek ali posodobitev opravljanja nekmetijske dejavnosti. Do podpor so upravičena podjetja, ki imajo ob oddaji vloge upravičeno dejavnost registrirano kot: kmetija z dopolnilno dejavnostjo, samostojni podjetnik posameznik, gospodarska družba ali zadruga.

Več informacijje dostopnih na http://www.razpisi.info/ . Zaprtje javnega razpisa se objavi na spletnih straneh MKGP.

Sklad dela Zasavje: 4. delavnica v okviru projekta Mreženje NVO

Info: 03 56 60 532, http://www.skladdela-zasavje.si/obvestila/14.html

Ponedeljek, 29.9.2008, ob 17.00 v sejni sobi RR Centra, Podvine 36, v Zagorju. Sklad dela Zasavje vabi predstavnike/ce nevladnih organizacij k udeležbi na 4. delavnici v okviru projekta Mreženje NVO - Priložnosti in izziv za Zasavsko regijo, tokrat na temo »Računovodski vidiki delovanja nevladnih organizacij«. Udeležba na delavnici je brezplačna.

**************

CNVOS: IKT delavnica »Google pisarna«

Torek, 30.9.2008, ob 16.00, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana. CNVOS bo v okviru projekta »Informacijska in strokovna podpora za razvoj, sodelovanje in aktivno vključevanje NVO« v septembru izvedel brezplačno delavnico za predstavnike in predstavnice nevladnih organizacij z naslovom »Google pisarna«. Več informacij o delavnici najdete na http://www.cnvos.si/ . Prijave sprejemamo na telefon 01 542 14 22 ali po elektronski pošti na info@cnvos.si (Goran Forbici).

**************

PP NVO FLOSAR: Delavnici na temo prostovoljnega dela in civilnega dialoga

PP NVO FLOSARv sodelovanju s CNVOS vabi na delavnici: prostovoljsko delo v nevladnih organizacijah, ki bo potekala v torek, 30.9.2008, ob 17.00 v Zavodu VIR, Vrunčeva 9, Celje; civilni dialog, ki bo potekala v sredo, 8.10.2008 ob 9.30 v Zavodu VIR, Vrunčeva 9, Celje. Delavnici sta namenjeni predvsem mladim od 14. do 298. leta, seveda pa so vabljeni tudi vsi ostali zainteresirani. Delavnici sta brezplačni. Celotno vabilo je dostopno na http://www.cnvos.si/ .

**************

Inštitut za umetniško produkcijo in raziskovanje KITCH: Šola dokumentarnega filma

Oktobra 2008bo v Ljubljani začela delovati brezplačna Šola dokumentarnega filma »Moja digitalna zgodba«, namenjena predvsem pripadnikom ranljivih družbenih skupin iz vrst priseljencev in manjšinskih etničnih skupin živečih v Sloveniji. Šola dokumentarnega filma bo ponujala izobraževanje na področju filmske ustvarjalnosti, to je od ideje do javne predstavitve, predvsem na področjih scenaristike, kamere in montaže. Cilj šole je izobraževanje na področju filmskega ustvarjanja in posledičen dvig zaposljivosti ciljne skupine, saj usposabljanje omogoča usposobljenim osebam novo samozavest in večje zaposlitvene možnosti. Izobraževanje, ki bo potekalo enkrat do dvakrat tedensko v obdobju od oktobra 2008 do oktobra 2009 v Ljubljani, bodo izvajali izkušeni filmski ustvarjalci pod vodstvom filmskega režiserja Dimitra Anakieva. Več informacij in prijavnico najdete na http://www.cnvos.si .

