VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 26.10.2011
12. FV FESTIVAL 2011
, Slovenija

obveščamo, da bo predskupina Američanom THE REVEREND PEYTON BIG DAMN BAND, slovenski one-man band ATILA BOŠTJANČIČ (punk / blues, z doma narejeno kitaro)!

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/295933_2249475530230_1648488277_2274063_36556358_n.jpgATILA BOŠTJANČIČ

rezervacija vstopnic: monika.skaberne@guest.arnes.si

Zadnji dan sprejemanja rezervacij in akreditivov po elektronski pošti je dan pred festivalom, torej 11.11.’11.

Festival je podprt s strani ministrstva RS za kulturo in MOL

12. FV FESTIVAL 2011:

četrtek, 10.11. = FV foreplay:

THE REVEREND PEYTON BIG DAMN BAND (indiana, USA)

http://www.myspace.com/therevpeytonsbigdamnband

sobota, 12.11. = FV festival 2011:

THEE VICARS(UK, garage rock)http://www.myspace.com/theevicarsuk

LOMBEGO SURFERS(CH,Garage / Rock / Surf) http://www.myspace.com/thelombegosurfers

JUNKERS 5(CRO, ex Messerschmitt + soulovska pevka…) http://www.myspace.com/junkers5

THE FRICTIONS(slo, Chris Eckman + HIC ET NUNC)
DANDELION CHILDREN(SLO) http://www.myspace.com/dandelionchildren

Leto je naokrog in ponovno z velikim navdušenjem pričakujemo tradicionalni, dvanajsti FV festival, ki se bo tudi tokrat odvijal v ljubljanski Menzi pri koritu na Metelkovi, tokrat prvič v dveh delih:

v četrtek, 10. novembra z odličnimi Reverend Peyton Big Damn Band. In dva dni kasneje -

v soboto, 12. novembra s šestimi zelo raznolikimi garažnimi bendi. Tako imate ponovno priložnost doživeti neposredno kvaliteto neoporečnega sodobnega rock'n'rolla. Glede na to, da v zadnjih letih pri nas vse bolj pogrešamo presežne in kreativne rock'n'roll dogodke, ostaja FV festival, poleg bratskega GARAGE EXPLOSION v Mariboru, ključnega pomena za razvoj tovrstnih popularnoglasbenih praks.

FV festival predstavlja ključno stičišče pristnega rockovskega izražanja v našem prostoru. Vsakoletno mednarodno odstiranje sodobne rockovske kulture služi kot zagonska sila za realizacijo svežih idej in odkrivanje novih potencialov. Nastopajoči bendi tudi tokrat obljubljajo osvežujočo dozo pristnega rockovskega izražanja.


pred FV festivalom je potrebno tudi dobro rock'n'roll ogrevanje, zato ste dva večera prej - 10. novembra - vabljeni v Menzo pri koritu na FV foreplay, ko bo nastopil imenitni THE Reverend Peyton's Big Damn Band (Indiana, USA). Za vse ljubitelje country bluesa bo trio iz ameriškega Brown Countyja nabrusil vaše pete.

Bend sta ustanovila zakonca Reverend J. Peyton in Breezy Peyton. Prvi je sicer že s svojim mlajšim bratom Jaymejem Peytonom igral v zabavljaškem blueserskem bendu Drive-Thru. Reverend se je že v tistem, srednješolskem obdobju veliko posvečal bluesu starih mačkov, od BB Kinga, Muddyja Waters, do še starejših mojstrov kot je Charlie Patton, njegov najpomembnejši vzornik, ki mu je na svojem prvencu, z Big Damn Bandom, posvetil obdelavo country bluesovske klasike »Pony Blues«. Od nekdaj si je želel osvojiti prstni slog igranja Pattona, toda po maturantski zabavi, na kateri je igral, je nenadoma začutil predirljive bolečine v svojih rokah. Za nekaj let se je moral popolnoma odpovedati igranju. Šele po operativnem posegu je lahko ponovno poprijel za svojo kitaro in čudežno je zelo hitro osvojil prstno tehniko igranja. Poročil se je z Breezy in skupaj sta ustanovila trio Reverend Peyton's Big Damn Band. Od tu je šla njihova bluesovska pot zelo hitro navzgor. Od leta 2003 do danes so posneli že sedem albumov, na leto odigrajo več kot 250 koncertov, vabljeni so na različne bluesovske festivale in »turajo« po neskončnih »zabluesenih« rock'n'roll turnejah. Njihova izraznost je začrtana z osrednjimi motivi bluesovskih velemojstrov Charleya Pattona in Sona Housea, ki se iskrivo stika s slogom Mississippi John Hurta, ter izpovedno noto Woodyja Guthireja. Seveda je vse to začinjeno z veliko mero rock'n'roll razigranosti in neobremenjenosti. Obeta se prvovrsten rock'n'roll večer, ki vas bo dodobra razvnel pred letošnjim glavnim delom FV festivala, saj fanta in dekle opozarjajo, da pospravimo mize in stole, saj se publiki na vseh koncertih zrola od evforije in žura. Komaj čakamo!

