VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 16.10.2012
Tedenski napovednik
16.10.2012, , Menza pri koritu/Metelkova mesto -Maribor


Menza pri koritu / Metelkova mesto




Na letošnjem FV festivalu bo ponovno poskrbljeno za raznoliko slogovno rockovsko kombinacijo. Osrednji bend večera bodo psihedelični Danci iz Kopenhagna Baby Woodrose. Bend je na rockovski sceni že več kot desetletje. Lorenzo Woodrose je začel eksperimentirati s spevnimi in melodičnimi garažnorockovskimi komadi že daljnega leta 2001 in brez problemov je nastal odmeven prvenec Blows Your Mind!, ki je izšel za pomembno skandinavsko rockovsko založbo Bad Afro. Za celotne posnetke je poskrbel kar sam in album izdal za svojo založbo Pan Records. Album je bil super in je zagotovil Lorenzu bliskovit izstrel na podzemno rock’n'roll sceno. Kmalu je poštekal, da bo sam težko predstavil studijske stvaritve tudi na odru, zato je na svoje turneje vabil različne glasbenike, ki so skrbeli za dobro ritmično in melodično podlago. Na ta način je nastal power trio Baby Woodrose, kar se je odražalo že na drugem albumu Money For Soul.

V zadnjem obdobju sestavljajo odličen trio Lorenzo Woodrose, basist Riky Woodrose in bobnar Rocco Woodrose. Do danes so Baby Woodrose posneli že šest studijskih albumov in enega koncertnega. No, v večini je osrednjo studijsko vlogo odigral kar Lorenzo, ki se je pogosto izkazal tudi v producentski vlogi in ne samo v ustvarjalnih in izvajalskih podvigih. Skozi desetletje so Baby Woodrose močno pregnetli svoj zvok, ki se je razvijal preko garažnorockovskih pristopov in punkovske vneme, preko hard rocka, do odštekane rockovske psihedelije. Dobra referenca in primerjava njihovega zvočnega pristopa bi lahko bili očaki 13th Floor Elevators, seveda pa Skandinavci ne morejo mimo odločnih in težkih rockovskih linij in odličnega občutka za melodično strukturo svojih pesmi. Letos so izdali nov studijski izdelek Third Eye Surgery, ki je še izdatneje začinjen s psihedelično melodiko, v primerjavi z bolj našpičenimi stvaritvami iz preteklosti.


povezave:

Drugi predstavniki prihajajo z Dunaja in se imenujejo Communication Killer. Osrednji lik zasedbe je Elmo, bivši član odličnih avstrijskih punk rockerjev Rodriguez, ki smo jih v polpreteklosti že večkrat videli v naših krajih, med drugim tudi kot predskupino Američanov Zeke. Killerji ponujajo svežo različico nabritega punk rocka, ki mu dodajajo dozo hardrockovskih prijemov in udarcev. Definitivno gre za bend v vzponu, ki obljublja sočno dimenzijo umazane rockovske eksplozije.

povezavi:

Domača predstavnika letošnjega festivala sta prav tako zelo zanimiva. Kuga so pravi kultni punk bend iz konca sedemdesetih. Njihovi glavni vzorniki so bili seveda Sex Pistols in Clash, niso pa zanemarili tudi vplivov Boba Marleya. Torej, šlo je za zmagovito kombinacijo punka in reggaeja. Kuga sodijo v skupino drugega vala punka v Sloveniji, skupaj z bendi kot so bili O!Kult, Via Ofenziva ali Otroci socializma. Bolj kot punk, jim prav gotovo paše novi val, saj je v njihovi izraznosti čutiti kombinacijo reggaeja, duba in skaja, ki so prepredeni z odločno mero punkovske ostrine. V glavnem so koncertirali v Ljubljani in svoj višek doživeli leta 1983, z nastopom na Novem Rocku. Služenje vojaškega roka je negativno vplivalo na bend, tako da so razpadli za kar dolgo obdobje - po skoraj 30. letih so se zbrali za nastop in praznovanje rojstnega dne Igorja Vidmarja na prireditvi IBTZ - IGOR BODI TUKAJ ZDAJ. Sedaj se ta zanimiva zasedba ponovno vrača na slovenske odre, z uvertura na FV festivalu 2012! Zasedba: Bojan Podgoršek - vokal harmonika; Vili Domijan - kitara; Aljoša Kosor - kitara, vokal; Žan Jenko - bas, Matjaž Pegam - bobni in Borut Sočan - besedila…