**************

Brezplačna delavnica »S strateškim načrtovanjem do uspešnega vodenja NVO«

V torek, 7.10.2008, od 16.00-20.00, CNVOS, Povšetova 37, Ljubljana, bo v okviru projekta »Informacijska in strokovna podpora za razvoj, sodelovanje in aktivno vključevanje NVO« potekala še zadnja delavnica na temo strateškega načrtovanja za uspešno vodenje NVO. Delavnica je namenjena predstavnikom NVO, ki se želijo naučiti voditi proces strateškega načrtovanja v NVO. Udeleženci bodo prejeli priročnik S strateškim načrtovanjem do uspešnega vodenja NVO. Delavnico bo vodil Matej Cepin. Prijave sprejemamo na info@cnvos.si , več informacij o delavnici pa najdete na www.razpisi.info .

FILANTROPIJA

Slovenska filantropija išče prostovoljce/ke za pomoč na Festivalu za tretje življenjsko obdobje

Info:http://www.filantropija.org/news.php?id=1&a=single&nid=246&cat=0

Slovenska filantropijaišče prostovoljce, ki bi pomagali pri izvedbi dogodkov na Festivalu za tretje življenjsko obdobje, ki bo potekal med 30.9.-2.10.2008 v Cankarjevem domu v Ljubljani.

**************

Romsko društvo v Grosupljem išče prostovoljke / prostovoljce

Info: 041 272 774, anka.podvrsic@gmail.com

Romsko društvoRoma džan angle v Grosupljem išče prostovoljke in prostovoljce za učno pomoč osnovnošolskim otrokom ali pa zgolj za pomoč pri različnih delavnicah.

**************

Mladinski informacijsko-svetovalni center Infopeka išče prostovoljke / prostovoljce

Info: 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org , http://www.infopeka.org/

V ponedeljek, 13.10.2008, ob 17.00, vabi Mladinski informacijsko-svetovalni center Infopeka dijakinje in dijake, študentke in študente, zaposlene ali brezposelne mlade na uvodno srečanje za opravljanje prostovoljnega dela mladih za mlade v novem šolskem letu. Na srečanju se bodo dogovorili, kako bodo pomagali otrokom in mladostnikom s šolskimi težavami, predvsem s težavami pri učenju z brezplačnimi inštrukcijami in z osebno podporo ter vzpodbudo pri premagovanju vsakodnevnih težav in aktivno in ustvarjalno preživljali prosti čas z otroci in mladostniki z manj priložnostmi v okviru projekta Pekarna DOBIŠ DAŠ.

OKOLJE

Natečaj »Sustainable Energy Europe Award Competition«

Začel se je tretji letniknatečaja Sustainable Energy Europe Award Competition. Več informacij je dostopnih na

http://www.sustenergy.org/tpl/page.cfm?pageName=award_competition .

(Vir: http://www.umanotera.org/etc/ )

SOCIALA

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve: Svetovanje pri informatizaciji MDDSZ

V okviru tega javnega naročila je potrebno izvesti svetovanje pri informatizaciji MDDSZ, ki vključuje izdelavo strategije razvoja informatike MDDSZ do leta 2012, popis procesov v MDDSZ in pomoč pri vodenju projektov informacijskih sistemov DOMIS, ISCSD in KURIR. Ponudnik je lahko gospodarski subjekt, ki je pravna ali fizična oseba, ki nastopa na trgu in odda ponudbo v skladu s temi navodili ponudnikom, pri čemer naziv »gospodarski subjekt« označuje skupni izraz za dobavitelja blaga oziroma izvajalca storitev, ki je lahko vsaka zasebna pravna ali fizična oseba ali oseba javnega prava ali skupina teh oseb, ki na trgu ponujajo blago oziroma storitve.

Več informacij je dostopnih na http://www.razpisi.info/ . Rok prijave 30.9.2008.

Delavnica o starajoči se družbi in socialni državi

Info: http://english.fsw.vu.nl/ageingsocieties . Rok prijave 30.9.2008.

