VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 04.11.2010
Družbena odgovornost podjetij
10.11.2010, , za temeljne človekove pravice

Inštitut dr. Jožeta Pučnika vas vljudno vabi

na okroglo mizo ob predstavitvi knjige dr. Jerneja Letnar Černiča

Družbena odgovornost podjetij za

temeljne človekove pravice

v sredo, 10. novembra 2010, ob 17. uri,

v dvorani Slovenske matice, Kongresni trg 8 v Ljubljani.

Gostje: dr. Jernej Letnar Černič, ddr. Matjaž Mulej in dr. Žiga Turk.

V zadnjih desetletjih je globalizacija sprožila številne pozitivne in negativne odzive v domačem in mednarodnem okolju. Pomembna posledica globalizacije je tudi povečanje ekonomske, socialne, kulturne in politične moči podjetij, kar po eni strani pozitivno vpliva na življenja posameznikov in na družbo kot celoto, po drugi strani pa smo priča velikemu številu obtožb na račun podjetij, ki sistematično kršijo človekove pravice. Le malo primerov proti podjetjem, njihovim vodilnim ali zaposlenim, pa dobi sodni epilog na sodišču.

Kot v svoji knjigi z naslovom Pravo človekovih pravic in podjetja; Družbena odgovornost podjetij za temeljne človekove pravice (Human Rights Law and Business; Corporate Responsibility for Fundamental Human Rights)ugotavlja dr. Jernej Letnar Černič, je potrebno najti praktične rešitve na področju spoštovanja temeljnih človekovih pravic v podjetjih, saj so po mnenju avtorja podjetja dolžna spoštovati normativne okvire varstva temeljnih človekovih pravic, glede katerih je dosežen splošen dogovor v različnih kulturah in družbah po svetu. Dr. Letnar Černičje doktoriral iz prava človekovih pravic in mednarodnega prava na Univerzi v Aberdeenu, Škotska, Združeno kraljestvo. Trenutno predava na Fakulteti za državne in evropske študije na Brdu in na Pravni fakulteti v Novi gorici. Njegova področja dela so pravo človekovih pravic, gospodarsko pravo ter kazensko pravo.

O družbeni odgovornosti podjetij bosta poleg avtorja knjige, ki je izšla v angleškem jeziku pri založbi Europa Law Publishing z Nizozemske, spregovorila še ddr. MatjažMulej, zaslužni profesor in predsednik sveta Inštituta za razvoj družbene odgovornosti podjetij (IRDO) in pa dr. Žiga Turk, profesor na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani, nekdanji minister za razvoj.

Udeležba na dogodku je brezplačna, prosimo pa vas, da svojo udeležbo potrdite na telefon 01 425 30 87 ali na elektronski naslov info@ijpucnik.si .

Več o knjigi lahko najdete na naslovu http://www.europalawpublishing.com/div/0814.htm

______________________________________________
Inštitut dr. Jožeta Pučnika
Hribarjevo nabrežje 13
1000 Ljubljana, Slovenija
T: +386 1 425 30 87
F: +386 1 425 30 89
E: info@ijpucnik.si
www.ijpucnik.si