VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 26.10.2011
Simbioz@ - novice in obvestila - 25. oktober 2011
, Slovenija


ostanimo v
stiku.jpg

Če se vam email ne prikaže pravilno kliknite tukaj .simbioza_logo.jpg

Simbioz@ - novice in obvestila - 25. oktober 2011


Zaključek projekta, ki je združil Slovenijo

V petek, 21. oktobra, se je zaključil vseslovenski projekt Simbioz@, ki je v duhu medgeneracijskega sodelovanja in prostovoljstva v petih dneh potekal na več kot 240 različnih lokacijah po Sloveniji. Udeleženci so spoznali osnove računalništva, raziskovali internet in se naučili, kako pošiljati in prejemati elektronska sporočila. Delavnice so obiskali tudi častni pokrovitelj projekta in predsednik Državnega sveta RS, mag. Blaž Kavčič, ter nekateri ambasadorji projekta, sopranistka Irena Preda, voditelj Marko Potrč, vokalna skupina Perpetuum Jazzile, pevka Martina Šraj, igralka Iva Krajnc in Naj prostovoljec leta 2010, Benjamin Tomažič ki so se preizkusili v vlogi prostovoljcev in poskrbeli za prijetno vzdušje.

foto 4x.jpg

Igralka in ambasadorka projekta, Iva Krajnc, v družbi enega izmed prostovoljcev

foto 6x.jpg

Karin Možina in Simon Virtič, člana odlične vokalne skupine Perpetuum Jazzile


Na delavnicah več kot 5700 starejših in več kot 2300 mladih prostovoljcev

V okviru priprav na projekt je bilo pripravljenih več kot 500 info točk in 54 vpisnih točk, lokacije brezplačnih računalniških delavnih pa so potekale v 120 občinah po vsej Sloveniji. V več kot 240 Simbioz@ učilnicah se je računalnikom posvečalo okoli 8000 posameznikov. Na računalniške delavnice se je namreč prijavilo kar 5704 starejših, ki so želeli osvojiti osnove računalniškega znanja in 2381 mladih prostovoljcev, ki so starejšim pomagali pri prvih korakih v svet računalnikov in interneta. 713 prostovoljcev je bilo osnovnošolcev, 282 dijakov, 572 študentov, 581 zaposlenih, 196 brezposelnih in kar 37 upokojencev. Iz zgornjih številk lahko vsekakor razberemo, da je Simbizo@ resnično povezala prav vse ljudi.


Simbioz@ ustvarila mnoge zgodbe

Na elektronska naslova vtisi@simbioza.eu in zgodbe@simbioza.eu nam je veliko število tako udeležencev kot prostovoljcev posredovalo svoja razmišljanja, prigode in zgodbe, ki so jim v tednu e-opismenjevanja še posebno ostale v spominu. Utrinke iz delavnic si lahko preberete tudi na spletni strani (http://simbioza.eu/mediji.html ). Preberite si simpatične in izredno posrečene zgodbe, ki bodo vsem sodelujočim zagotovo še dlje časa ostale v spominu. V kolikor se vam v zvezi s Simbiozo utrne še kakšna misel, nam jo seveda lahko pošljete na zgoraj omenjena naslova.

Na delavnicah sta se spoznala tudi najstarejši udeleženec in najmlajša prostovoljka Simbioze

Simbioz@ vedno znova dokazuje, da leta ne smejo predstavljati meja. Na včerajšnji popoldanski delavnici se nam je na Osnovni šoli Vide Pregarc v Ljubljani pridružil 97-letni gospod Adolf, ki je do zdaj najstarejši udeleženec naših računalniških delavnic. Na Osnovni šoli Vide Pregarc pa nismo imeli le najstarejšega udeleženca Simbioze, ampak tudi najmlajšo članico ekipe. Delavnico je namreč obiskala 5-mesečna Alina Mia, ki je bila del Simbioz@ organizacijske ekipe še pred svojim rojstvom in nam, ko je prijokala na svet, »ukradla« mamico Tino. Mala gospodična je s svojo pozitivno energijo nasmejala tako prostovoljce kot udeležence, še posebej pa sta se ujela z gospodom Adolfom, skupaj pa poosebljata bistvo projekta Simbioz@ - medgeneracijsko druženje in ohranjanje stikov.

foto 9x.jpg

Najstarejši udeleženec projekta, 97-letni Adolf, in najmlajša članica ekipe Simbioz@, 5-mesečna Alina Mia.