11.-12.12.2008, Univerza v Amsterdamu. Študenti, ki pripravljajo doktorat iz sociologije in političnih ved, lahko pošljejo teze v povezavi s starajočimi se družbami in socialno državo. Prispevki so lahko kvalitativne, kvantitativne ali konceptualne narave. Dobrodošle so komparativne študije, ki primerjajo med seboj posamezne države. Povzetke, ki imajo lahko do 200 besed, organizatorji delavnice pričakujejo do 30. septembra 2008. (Vir: www.univerza3.si )

**************

Zavod za zdravstveno varstvo Celje: Izobraževalna programa v okviru programa To sem jaz

Zavod za zdravstveno varstvo Celje bo letos v okviru programa To sem jaz izvedel dva izobraževalna programa. Program promocije zdravja To sem jaz je usmerjen v razvijanje pozitivne samopodobe mladih in krepitev socialnih veščin. Program podpira mladostnike med odraščanjem in pri reševanju problemov. Udeležencem izobraževanja ponudi praktična znanja za izvajanje preventivnih delavnic. Kotizacija Celotno vabilo in prijavnica sta dostopna na http://www.cnvos.si/ . Rok prijave 30.9.2008.

ČLOVEKOVE PRAVICE

Amnesty International Slovenije: Uvodno usposabljanje za nove prostovoljke in prostovoljce

Info: http://www.amnesty.si/clanek.php?id=1116 . Rok prijave 6.10.2008.

17.-19.10.2008, Rakov Škocjan. Amnesty International Slovenije vabi vse, ki še ne poznate Amnesty in bi si želeli tesneje sodelovati z njimi kot prostovoljci, da se udeležite uvodnega usposabljanja. Tam se boste skozi kampanjske vsebine seznanili predvsem s tehnikami njihovega delovanja. Prijavnico in več informacij najdete na zgornji povezavi. Priložite še kratek življenjepis in pojasnilo, zakaj vas delo v Amnesty International zanima.

**************

Amnesty International Slovenije: Nadaljevalno usposabljanje za nove in sedanje prostovoljce

Info: http://www.amnesty.si/clanek.php?id=1116 . Rok prijave 27.10.2008.

7.-9. 11.2008, Izola. Na seminarju se bodo potrudili za čim bolj pester vsebinski prikaz njihovih prizadevanj; med drugim s predstavitvijo nove kampanje za dostojanstvo človeka, aktivnosti okoli 60. obletnice Splošne deklaracije človekovih pravic ter prizadevanj proti kršitvam človekovih pravic v okviru vojne proti terorizmu.

MLADI

Direktorat za mladino in šport Sveta Evrope: Razpis za podporo aktivnosti Evropskih mladinskih centrov

Direktorat za mladino in šport Sveta Evrope vabi mladinske nevladne organizacije, mreže in druge nevladne strukture s področij mladinskega dela, ki delujejo v skladu z načeli Sveta Evrope, k oddaji prijave na aktivnosti, ki bodo izvedene v sodelovanju z Evropskimi mladinskimi centri v Strasbourgu in Budimpešti (študijski sestanki, drugi semester). Namen je podpora mladinskim dogodkom z mednarodno udeležbo, ki bodo trajali od 4 do 8 dni z udeležbo članov mladinskih organizacij ali mladinskih mrež ter strokovnjakov. Teme srečanj se naj bi povezovale s prioritetami sektorja za mladino za leto 2009, ki jih je Svet za mladino sprejel v marcu 2008. Prijavijo se lahko mladinske NVO, mreže in druge nevladne strukture s področij mladinskega dela, ki imajo partnerje v najmanj 8 državah EU in izpolnjujejo druge razpisne pogoje.

Več informacij je dostopnih na http://www.razpisi.info/ . Rok prijave 1.10.2008.

Tipovej!: Delavnica »Ustvarjalne tehnike«

Info:041 875 229, 01 232 13 82, tipovej@siol.net , www.tipovej.org . Rok prijave 26.9.2008.

