VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 11.12.2012
[aksioma]Film Jaz sem Janez Janša gre čez vse meje
11.12.2012, , SLOVENIJA


Film Jaz sem Janez Janša gre čez vse meje

Zdi se mi, da večina sodobne umetnosti teži k preseganju tradicionalnih mej in zamejitev, in tudi naše delo je tako. Bili smo že vabljeni na klasične filmske festivale in v galerije. Mislim, da je film enako učinkovit v obeh okoljih.”
Janez Janša, Delo, 27.11.2012

Inline image 1


Kje smo bili: Helsinki - Stuttgart - Barcelona

V začetku decembra so film Jaz sem Janez Janša prikazali v Helsinkih na Finskem, na 7. festivalu Lens Politica, ki združuje umetnost in filme s politično in družbeno tematiko ter ustvarja prostor za izmenjavo mnenj o aktualnih družbenih vsebinah.

Nato je film, katerega predvajanje je spremljal pogovor z avtorjema Janezom Janšo in Janezom Janšo, gostoval v nemškem Stuttgartu v okviru razstave in serije dogodkov pod skupnim imenom »Acts of Voicing: On the Poetics and Politics of the Voice« (Dejanja oglašanja: o poetiki in politiki glasu). Razstava in dogodki so skozi vizualno umetnost, ples, umetniške performanse in teorijo odkrivali estetski, performativni in politični pomen glasu, tako tistega, ki je slišan, kot tistega, ki je utišan.

V Barceloni je Janez Janša ob projekciji filma na festivalu nekonvencinalne umetnosti, komunikacijske gverile in radikalnega enterteinmenta »The Influencers« (Vplivneži) vodil delavnico z naslovom »#TheMoreOfUs« (#VečNasBo), na kateri so udeleženci odkrivali možnosti umetniške intervencije z nepravimi imeni; kot anonimneži, s psevdonimi ter multiplimi in kolektivnimi identitetami.


In kam gremo: Reka - Berlin

Naslednje dni film Jaz sem Janez Janša potuje v sosednjo Hrvaško, kjer bo 15. decembra ob 19ih nastopil na Reki, na 10. HRFF, festivalu filmov o človekovih pravicah. Projekciji filma bo sledil pogovor z Janezom Janšo, ki ga bo vodil moderator Marin Lukanović. Januarja bo sledilo še pet predvajanj filma v riješkem Art-kinu Croatia.

Kuratorka Tatiana Bazzichelli je Janeza Janšo povabila k sodelovanju pri naslednjem mednarodnem festivalu transmediale z naslovom »BWPWAP - Back When Pluto Was a Planet« (Ko je bil Pluton še planet), ki se bo odvijal v Hiši svetovnih kultur (Haus der Kulturen der Welt) v Berlinu od 29. januarja do 3. februarja 2013. Janez Janša bo sodeloval na okrogli mizi »Umetnost uporabe imen - prvi del«, ki jo bo vodil Bani Brusadin. Obravnavala bo posledice tega, da nekdo postane »uporabnik« imena, in pomen spremembe imena kot umetniške geste. V okviru festivala si bo berlinsko in mednarodno občinstvo lahko ogledalo tudi film Jaz sem Janez Janša.


Glej, mama, na televiziji smo!

Konec novembra je izraelski televizijski distributer Channel 8 odkupil pravice za predvajanje kratke, televizijske verzije filma Jaz sem Janez Janša. Tako že vemo, da bo film predvajan po januarju 2013, s hebrejskimi in ruskimi podnapisi.

Prav tako je RAI 3 regional odkupil pravice za regijsko televizijsko predvajanje filma (za pokrajino Friuli Venezia Giulia).


Pa doma?

Film Jaz sem Janez Janša nadaljuje svojo pot po slovenskih kinematografih. Zaradi izjemnega zanimanja gledalcev in razprodanih projekcij v Ljubljani, Izoli in Mariboru, se je film Jaz sem Janez Janša po zaključku festivala Animateka spet vrnil na spored v ljubljanskem Kinodvoru, kjer ga bodo na dveh do treh projekcijah dnevno vrteli vsaj še en teden.

14. in 16. decembra film prihaja v Celje; tam se bo po prvi projekciji z režiserjem Janezom Janšo in grafičnim oblikovalcem Luko Umekom pogovarjal Matija Plevnik.

Film bodo zavrteli tudi v okviru letošnjega festivala Filofest. Festivalski projekciji, ki bo v sredo, 12. decembra, ob 17:30 v Kinodvoru, bo sledilo predavanje prof. Eve Dolar Bahovec.

Po novem letu bo film pozdravil gledalce na Ptuju in v Velenju.


Več informacij o filmu in podroben spored njegove poti med občinstvo je na voljo na spletni strani www.jazsemjanezjansa.com .

Fotografije v visoki resoluciji: www.aksioma.org/press/jazsemjanezjansa_photo.zip


Kontaktni osebi za več informacij:
Janez Janša, režiser / janez.jansa@aksioma.org
Marcela Okretič, producentka / aksioma4@siol.net

Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
Neubergerjeva 25, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Telefon: +386-(0)41 250669
www.aksioma.org




To unsubscribe, follow the link: http://lists.arscenic.org/sympa/auto_signoff/aksioma/mcp%40siol.net
Daj v skupno rabo
message-footer.txt message-footer.txt
1K Pogled