VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 29.11.2006
ČERNOBIL
01.12.2006, , MKC Maribor

MKC Maribor prireja projekcijo o Černobilu, kjer bomo skozi posnetke in pogovor Ksenije Hahonine in Boruta Peterlina obeležili letošnjo 20. obletnico jedrske katastrofe, ki se je zgodila v Černobilu.

Vabljeni, da se nam pridružite 1. decembra ob 18. uri v galeriji Media Nox na Židovskem trge 12.

Ksenija Hahonina in Borut Peterlin, novinarka in fotograf Mladine, sta bila letos v černobilski jedrski elektrarni ter v coni obvezne odselitve, kamor spadajo zapuščena mesta (Černobil in Pripjat) in številne vasi. Dvajset let po nesreči sta se pogovarjala z ljudmi, katerih življenje je obrnila na glavo največja jedrska nesreča doslej. Kot rezultat letošnjega popotovanja je nastala multivizija: projekcija fotografij, opremljena z originalnimi zvoki iz "mrtve cone", podatki o nesreči in njenih posledicah.

K zanimivosti projekcije najbrž tudi prispeva Ksenjin empatični način pripovedovanja (Ksenija je namreč Rusinja, ki že nekaj leti živi in piše v Sloveniji) in Borutove izjemne fotografije, ki vzbudijo čustva. Nekaj od teh fotografij ste lahko videli tudi v letošnji dvojni številki Mladine, ki je izšla tik pred prvomajskimi prazniki in v kateri je bila objavljena Ksenjina obširna reportaža o Černobilu.

Projekcija je brezplačna, VABLJENE / VABLJENI !