Torek, 30.9.2008,od 10.00-15.00 v prostorih društva YHD - klub SOT 24,5 na Metelkovi, modra stavba. Na delavnici boste spoznali malo teorije o ustvarjalnosti, izmerili svojo ustvarjalnost in poskusili praktične tehnike ustvarjalnega razmišljanja. Program je eksperimentalen, interaktiven in zabaven.

**************

**************

Organizacija na Finskem išče dva EVS prostovoljca

V mladinskem in počitniškem centruHyvarila na Finskem iščejo dva prostovoljca, ki bi se prijavila v prijavnem roku 1. novembra. Prostovoljca bi delala 9 mesecev, od sredine februarja do sredine novembra 2009. Njihova številka v bazi EVS je 2007-FI-38. Zainteresirani pošljite motivacijsko pismo in življenjepis na evs.hyvarila@nurmes.fi (Vir: http://partnerji.mojforum.si )

**************

Izobraževanje »Demokratično vodenje in upravljanje mladinskih organizacij«

Info:http://www.coe.int/t/dg4/youth/Source/Training/Training_courses/2008_Democratic_Leadership_presentation_en.pdf . Rok prijave 2.10.2008.

Med 10.-19.11.2008 bo v Evropskem mladinskem centru v Strasbourgu potekalo izobraževanje na temo demokratičnega vodenja in upravljanja mladinskih organizacij.

K udeležbi so vabljeni mladi med 18. in 30. letom, s praktičnimi izkušnjami vodenja in upravljanja mladinskih organizacij, ki so aktivno vključeni v delovanje mladinske organizacije. Potni stroški in stroški nastanitve bodo udeležencem povrnjeni, kotizacija znaša 55 evrov in se bo odštela od potnih stroškov.

**************

Zavod Movit: Usposabljanje za razvoj mladinskih pobud - akcija 1.2

Info: http://www.mva.si/mladi-v-akciji/aktualni-razpisi/ . Rok prijave 6.10.2008.

22. - 24.10.2008, Hotel Europa, Celje. Usposabljanje za razvoj projektov mladinskih pobud je klasična oblika usposabljanja, ki jih Nacionalna agencija pripravlja za vse potencialne prijavitelje projektov v akciji 1.2 - mladinske pobude. Z razvojem programa se veča interes za vključevanje različnih skupin v program Mladi v akciji. Zaradi večjih potreb je usposabljanje razširjeno na 2,5 delovna dneva, saj želijo spodbuditi kvaliteto projektov mladinskih pobud.

**************

Delavnice za pomoč pri izpolnjevanju prošenj za sprejem projektov v program Mladi v akciji

Nacionalna agencijaprograma Mladi v akciji pripravlja delavnice za pomoč pri izpolnjevanju prošenj za sprejem projektov v program MLADI V AKCIJI, s katerimi želi spodbuditi višjo kakovost prijavljenih projektov ter nuditi podporo prijaviteljem z manj izkušnjami. Delavnice bodo potekale v torek, 14.10.2008 in v sredo, 15.10.2008. Več informacij je dostopnih na http://www.razpisi.info/ . Rok prijave 13.10.2008.

**************

Goethe-Institut Ljubljana: Štipendijski program Sklada Robert Bosch za mlade novinarje

Sklad Robert Boschv sodelovanju z Berlinsko šolo za novinarje vabi mlade novinarje iz Srednje in Vzhodne Evrope na trimesečno bivanje v Nemčiji (med 1. marcem 2009 in 31. majem 2009). Štipendisti prejmejo: mesečno štipendijo v višini 1000 evrov; mentorsko vodstvo v eni od redakcij v Berlinu; pomoč pri iskanju stanovanja. Prijavijo se lahko novinarji iz Bolgarije, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Romunije, Slovaške, Slovenije, Češke in Madžarske, ki imajo poklicne izkušnje, aktivno govorijo nemški jezik ter so stari do 35 let. (Vir: Artservis) Več informacij je dostopnih na http://www.cnvos.si . Rok prijave 1.11.2008.

