VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 27.10.2012
STALIŠČE LOKALNEGA LJUTOMERSKEGA MLADINSKEGA SVETA
, Ljubljana

V Ljubljani na seji koordinacije lokalnih mladinskih svetov, ki jo je sklical nedavno Mladinski svet Slovenije je predstavnik Mladinskega sveta Ljutomer, Črt Šterman podal sledeče stališče:

" Prepričani smo, da Urad Republike Slovenije za mladino v končni fazi ne želi lokalnim mladinskim svetom slabo, pač pa, da je pač prišel čas »streznitve« in postavitve zadev na svoje mesto. Res je, da njegova odločitev deluje kot »strela z jasnega« in v nekih pomislekih predstavlja nekaj slabega, upamo in želimo da ne bo prišlo še do ukinjanja delujočih lokalnih mladinskih svetov, pač pa da bomo s skupnimi močmi uspešno »prebrodili« hudo preizkušnjo pred katero smo postavljeni in da bo Mladinski svet Slovenije prav tu odigral najpomembnejšo, odločujočo in pozitivno vlogo, seveda pa si želimo, da tudi lokalne skupnosti, njihovo vodstvo ne bo razočaralo.

Vodstvo Mladinskega sveta Ljutomer je na nedeljski seji, 21.10.2012,ki je potekala na sedežu Mladinskega sveta Ljutomer na Spodnjem Kamenščaku v zvezi z nameravano prekinitvijo dosedanjega sofinanciranja lokalnih mladinskih svetov v Republiki Sloveniji s strani Urada Republike Slovenije za mladino sprejelo sledeče predloge:

Varianta A :

URSM se poskuša pregovoriti in zaprositi, da še za leto 2013 izpelje zadnji tovrstni razpis in sofinanciranje vsaj v dosedanji višini ali v skladu z varčevalnimi ukrepi z nekoliko zmanjšano višino, v samem razpisu jasno poudari da gre za zadnji tovrstni razpis in da si LMS pričnejo tovrstna sredstva iskati pri drugih sofinancerjih prvenstveno pri matičnih lokalnih skupnostih.

Vzporedno s tem se bi naj pričel postopek za spremembo Statuta Mladinskega sveta Slovenije, tako da le ta ne bi več bil samo krovna organizacija različnih mladinskih nacionalnih organizacij temveč tudi krovna nacionalna organizacija lokalnih mladinskih svetov, namreč tako imenovana »koordinacija« je mnogo preohlapna zadeva.

Varianta B :

V tem primeru URSM za leto 2013 za sofinanciranje LMS ne izda več razpisa.

URSM in Mladinski svet Slovenije se v ločenih dopisih direktno obrneta na vodstvo (župane) lokalnih skupnosti v Republiki Sloveniji. Opišeta zatečeno stanje, opozorita na obveznosti lokalnih skupnosti do lokalnih mladinskih svetov z ozirom na nedavno sprejeto celokupno mladinsko zakonodajo in priporočita da jih upoštevajo tudi v finančni konstrukciji bodočih občinskih proračunih za naslednje leto. Ta dopisa se posredujeta tudi delujočim LMS, ki potem takoj gredo v akcijo ter predlagajo nujne pogovore z ključnimi občinskimi političnimi akterji na lokalnem nivoju v smislu zagotovitve finančnih sredstev za svoje delovanje v letu 2013 in v bodoče. Na pogovore vzamejo tudi svoj program aktivnosti in predlog finančnega načrta.

Vzporedno s tem pa predlagamo, da z notranjo prerazporeditvijo in racionalizacijo znotraj Mladinskega sveta Slovenije ter sodelovanjem na kakem evropskem razpisu, sam Mladinski svet Slovenije zasigura finančna sredstva in izda podoben razpis kot ga je dosedaj izdajal Urad RS za mladino ter tako le ta omogoči posredno delovanje LMS. Ravno tako pa da sproži postopek za spremembo Statuta in pozneje postane tudi nacionalna krovna organizacija lokalnih mladinskih svetov. "