VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 27.11.2012
Umrl je Miran Trontelj
, Slovenija

Povzemamo:

SLOVO LEGENDE

12komentarjev

Umrl je Miran Trontelj

Umrl je Miran Trontelj, legendarni napovedovalec vremena na televizijskih zaslonih.

I. H., A. L./Ljubljana

(Foto: Bobo)

Miran Tronteljse je v zadnjih mesecih boril z zahrbtno boleznijo, ki pa je bila kljub njegovemu optimizmu na koncu močnejša. Umrl je star 72 let.

Bilo je lepo, drugih fraz ne bom uporabljal. Morda se še vidimo kdaj, a gotovo ne vsak četrtek. Tudi ob kakšnega mogotca ali politika se bom še spotaknil. Pa ne zato, ker bi do njih gojil osebno zamero, temveč zato, ker so naredili ali pa še delajo veliko škode prebivalcem na sončni strani Alp.Miran Trontelj ob poslovilni napovedi vremena 15. 12. 2011, (Vir: Pop TV)

Javnosti je najbolj poznan po napovedovanju vremena na nacionalni televiziji. Bil je prvi televizijski meteorolog, zaslužen za populariziranje vremenske napovedi. Njegovi vremenski prispevki so bili pogosto začinjeni s političnimi bodicami, kar je bilo v času prejšnjega režima več kot le pogumno dejanje.

Kasneje je začel sodelovati s Pop TV, kjer je enkrat tedensko napovedoval vreme tudi zadnjih osem let, ko je že živel kot upokojenec. Tako kot njegov zaključni komentar na aktualne razmere v državi so bile zaščitni znak tudi rože, pripete na suknjič. S televizijskih ekranov se je Trontelj poslovil pred enim letom, skoraj natanko na štirideseto obletnico svojega prvega televizijskega nastopa.

Po maturi je sicer najprej študiral matematiko, nato pa vpisal študij meteorologije na fiziki. Leta 1969 se je kot vremenski prognostik zaposlil na Hidrometeorološkem zavodu. Konec 80-ih let je postal namestnik direktorja zavoda, ki so ga pozneje priključili Agenciji za okolje.

Poleg ljubezni do rož je gojil tudi veliko strast do znamk, bil je tudi predsednik Numizmatičnega društva Slovenije.

Za seboj je pustil ženo in hčerki.