VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Ljutomer 02.05.2010
PROSTOVOLJCI VSEH DEŽEL, ZDRUŽITE SE!
, Evropa, Slovenija, Pomurje, Spodnji Kamenščak

PROSTOVOLJCI VSEH DEŽEL, ZDRUŽITE SE!

Pomurski prostovoljci tudi s prostovoljcem iz Podravja za evropske prostovoljce.

Med minulih praznikih je bilo delovno na območju kompleksa pomurskega pokrajinskega centra nevladnih organizacij in mladinskega centra na Spodnjem Kamenščaku. Namreč pomurski prostovoljci, kot nazorno prikazuje fotografija, pridružil se jim je še posameznik iz podravske regije so z vso intenziteto pričeli urejati namestitvene bivalne prostore za bodoče evropske prostovoljce. Namreč MCP-PC NVO se bo preko nacionalne mreže mladinskih centrov Slovenije MaMe potegoval za pridobitev statusa gostujoče in pošiljajoče organizacije za evropske prostovoljce in tako mora izpolniti kar nekaj zahtevnih pogojev. Tako bodo po pridobitvi statusa lahko pošiljali mlade pomurske prostovoljce po Evropi in tudi sprejemali evropske prostovoljce, ki bodo bogatili lokalno pomursko območje s svojim delom, idejami in znanjem ter evropsko usmeritvijo. Delovali bodo na socialnem, kulturnem, okoljevarstvenem, ekološkem, mladinskem in drugih področjih. Da bo pri pridobitvi statusa in izpolnitvi vseh pogojev zadeva šla lažje od rok, imajo od nedavnega v okviru državne zaposlitvene akcije po zaslugi Zavoda RS za zaposlovanje, Območne službe Murska Sobota in ljutomerske lokalne skupnosti, kot so potrdili Nataša Škrilec, regionalna koordinatorja javnih del ter članica strokovne komisije, sicer predstojnica Urada za delo v Gornji Radgoni in Ljutomeru Jelka Jež in ljutomerski župan ter državni poslanec Franc Jurša, zaposlen tudi kader, ki se je v času brezposelnosti izkazoval že s prostovoljnim delom in aktivnim državljanstvom. Ta kader skrbi za realizacijo celoletnega projekta in sicer socialno vključevanje posebej ranljivih skupin in pomoč pri izvajanju programov za mlade. Ta kader sedaj čaka dodatno usposabljanje tudi za predmetno delo, za delo v programu EVS in za ustvarjanje pogojev izvajanja teh za našo regijo inovativnih in razvojnih programov torej tudi za uvajanje »projektnega turizma« in programa, kot so ga poimenovali: »Prostovoljci vseh dežel, združite se!«, še posebej spremljanje in poznejše tukajšnjo izvajanje pozitivnih praks iz Slovenije in tujine.

EVS (European Voluntary Servis) oziroma evropska prostovoljna služba je del programa Evropske komisije za mlade, imenovanega Mladi v akciji. EVS omogoča mladim med 18. in 30. letom starosti, da se preizkusijo v prostovoljnem delu v tujini. Za vključitev v program mladi ne potrebujejo nikakršnih predznanj, torej imajo enkratno priložnost, kakršna se pozneje v življenju več nikoli ne bo ponovila. EVS poteka v državi, kjer prostovoljec ne živi ter sloni na partnerskem sodelovanju med prostovoljcem, pošiljajočo organizacijo ter gostiteljsko organizacijo, med katerima vsaj ena organizacija prihaja iz držav, članic EU. Program podpira mednarodno prostovoljno delo in mobilnost mladih in si prizadeva za razvoj solidarnosti, višje strpnosti ter družbene povezanosti med mladimi. EVS ponuja udeležencem neponovljivo življenjsko učno izkušnjo v tujini, ki pripelje do novih spoznanj, novih poznanstev, novih izkušenj, mogoče tudi do novega začetka. Je odlična priložnost za neformalne izkušnje in učenje, integracijo, zvišuje zaposljivost, solidarnost, aktivno sodelovanje, razbija stereotipe in pozitivno vpliva na lokalno skupnost in nenazadnje povečuje zaposlitvene možnosti posameznika.

Vodja MCP-PC NVO Rudi Stegmüller omenja, da se individualna nezaposlenost mladih sama po sebi ne bo rešila in da so tudi »životarjenja« ob socialni podpori pri neslutenem potencialu mladih ljudi mnogo premalo. Zato je vključevanje v prostovoljno delo in vztrajnost, nenazadnje odločitev za EVS izreden življenjski izziv, ki se ga splača preizkusiti. Vsem interesentom bomo seveda stali ob strani in jim pri odločitvi maksimalno pomagali. Tako se za pomoč in nasvete lahko obrnejo na našo organizacijo (www.klopotec.net ) ali pa direktno na Zavod MaMa www.evsspo.mreza-mama.si ali na Nacionalno agencijo programa Mladi v akciji www.mva.si .

Za EVS se lahko mladi odločijo kadarkoli. Odločijo se lahko pravzaprav tudi za katerokoli državo. Načeloma prostovoljno delo traja med dvema mesecema do 12 mesecev. Izjema so tukaj tako imenovani mladi z manj priložnostmi, ki se v EVS lahko vključijo že z 16 leti ter se odločijo le za dvotedensko prostovoljstvo. Svetovalci v Sloveniji v okviru mreže MaMe mladim pomagajo poiskati pošiljajočo organizacijo. V tujini vključene sprejmejo gostujoče organizacije. Gostujoča organizacija poskrbi za to, da imaš brezplačno stanovanje, prehrano ter da imaš pri njih zanimivo in izzivov polno delo. Delaš približno 30 do 40 ur tedensko, prosti čas pa porabiš, kakorkoli se ti zdi. Za svoje delo prejmeš vsak mesec še finančno dotacijo-žepnino.

» Si star/a med 18 in 30 let? Imaš nekaj tednov ali mesecev časa? Si želiš novih dogodivščin? Hočeš delati to, kar si zares želiš? Si želiš novih izzivov v življenju? Se želiš naučiti nečesa novega? ODLOČI SE ZA EVS! Program EVS ti omogoča brezplačno nekajtedensko, pa vse do 12-mesečno izkušnjo v tujini. Priskrbijo ti brezplačno stanovanje, prehrano, delo, učenje, žepnino, nova poznanstva in življenjske izkušnje. Preprosto greš, se preizkusiš v prostovoljnem delu pri kateri izmed akreditiranih organizacij in si nenazadnje tudi povečuješ zaposlitvene možnosti v prihodnje…«

TK