povezava: slorock.si/kuga

Drugi slovenski predstavnik - The International Rock’n'Roll Circus je še ena v vrsti skupin, ki prihaja iz bogate ustvarjalne zakladnice Metelkove mesta. Originalno vznikla avgusta 2011, je skupina po prvih dveh koncertih, zaradi odhoda bobnarja, za nekaj časa obtičala na mrtvi točki iz katere pa je v začetku tega leta, z prihodom novega bobnarja Emirja, izšla še močnejša kot prej. Od takrat gre njihova pot samo še naprej in navzgor. Pred kratkim so posneli prvi demo z osmimi nabritimi punk’n'roll himnami, ter se vrnili na koncertne odre in z energičnim nastopom navdušili mnoga prisotna ušesa. Zasedba: Arsa - kitara, vokal, Skabina - bas, vokal, Emir - Tuljo - bobni, vokal.

povezava: Facebook

vstopnina: 15 €
organizacija: FV Music in Menza pri koritu

____________________

sreda, 17. 10. 2012, ob 12.00

1. Ob 12.00 performirana konferenca za novinarstvo z naslovom »Koliko je vredna glava direktorja Urada za mladino?«.
a) Poročanje o dopoldanskem srečanju na Uradu za mladino RS
b) Predstavitev stališč Ustanove Pohorski bataljon o stanju na mladinskem polju.
c) Performans-aukcija: »Koliko je vredna glava direktorja Urada za mladino?«.
Srečanje z novinarstvom bo vodil Marko Brecelj, predsednik uprave UPB. Sodelovali bodo člani in članice kolektivne pisarne UPB.

2. Ob 14.00 srečanje z dejavnimi in radodarnimi:
a) Predstavitev ustanove nevladja mladinskega polja Pohorski bataljon (Marko Brecelj in članice ter člani kolektivne pisarne UPB)
b) Predstavitev samoniklega prizorišča Menza pri koritu (Nataša Serec, Sanja Žmavc)
c) Razgovor o graditvi povezane mreže samoniklih prizorišč po Sloveniji (iztočnice in moderacija Marko Brecelj).

3. Ob 17.15 Multimedijski dogodek Aleluja bataljona:
Dr. Rajko Muršič, kitarski nastop: Svobodnoimprovizirane zvočne igre, 20′
Marko Brecelj: Kantavtorski nastop, 45′
Izbrani video posnetki Mehkega terorizma DPZN, 15′
Izbrani posnetki Cirkusa pri koritu, 15′

članarina: 3 €
organizacija: Menza pri koritu

____________________


četrtek, 18. 10. 2012, ob 19.00
Združenje umetnikov Paviljon bo predstavilo pobudo za podporo štirim predlogom zakonov o človekovih pravicah in neposredni demokraciji, ki so bili 3. 9. 2012 vloženi v Državni zbor Republike Slovenije! Potrebujemo najmanj 5000 podpisov!

o Referendumu in ljudski iniciativi šifra: 535
o Osnovnem bivanju šifra: 536
o Samozdravljenju šifra: 537
o Konoplji šifra: 538

Podporo predlogom je mogoče podpisati samo do 10. 11. 2012 na upravnih enotah!

Pobudnik: Združenje umetnikov Paviljon,Sveto 53, 6223 Komen.
Info: 031 848 918, 7bodhi@gmail.com , za4zakone.webs.com .

