VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Murska Sobota 01.10.2012
Pikica in Tonček
25.10.2012, , Gledaliče Park M.Sobota

Dopoldan

prva predstava Gledališko-lutkovnega abonmaja 2012/13

Erich Këstner;PIKICA IN TONČEK

Slovensko ljudsko gledališče Celje

Režija: Jaka Andrej Vojevec

Igrajo: Nina Rakovec,Blaž Setnikar Rastko Krošil,Manca Ogorevc,Minca Lorenci,Igor Žužek,Anica Kumer k.g.,David Čeh,Igor Sancin,Zvone Agrež,Mario Šelih,Bojan Umek.

Nemški pisatelj inscenarist Erich Këstner(1899-1974) je avtor številnih mladinskih uspešnic in eden najslavnejših nemških avtorjev za mladino v dvajsetem stoletju.

V Käastnerjevih mladinskih zgodbah se zrcali njegov socialni optimizem,ki izhaja iz prepričanja,da lahko vsaka nova mlada generacija spremeni svet.Glavna junaka sta Pikica in Tonček,ona hčerka bogatega direktorja tovarne,on edinec bolne samohranilke.Ona ima vsega preveč,premalo pa ljubezni in pozornosti staršev,on prehitro odraste,saj mora skrbeti za bolno mamo,njegov dom pa je kljub materialnemu pomanjkanju poln ljubezni in topline,Pikica in Tonček postaneta nerazdružljiva prijatelja,pozvižgata se na socialne razlike in dobro vesta,da je v dvoje življenje bolj zabavno in enostavno.

Iz ocene predstave:

Videti je ,da bosta Pikica in Tonček po radoživem sprejemu premierske publike sodeč s celjsko uprizoritvijo bogatejša za novo generacijo ne le bralcev,ampak tudi gledalcev."Janko Petrovec,RA Slovenija.