VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 24.04.2007
BRAVO KIBLA IN MARIBOR !
27.04.2007, , Ljubljana - Maribor

BRAVO
OZa prestolnico kulture priporočen Maribor
Mednarodna ocenjevalna komisija pričakovala precejšnjo izenačenost med Mariborom in Ljubljano, zato jo je presenetil rezultat ocenjevanja zelo jasno v prid Maribora



Foto: (Janko Rath)
Če bo Mariboru uspelo, bo ognjemet ob proglasitvi za evropsko prestolnico kulture gotovo še imenitnejši.

Za Evropsko prestolnico kulture (EPK) leta 2012 je priporočen Maribor s partnerskimi mesti, saj je njegov program v konkurenci z Ljubljano, Celjem in Koprom bil bolje ocenjen, sta na ministrstvu za kulturo včeraj uradno objavila minister Vasko Simoniti in Luksemburžan Guy Dockendorf, predsednik mednarodne strokovne ocenjevalne komisije za presojo vlog in izbor mesta za nominacijo za EPK.

Priporočilo komisije je v bistvu samo strokovno napotilo ministrstvu za kulturo in nadalje vladi, da naj bi Maribor nominirala za EPK 2012. Simoniti meni, da priporočilo lahko smatrajo pozitivno tudi ostala tri mesta, saj so po ugotovitvi komisije vsa štiri pripravila kakovostne strateške predloge, kako naj bi kultura v mestu ali regiji dobila ustrezno vlogo. Dockendorf pa je razložil, da so v komisiji bili nekoliko presenečeni, saj so pričakovali precejšnjo izenačenost med Mariborom in Ljubljano, a je rezultat bil zelo jasno v prid Maribora.

Pred mestom, ki ga bo naša vlada predlagala evropskim oblastem, je po besedah Dockendorfa še dolga pot, saj ga mora soglasno nominirati tudi svet ministrov vseh 27 držav članic, nakar sledi še predstavitev pred mednarodno evropsko komisijo sedmih neodvisnih strokovnjakov.




UROŠ SMASEK ur program started with the Violin'n'Cello improvisation by the duo Eruption (Manja Ristić and Ivana Grahovac) which officially opened the 6th festival of New Music in the CUBE, a room specially equipped for the management of a 3D soundscape, at Institute for Electronic and Acoustic