Pobudo že podpirajo društva in zveze: Združenje IZVIR, Eko-krog, Ekoci, Društvo Svood za svobodo odločanja, Slovenski konopljeni socialni klub, Inštitut za trajnostni razvoj, MKC Koper, Zveza študentskih klubov Slovenije ŠKIS, Zveza društev za biodinamično kmetijstvo Ajda -Demeterin drugi!
Podpišite čimprej podporo pobudi na kateri koli upravni enoti!

vstop prost
organizacija: Združenje umetnikov Paviljon in Menza pri koritu

____________________


petek, 19. 10. 2012, ob 22.00

Majmoon je skupina, ki prihaja iz Münchna. Zadnjih deset let eksperimentirajo z eksperimentalnim rockom in avdiovizualnimi posegi. Izvirna postava (kitara, bas, bobno) se je z leti spremenila in iz sodelovanj z drugimi glasbeniki in performerji je nastalo več projektov. Zaradi različnih projektov, kakršni so MajmusicalMonday, MajmusicalRadio ter druge glasbene in filmske koprodukcije, je Majmoon hkrati rock bend in umetniški projekt. Procedure in Case of Breakdown je trenutni koncertni projekt, v katerem Josip Pavlov, Asmir Sabic (Chaspa), Sascha Saygin in Gene Aichner (Genelabo/Doublevisions) ustvarjajo harmonijo tranca, rocka, noisa in kaosa.

povezavi:

ŠKM Banda je instrumentalni kvartet, ki je v zadnjih letih postal ena najzanimivejših slovenskih alternativnih zasedb. Njihovi začetki segajo v leto 2000, ko so se spoznali izvirni člani. Leta 2003 so se poimenovali po lokalnem heroju iz 2. svetovne vojne, Štefanu Kovaču-Marku. V zadnjih letih so izoblikovali značilen imidž in zvok, ki mu pravijo eklektični post-jazz. Instrumentalna fuzija rocka, jazza, funka, noisa in na post-rocku utemeljenega hardcora - rezultat dveh kitar in ritem sekcije - poslušalcu omogoča, da odkrije neopaženo. ŠKM Banda je doslej izdala tri studijske albume: Patentat (God Bless This Mess records, 2005), Samar Janka (GBTM Rec., 2008) in Rdeči (2011) ter koncertni DVD Izštekani s posnetkom gostovanja v oddaji Izštekani Jureta Longyke na Radiu Slovenija.

povezave:

vstopnina: 5 €
organizacija: Menza pri koritu

____________________


ponedeljek, 22. 10. 2012, ob 21.15 + torek, 23. 10. 2012, ob 21.15

ponedeljek, 22. 10. 2012:

Pesmi bere Klara Otorepec.

Predstavitev treh DEMO knjižic:
Stella Ančimer - Ljubim jo brez telesa
Nika Jerman - Na drugi strani mižanja
Karlo Hmeljak - Ljubavne

Dve novosti iz LUD Šerpa:
Joshua Beckman - Sunek (avtor zaradi bolezni ne bo prisoten, prevode bo brala Ana Pepelnik, prevajalka knjige)
Tone Škrjanec - V zraku so šumi - izbrane in zelo stare pesmi

Po branju pesmi nastop kantavtorice Ksenije Jus Xenie.


torek, 23. 10. 2012:

Pesmi bere Eva Kokalj.

Predstavitev še dveh Demo knjižic:
Marko Rop - Zaprašene kaplje
Anja Novak - Nisem glih nadsuper, sem pa nad morsko gladino. Kar je tud nekaj in je skoraj slišat že kot pesem.

Plus še zadnji novosti LUD Šerpa:
Monika Vrečar - Kdo je najel sonce
Katja Plut - Kresničke

Pred zadnjima dvema kantavtor Dani Bedrač, po končanem branju poezije pa bo oder zavzel nenadomestljivi Tovariš Strmoglavljen. Na koncu zelooo dolgega večera še D.J.-ki PIH & ASH!

Dokler boste Vi, bomo tudi mi, hehe, ker … Poezija je kul! In nujna, ne pozabi!!!

Mlade rime na Facebooku .

vstop prost
organizacija: KUD Kentaver in Menza pri koritu



_______________________________________________
Menza mailing list
Menza@mail.ljudmila.org
https://mail.ljudmila.org/cgi-bin/mailman/listinfo/menza