Zvezde letošnjega glavnega dela festivala so brez dvoma britanski prvaki sodobnega garažnega r'n'b-ja Thee Vicars. Bend ima svoje korenine v majhnem mestecu Bury St. Edmunds, ki se nahaja na vzhodu Anglije. Kljub temu, da so mladi garažni rockerji skupaj šele od leta 2007, so s svojimi divjimi nastopi že osvojili številna evropska in ameriška mesta. Pred dvema letoma so poželi super ocene, s svojim izjemnim albumom Psychotic Beat!, ki je izšel pri sloviti založbi Dirty Water Records. Fantje in dekle na bobnih so dodobra preučili svoje vzornike. V njihovi neposredni glasbeni energiji je čutiti klasike kot so Bo Diddley, Count Five, Thirteen Floor Elevators, The Sonics, Yardbirds ali celo The Kinks. Navedene so nadgradili z udarno silo garažno punkovske svežine. Thee Vicars so najboljša možna izbira, če si želite doživeti razvpito verzijo hrupnega rock'n'rolla. Švicarji Lombego Surfers so že stari znanci slovenskih ljubiteljev garažnega rock'n'rolla. Že večkrat smo jih lahko videli v Sloveniji, toda v Ljubljani jih že kar nekaj let ni bilo. Super nabrit rock'n'roll trio so »Lombegoti«. Trio že vse od konca osemdesetih vodi Tony, ki sicer prihaja iz ameriškega Bostona, a že vrsto let živi v Baslu. Svojo fanatično navezanost na rock'n'roll je z leti izpopolnil skozi številne albume, ki jih je posnel v različnih zasedbah. Lombego Surfers so v svoji dolgoletni rock'n'roll izkušnji prečkali številne žanre. V svojo glasbeno izraznost so uspeli vpeti različne rockovske sloge, od surfa, preko punk rocka in predvsem garažnega rocka, vse do klasičnega rock'n'rolla. Lani so izdali super album Still Got The Night, govori pa se, da so tik pred izidom novega. Junkers 5 je nov bend Mira Kusačića, vodje kultnega hrvaškega benda Messerschmitt. Puljčani se predstavljajo s svežo kombinacijo garažnega zvoka, detroitskega soničnega rocka in rock'n'rolla, ki je oplemeniten s super soulovsko obarvanim glasom pevke Elizabete Petric. Bend je skupaj šele dobri dve leti in že dobiva odlične odzive na mednarodni garažno rockovski sceni. Domačo zasedbo The Frictions sestavljajo sloviti Chris Eckman, Luka Šalehar in dva člana Hic et nunc, Bernad Kogovšek in Tomi Popit. Delujejo že vse od leta 2006 in za sabo imajo že vrsto glasbenih izkušenj. Bend sicer ne koncertira prav veliko, toda kadar se pojavijo na odru, blestijo s svojo klasično rockovsko izpolnjenostjo in dovršenostjo. Komaj čakamo, da izdajo tudi svoj prvi studijski album, ki bo izšel prav v času FV festivala. Barve domačega rocka bodo zastopali tudi mladi, a že izkušeni Dandelion Children, ki se redno pojavljajo na slovenskih rockovskih odrih in imajo za sabo že presenetljivo zbirko posnetih albumov. Spomnimo na njihov odličen nastop kot predskupina RADIO MOSCOW. Program letošnjega FV festivala je torej pester in vabljiv. Ponovno si lahko obetate nepozabno noč pristnega rock'n'rolla.