VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 23.12.2008
OBLETNICA PRVE PROLETARSKE BRIGADE NOVJ
, Maribor

Spoštovana, spoštovani!

Ob letošnji obletnici ustanovitve Prve proletarske brigade Narodnoosvobodilne vojske Jugoslavije (NOVJ), v katere sestavi je bil tudi slovenski vod, vam v priponki pošiljam svojo zgodbo z naslovom "Mithadova toplotna tehnologija"".

Lep pozdrav!

Jože Kos Grabar (Sine)

e-naslov: joze.kos.grabar@gmail.com

v Mariboru, 22. decembra/grudna 2008

PRVA PROLETARSKA UDARNA BRIGADA
21. XII. 1941 leta se je na osnovi statuta proletarskih narodno osvobodilnih udarnih brigad, katerega je predpisal vrhovni štab narodno osvobodilne vojske in partizanskih odredov Jugoslavije, formirala v bosanskem mestu Rudo, PRVA PROLETARSKA UDARNA BRIGADA, kot prva regularna vojaška enota jugoslovanske armade!

Na dan formiranja je brigada štela 1199 borcev v šestih bataljonih :

1. črnogorski bataljon
2. črnogorski bataljon
3. kragujevački bataljon
4. kraljevački bataljon
5. šumadijski bataljon
6. beograjski bataljon

Nacionalna sestava Prve proletarske udarne brigade na dan formiranja je bila:
740 Srbov , 378 Črnogorcev , 26 Slovencev , 19 Hrvatov , 4 Makedonci in 32 pripadnikov ostalih narodnosti. Prvi poveljnik prve proletarske udarne brigade je bil španski borec Koča Popović (narodni heroj), polit komisar Filip Kljajić - Fića (narodni heroj).

Ognjeni krst je brigada doživela 22.in 23. decembra z bojem proti Italijanom in Četnikom v vaseh Gaočića in Mioča. V tej bitki so Partizani zajeli 124 italijanskih vojakov iz alpinske divizije „Pusteria“. Prvi boj brigade se je slavil kot dan Jugoslovanske ljudske armade.

Prva proletarska udarna brigada je na svoji bojni poti prehodila več kot 20000 kilometrov. V njenih bojnih akcijah se je borilo preko 22000 borcev iz vse Jugoslavije. V njenem sestavu se je nekaj časa boril tudi bataljon italijanskih antifašistov Garibaldi!Brigada je za osvoboditev domovine dala preko 7500 padlih , ranjenih in pogrešanih.

81 borcev Prve proletarske udarne brigade je odlikovano z redom narodnega heroja! Brigada je odlikovana z medaljo narodne osvoboditve, medaljo partizanske zvezde, medaljo bratstva in enotnosti, medaljo za hrabrost. Ob petnajsti obletnici bitke na Sutjeski, Junija 1958 je odlikovana z redom narodnega heroja.

Večna slava in hvala ter večni spomin na
PRVO PROLETARSKO NARODNO-OSVOBODILNO UDARNO BRIGADO!

Dandanes smo priča nizkotnim napadom desničarjev in zgodovinarskih šarlatanov ,ki se na vse pretege trudijo oblatiti, najslavnejše obdobje v zgodovini Slovenskega naroda in narodov Jugoslavije. Največja zgodovinska ZMAGA, je zmagovita narodno osvobodilna borba, pod vodstvom vrhovnega poveljnika maršala Josipa Broza Tita.

Primitivna kulpabilizacija NOB, blatenjem vodilnih rodoljubov kot je tovariš Tito in partizanskih herojev, ki navdihujejo svobodomiselnega duha za upor proti okupatorjem je perfidna zarota,da se s psihološkimi šoki ubija pri narodih Jugoslavije ponos in samozavest z namenom trajne zasužnjenosti in odvisnosti od tujih gospodarjev.

Tovarišice in tovariši, bodimo PONOSNI na častno izročilo zmagovite narodno osvobodilne borbe! Nikoli ne pozabimo hčera in sinov Jugoslavije, ki so dali svoja življenja v boju proti nacifašističnim okupatorjem in domačim izdajalecm.


Oddano: 21.12.2008 ob 19:22:37
Zaznamki:
NOB , JE , SLOVENCEM , V , VEČNI , PONOS