VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Ljutomer 12.12.2012
Vabilo na predstavitev knjige Na trdna tla-brezsramni pregled samoniklih prizorišč in premislek mladinskega polja
12.12.2012, , Maribor


Spoštovani,

vljudno vas vabimo na predstavitev knjige Na trdna tla- brezsramni pregled samoniklih prizorišč in premislek nevladja mladinskega polja kulturnega antropologa dr. Rajka Muršiča.

Predstavitev bo potekala v četrtek, 20. 12. 2012, ob 13:00 v Mladinskem informacijsko-svetovalnem centru INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže.

Na trdna tlaje letošnjo pomlad izdala Ustanova nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon ob pomoči Urada RS za mladino. Knjiga prinaša rezultate raziskave, ki so jo na terenu opravili akterji in akterke nevladja mladinskega polja, strokovno pa jih je povzel in interpretiral eden vodilnih kulturnih antropologov pri nas, Rajko Muršič. S to analizo je Urad RS za mladino zaokrožil projekt treh analiz oziroma raziskav, ki so služile zbiranju relevantnih informacij za oblikovanje prvega nacionalnega programa za mladino v Sloveniji, po mnenju direktorja Urada, Petra Debeljaka, pa je prav analiza potencialov nevladnega dela mladinskega sektorja v tem projektu ključna.

"Živimo v času, ki je izrazito nenaklonjen mladim. Evropska unija pacificira mlade s projekti, ki ne spodbujajo avtonomije in ustvarjalnosti, temveč s prostovoljstvom, praksami in neformalnim izobraževanjem nadaljujejo ter poglabljajo protestantsko etiko zastonjskega dela, ki vključuje malico in dnevnice, ali nadaljujejo s šolo v prostem času. Na drugi strani tudi nacionalne države skrbijo za svojo mladino, tako da jim, kot na primer Slovenija, odvzamejo štipendije in jih do polnoletnosti nakazuje staršem, za obšolske dejavnosti pa jim ustanavlja javne zavode, v katerih se pod nadzorom mladinskih delavcev vključujejo v dejavnosti, ki sem jih omenil zgoraj. Mladi v najboljšem primeru ostajajo pod pokroviteljstvom staršev in ostarele družbe, ki jim odžira prostor, delo in prihodnost. Evropska unija, povedano na kratko, izvaja politike, ki zatirajo mlade, čeprav se navzven ponaša s podporo različnim mladinskim projektom.

A ni vse črno, še zdaleč ne. V vsaki generaciji mladih se najde nekaj upornikov, ki si upajo zastaviti besedo proti dogmatskemu blebetanju odraslih, temveč vzeti svojo usodo v lastne roke. Zasedeni prostori, skvoti, in druga samonikla prizorišča so središča ustvarjalnosti, samostojnosti in nepredvidljivega uporništva, v katerih pridejo do besede tisti, ki se izogibajo tako kapitalu kot podaljšanim rokam države in smo jih v knjigi Na trdna tla predstavili člani in članice Ustanove nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon." Rajko Muršič

Ker je bila del raziskave tudi Pekarna-magdalenske mreže, pomemben akter nevladja mladinskega in kulturnega polja v lokalnem okolju, in ker postaja vedno bolj pomembno, da se nevladnim organizacijam podaja priznanje za njihovo neumornost, iznajdljivost, ustvarjalnost in požrtvovalnost, menimo, da je predstavitev omenjene raziskave nespregledljiv dogodek.



V upanju na snidenje na predstavitvi knjige, vas lepo pozdravljamo,
Ekipa MISC INFOPEKA.
--
Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA
Youth informative Counseling Center INFOPEKA
Pekarna-magdalenske mreže
Ob železnici 8, 2000 MARIBOR - SLOVENIJA
tel.: + 386 2 300 68 50
fax: + 386 2 300 78 71
gsm: + 386 41 481 246
e-mail: infopeka@infopeka.org
http://www.infopeka.org


***********
Dejavnost podpirajo Mestna občina Maribor, EPM Maribor 2013, Urad RS za mladino pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Javni zavod MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture, Zavod RS za zaposlovanje, Urad RS vlade za komuniciranje, MOVIT NA MLADINA, Evropska unija, Generalni direktorat za izobraževanje in kulturo, Hostel Pekarna, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, Pekarna-magdalenske