VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 30.11.2011
Dneva ogorčenja nad bankami
, Slovenija

Dneva ogorčenja nad bankami


Sreda, 30. novembra ob 15.00 pred Boj za: POHOD OGORČENIH NA SEDEŽE IN POSLOVALNICE BANK. Obsodimo njihovo početje in zahtevajmo takojšen odpis dolgov.

Četrtek, 1. decembra ob 14.00 na Trgu kulture v Murski soboti: MANIFESTACIJA V PODPORO DOLŽNIKOM V PREKMURSKI REGIJI. Razglasili bomo začetek organiziranega upiranja deložacijam in zahtevali odpis dolgov.


Nedavno so v Prekmurju deložirali družino, vkjučno s starejšo gospo in majhnim otrokom. Banka jih je pognala na cesto, čeprav so dolg preplačali. Pri tem sta banki kot zvesta služabnika asistirala sodišče in policija. Sredi decembra je za deložacijo na vrsti naslednja družina. In pravijo, da so takšni številni. Obupani, saj jim nobena institucija ne priskoči na pomoč, osramočeni, saj živimo v družbi, ki stigmatizira razlaščene in ne tiste, ki na njih bogatijo.

Soočeni s skrajno stisko ljudi, ki jih banke meljejo v revščino, zrevoltirani zaradi popolne pristranskosti državnih institucij, ki delujejo po nareku centrov finančne moči, ogorčeni zaradi brezperspektivnosti in revščine, ki jo širi vladavina finančnega kapitalizma, razglašamo dneva ogorčenja nad bankami in napovedujemo brezkompromisen boj proti tem mašinam razlaščanja. Razglašamo, da bomo naredili vse, kar je potrebno, da preprečimo deložacije in da banke ne bodo imele miru, dokler ne odpišejo dolgov.


Razlogi za zahtevo po odpisu in izbrisu dolgov so naslednji:

  1. banke delajo denar iz denarja z razlaščanjem ljudi, ki so se, da bi preživeli ali si kaj ustvarili, prisiljeni zadolžiti. Metanje ljudi iz njihovih hiš, potem ko so že zdavnaj preplačali dolg, zato da se banka kapitalsko okrepi ali da opere umazan denar, je zločinsko dejanje.

  2. banke obstoječe neenakosti in razslojenost poglabljajo. Revnejša večina prispeva k finančni akumulaciji mnogo več kot bogata peščica. Revnejši kot si, več ti banka pobere. Od te akumulacije pa imajo na koncu koristi samo bogatejši. Banke poslujejo tako, da revnejša večina subvencionira premožnejšo manjšino, pri čemer reveže zasužnijo in popolnoma oskubijo. Nenehno jim dvigujejo obresti, blokirajo račune in na koncu deložirajo na cesto.

  3. banke in banksterje bi naj dokapitalizirali, medtem pa vlečejo rente iz že zdavnaj preplačanih dolgov množice ljudi, ki so se morali zadolžiti zato, da bi preživeli ali si ustvarili možnosti za delo in življenje. Še več, njihov pohlep zmanjšuje kreditno sposobnost bank in njihova zmanjšana kreditna sposobnost se uporablja kot argument za dokapitalizacijo. In vemo kaj sledi. Dokapitalizacija bo povečala deficit, s čimer se bo zmanjšala kreditna sposobnost države, ki bo zato izvajala politiko zategovanja pasov.


Banke so mašinerija razlaščanja, povečevanja neenakosti in razlojevanja, številne pehajo v revščino in brezup, s svojim pohlepom rušijo lastno kreditno sposobnost, nakar zahtevajo javna sredstva za dokapitalizacijo, kar jim bo omogočilo, da si prilastijo že tako izstradano blaginjo (šolstvo, zdravstvo...).

Tega je dovolj! Zahtevamo odpis in izbris dolgov! Osvobodimo se uničujočega prijema bank in preprečimo, da bodo svoj pohlep hranile iz skupnih sredstev. Sankcionirajmo banke in ustvarimo pravičnejšo družbo, v kateri bomo lahko vsi živeli in ustvarjali!


Nič za igubiti, vse za pridobiti!


15o (delavnica Proti prekernosti - za skupno blaginjo