VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Tujina 13.02.2013
Državna sekretarka Patricia Čular podprla Jamstva za mlade
, Irska

Državna sekretarka Patricia Čular podprla Jamstva za mlade

Irsko predsedstvo je v času od 7. do 8. februarja 2013 v Dublinu organiziralo Neformalno srečanje ministric in ministrov za socialne zadeve in zaposlovanje. Slovensko delegacijo je vodila Patricia Čular, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Drugi dan srečanja so ministrice in ministri sodelovali v plenarni razpravi o Predlogu priporočila Sveta o vzpostavitvi jamstva za mlade, ki ga je Evropska komisija predstavila v začetku decembra lani in bo obravnavano na dnevnem redu februarskega zasedanja Sveta EU za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov. Namen predloga Komisije je zagotoviti, da bi mladi v štirih mesecih po tem, ko postanejo brezposelni ali prenehajo s formalnim izobraževanjem, prejeli kakovostno ponudbo za zaposlitev, nadaljnje izobraževanje ali usposabljanje.

Državna sekretarka Patricia Čular je v razpravi podprla predlog priporočil o vzpostavitvi jamstva za mlade, ki je daje jasno sporočilo mladim v celotni (Evropski uniji) EU, da tudi vlade držav članic EU delujejo v korist mladim in si prizadevajo za okrevanje s številnimi novimi delovnimi mesti. Izpostavila je pomen vključevanja predstavnikov mladih in mladinskih organizacij v oblikovanje in implementacijo shem Jamstva za mlade. Slednje ni pomembno samo za pridobivanje podpore Jamstvu za mlade med mladimi samimi, temveč tudi za zagotavljanje vključevanja marginaliziranih in prikrajšanih mladih v sheme Jamstva za mlade.

Državna sekretarka se je znotraj prvega dne srečanja udeležila tudi delavnice o aktivaciji gospodinjstev brez zaposlenih članov. Udeležencem je predstavila ukrepe »Prvi izziv«, »Podjetno v svet podjetništva« in »Projektno učenje mladih« za hitrejšo in večjo aktivacijo mladih na trgu dela s posebnim poudarkom na izključenih mladih iz sistema izobraževanja, ki so tudi brezposelni.