**************

ŠOUP išče sodelavce za delo na področju kulture, novinarstva in fotografije

Info: http://soup.si/aktualno/1046

Na spletnih stranehŠtudentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) najdete obvestilo, da nove sodelavce išče resor za kulturo ter da primorski študentski univerzitetni časopis Kažin išče študente/ke-novinarje za delo v uredništvu ter fotografe.

KULTURA

CEC ArtsLink: ArtsLink 2009

Mednarodna organizacija CEC ArtsLink s sedežem v New Yorku podpira izmenjave umetnikov in kulturnih managerjev iz ZDA in dežel srednje in vzhodne Evrope, Rusije in Evrazije. Umetniki in kulturni managerji iz Slovenije lahko vsako leto sodelujejo na dveh razpisih programa ArtsLink: rezidenčno bivanje ali neodvisni projekti. Razpis za leto 2009 je namenjen umetnikom in managerjem s področja uprizoritvenih umetnosti in literature.

Več informacij je dostopnih na spletnih straneh Zavoda SCCA-Ljubljana: http://www.scca-ljubljana.si/artslink.htm . Rok prijave 3.11.2008.

**************

MEDIA 2007: Razpis za zbiranje predlogov - EACEA/18/08: Ukrepi za podporo promocije in dostopa do trga: avdiovizualni festivali

Prijava na razpisse priporoča festivalom, ki izpolnjujejo sledeče kriterije: posvečajo posebno pozornost evropskim avdiovizualnim delom, posebej če spodbujajo predvajanje del iz držav z nizko produkcijsko zmogljivostjo; posvečajo posebno pozornost nenacionalnim evropskim delom in programsko spodbujajo geografsko raznolikost; s stranskimi dogodki zagotovijo mednarodno udeležbo filmskih ustvarjalcev; razvijajo dogodke za spodbujanje prisotnosti mladih gledalcev; pokažejo povečanje obiska gledalcev; organizirajo različne dogodke za medijsko vzgojo (recimo filmsko vzgojo) v tesni navezi s šolami in drugimi inštitucijami; predstavijo konkretno, realistično in strateško zasnovan razvojni načrt iz umetniškega, organizacijskega in finančnega vidika. Na razpis se lahko prijavijo evropske organizacije s sedežem v državah članicah EU oz. državah podpisnicah Sporazuma, ki izpolnjujejo razpisne pogoje.

Več informacij je dostopnih na http://www.razpisi.info/ . Rok prijave 31.10.2008.

**************

MEDIA 2007: Razpis za zbiranje predlogov - EACEA/24/08: Podpora za razvoj produkcijskih projektov

Upravičeni projekti: igrani filmi (samostojni in serije), dolgi najmanj 50 minut; ustvarjalni dokumentarni filmi (samostojni in serije), dolgi najmanj 25 minut; animirani filmi (samostojni in serije), dolgi najmanj 24 minut; dva kratka animirana filma sta upravičena samo v primeru prijave animiranega projekta. Na razpis se lahko prijavijo neodvisne evropske produkcijske družbe, ki so registrirane vsaj 12 mesecev.

Več informacij je dostopnih na http://www.razpisi.info/ . Rok prijave 17.11.2008.

Javno povabilo k zbiranju predlogov za oblikovanje programa v okviru Unescovega naslova Ljubljana - svetovna prestolnica knjige 2010

Mestna občinaLjubljana je objavila javno povabilo k zbiranju predlogov za oblikovanje programa v okviru Unescovega naslova Ljubljana - svetovna prestolnica knjige 2010. Javno povabilo, ki je namenjeno pravnim in fizičnim osebam, je informativne narave, z njim pa želi MOL ugotoviti, kakšen je možni nabor projektov, njihova vsebinska raznolikost, obseg, finančna zahtevnost ter interes izvajalcev za sodelovanje pri izvedbi programa Ljubljana - svetovna prestolnica knjige 2010. Več informacij je dostopnih na http://www.razpisi.info . Rok prijave 15.11.2008.

