VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Ljutomer 09.04.2012
Regionalni mladinski dogodek DIALOG MLADIH
, v soboto, 02. junija v hotelu Bioterme Mala Nedelja

MLADI KLJUB PRAZNIČNEMU DNEVU ZAVIHTELI ROKAVE

Mladinski svet Slovenije in Mreža mladinskih centrov Slovenije-MaMa skupno s partnerji v posameznih regijah organizira odmevne lokalno-regionalne in nacionalni dogodek DIALOG MLADIH. Kljub prazničnemu dnevu so se danes v Ormožu sestali ključni nosilci pomurskega regionalnega dogodka in sicer regionalni koordinatorki projekta ANJA LUKNER in NINA STEGMÜLLER, predsednik Mladinskega sveta Ljutomer ALEN SENČAR ter vodja kulturno-glasbega programa DAVID LUKNER. Sprejeli so zadolžitve, ki jih bodo realizirali v naslednem tednu, tako da bo prireditev, ki bi naj bila organizirana v soboto, 2. junija 2012 v hotelu Bioterme v Mali Nedelji čim boljše uspela. Na prireeditvi se pričakuje obisk od 50 - 100 mladih vključno z evropskimi poslanci, lokalnimi in regijskimi odločevalci ter pomurskimi poslanci državnega zbora Republike Slovenije. Dogodek se organizira v sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za zaposlovanje in ob podpori EU.

O projektu

Aktivno sodelovanje mladih pri odločitvah in dejavnostih na lokalnem in regionalnem nivoju je ključnega pomena, če hočemo zgraditi bolj demokratično, vključujočo in uspešno družbo. Bistvo vključevanja in aktivnega državljanstva je, da imamo mladi MOŽNOST, PROSTOR in PODPORO, da lahko sodelujemo in vplivamo na odločitve ter se lahko vključujemo v akcije in aktivnosti, s katerimi prispevamo h kakovosti življenja v lokalni skupnosti in širše, v celotni družbi.

Najbližje mladim so lokalna in regionalna okolja, ki imajo pomembno vlogo pri spodbujanju našega sodelovanja v lokalnem življenju na
vseh področjih našega življenja.


S tem namenom sta Mladinska mreža MaMa in Mladinski svet Slovenije pripravila nacionalni projekt strukturiranega dialoga mladih, mladinskih organizacij in mladinskih centrov, drugih organizacij civilne družbe ter lokalnih in nacionalne oblasti za doseganje skupnih ciljev na področjih, opredeljenih v prenovljenem okvirju za evropsko sodelovanje na področju mladine, s poudarkom na zavedanju kompetenc, pridobljenih v procesu participacije mladih, ki prispevajo k večji zaposljivosti mladih.

Strukturirani dialog na področju mladine je namreč instrument, s katerim se mladi, mladinske organizacije, mladinski centri in raziskovalci ter ostala zainteresirana javnost s področja mladine, aktivno vključujejo v politični dialog z odgovornimi za mladinsko politiko v povezavi z evropskimi temami in politikami EU, ki jih zadevajo. Poteka od lokalne, regijske ravni do nacionalne in pripelje do zaključkov na evropski ravni.


DIALOG MLADIH izpostavlja zaposljivost mladih v Sloveniji kot najpomembnejši izziv na področju mladinske politike. Hkrati pa tudi opredeli mladinsko delo kot varen prostor, kjer so, preko mladinskih organizacij in mladinskih centrov, omogočeni možnost, prostor in podpora mlademu človeku, da dela napake, se iz njih uči in pridobiva prepotrebne ključne kompetence in veščine za nadaljnje življenje, s čimer veča svojo zaposljivost. Preko aktivne participacije mladi dobivamo ključne kompetence in večamo svojo zaposljivost, hkrati pa se gradimo v aktivne državljane, ki prispevajo k razvoju skupnosti, v kateri živimo.

DIALOG MLADIH zato tudi poudarja potrebo lokalnih skupnosti kot nacionalne oblasti, da prepozna in podpira razvoj kot tudi večanje kvalitete
mladinskega dela v državi, PREKO KREPITEV MLADINSKIH ORGANIZACIJ IN MLADINSKIH CENTROV.

Več o projektu DIALOG MLADIH na spletni povezavi:

http://www.mreza-mama.si/aktivnosti/154

foto,tekst: albinadani