**************

Seminar »Slovensko-avstrijsko sodelovanje v okviru programa EU Kultura«

Info:http://www.ccp.si/izpis.php?id=615 . Rok prijave 29.9.2008.

Sreda, 1.10.2008, od 10.00 do 13.30, Center Evropa, Dalmatinova 4, Ljubljana. Kulturni forum avstrijskega veleposlaništva, Kulturna stična točka v Sloveniji (Zavod za sodobno umetnost SCCA-Ljubljana), Kulturna stična točka v Avstriji in Avstrijski znanstveni institut ASO v Ljubljani vabijo na seminar Slovensko-avstrijsko sodelovanje v okviru programa EU Kultura (2007-2013). Po uvodni predstavitvi programa Kultura (2007-2013) in uspešnih projektov, ki so bili podprti v okviru Kulture 2000, predhodnega kulturnega programa EU, bodo zanimivi gostje predstavili svoje izkušnje s sodelovanjem v evropskih kulturno-umetniških projektih ali pri ocenjevanju le-teh ter s pridobivanjem finančne podpore iz evropskega proračuna.

**************

Famul Stuart: Delavnica filmske režije z Rajkom Grličem

Info: 01 436 47 06, info@galerijagt-famul.si , www.famulstuart.si . Rok prijave 2.10.2008.

4.- 5.10.2008,na Šoli uporabnih umetnosti Famul Stuart, Bežigrajski dvor, Dunajska 56, Ljubljana. Šola uporabnih umetnosti Famul Stuart organizira delavnico filmske režije z Rajkom Grličem. Režiser bo udeležence v sprehodu skozi virtualne prostore svoje svetovne izobraževalne multimedijske uspešnice How To Make Your Movie - an interactive film school popeljal skozi proces filmske produkcije. Del drugega dne bo namenjen kritičnemu ogledu in pogovoru o nekaterih izbranih filmih mladih ustvarjalcev. Delavnica je brezplačna, število mest je omejeno.

**************

Zavod SCCA-Ljubljana: Svet umetnosti išče prostovoljca/-ko

Info: http://www.scca-ljubljana.si/news_08_42.htm . Rok prijave 3.10.2008.

Svet umetnosti iščeprostovoljca/-ko za urejanje arhivskega gradiva Sveta umetnosti (popis tekstov, AV-gradiva, strokovne literature…); transkripcijo zvočnih zapisov predavanj, delavnic, seminarjev; izdelovanje varnostnih kopij arhivskega gradiva; pomoč pri koordinaciji delavnic.

**************

Zavod SCCA-Ljubljana: Seminar iz pisanja,delavnica »Časopisni članek in kritika«

Info: 041 367 425, svetumetnosti@scca-ljubljana.si , www.worldofart.org . Rok prijave 13.10.2008.

17.-18.10.2008, Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana. Svet umetnosti - Šola za sodobno umetnost vabi na seminar iz pisanja o sodobni umetnosti, delavnica št. 1: Časopisni članek in kritika. Namen delavnice bo oblikovati vsaj zasilne odgovore na vprašanja, kakšen je cilj posameznih žanrov v časopisju in drugih množičnih publikacijah (članek, poročilo, recenzija, kritika itn.) in kako naj bodo besedila zastavljena. Skupaj z udeleženci bomo opredelili, katere so napake, ki jih srečujemo pri vsakdanjem branju, in katere kvalitete naj bi imeli takšni teksti. V drugem delu se bo delavnica ukvarjala z branjem in analizo časopisnih člankov ali kritik, ki jih bodo napisali udeleženci. Mentorica Ženja Leiler. Kotizacija 20 evrov posameznike in 30 evrov za predstavnike institucij. Kopija plačane položnice je pogoj za udeležbo na delavnici. Število mest je omejeno.

ŽENSKE

Ženska Svetovalnica: Izobraževanje za nove prostovoljke

Info: 01/2511602 (Olja), olja@svetovalnica.org . Rok prijave 1.10.2008.

Od 6.10.-16.10.2008bo potekalo izobraževanje za nove prostovoljke Ženske Svetovalnice. Prostovoljke se bodo sprva seznanile z delom svetovalnice na splošno, načinom dela, načeli, delom v NVO, njihovimi programi in projekti. Kasneje se izobraževanje razveji na delo z žrtvami nasilja - ženskami in otroki, delo z osebami, ki trpijo za motnjami hranjenja, na pomoč pri projektih in pomoč društvu kot celoti. Izobraževanje bo potekalo od ponedeljka do četrtka, od 17.00-20.00, v prostorih društva na Langusovi 21 v Ljubljani.

**************

Feminist and Women's Studies Association: Knjižna nagrada 2009

Info: http://www.fwsa.org.uk/ . Rok prijave 31.1.2009.

Odprt je razpisza knjižno nagrado 2009, ki jo razpisuje Feminist and Women's Studies Association (V. Britanija in Irska). Nagrada je namenjena knjigam s področja feminističnih in ženskih študij ali študij spolov, objavljenim v letu 2008. (Vir: http://www.drustvo-vitaactiva.si/ )

eCNVOS - RAZPISI & PRILOŽNOSTI ZA NVO / 26. september 2008 / št. 39-08-P

CNVOS: Podpora nevladnim organizacijam

§ tedenski eCNVOS: obvestila ter razpisi in priložnosti,

§ sredine zadnje novice,

§ mesečnik EU newsletter,

spletna stran z vsemi aktualnimi informacijami za NVO www.cnvos.si , info@cnvos.si

§ spletna stran www.razpisi.info : objava vseh programov in razpisov, tako slovenskih kot evropskih in mednarodnih, nasveti za pisanje projekta, baza predavateljev, partnerjev ipd.,

§ izobraževanja: študijski obiski, seminarji in delavnice (Kako napisati dober projekt, Kako pametno porabiti sredstva EU, Odnosi z javnostmi za NVO, Retorika ipd.),

§ spletni strani www.balcan.org in www.drzavljanstvo.eu ,

§ svetovanje pri razpisih in pisanju projektov na razpise,

§ nudenje informacijsko-tehnične podpore nevladnim organizacijam: širjenje informacij, posredovanje medijskih obvestil, pomoč pri organizaciji dogodkov ipd.,

§ najem sejne sobe za sestanke ali delavnice (do 20 oseb),

§ izposoja tehnične opreme: LCD projektor, prenosni računalnik, diktafon, digitalni fotoaparat...,

§ izposoja pripomočkov: bela tabla in zložljivi stoli,

§ pomoč pri iskanju partnerjev doma in v tujini,

§ itd.

PRAVNE NOVICEpripravlja Pravno informacijski center nevladnih organizacij - PIC. Info:01 / 542 14 93, faks: 01 / 540 19 13, pic@pic.si , www.pic.si .

Informacije za objavo v eCNVOS pošljite do srede do 18. ure na

Če želite, da v eCNVOS vključimo vaše izjave za javnost, alternativna poročila in druge daljše dokumente, nam nujno pošljite povzetek, ki naj ne bo daljši od 5 vrstic. Povzetek bomo objavili v eCNVOS, celotno izjavo pa na spletnih straneh CNVOS.

eCNVOS brezplačno prejemajo nevladne organizacije, ki so včlanjene v Razvojni ali Info center CNVOS. Včlanite se tako, da izpolnete in nam pošljete prijavnico: www.cnvos.si .

Zavod Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij - CNVOS
Povšetova 37, 1000 Ljubljana, Slovenija
Tel.: 01 / 542 14 22, faks: 01 / 542 14 24

info@cnvos.si , www.cnvos.si

Izdajanje eCNVOS podpirajo: Evropski socialni sklad, Ministrstvo za javno upravo in Urad RS za mladino.