VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 02.04.2013
Begunci umirajo na nevarni poti do zaščite v Evropi
02.04.2013, , Slovenija

Amnesty International Slovenije E-mnesti

S.O.S Evropa

Od 15. marca so na grškem otoku Lezbos našli trupla šestih državljanov Sirije. Med njimi so bili tudi noseča 17-letnica in mati z otroki. Iskanje preostalih, ki so 6. marca skušali preko morja iz Turčije v Grčijo in so pogrešani, se nadaljuje.

To je samo eden izmed primerov, ki ponazarja nevarnosti, s katerimi se soočajo ljudje, ki - bežeči pred oboroženimi spopadi - iščejo zaščito.

Lesbos je ena glavnih vstopnih točk za migrante in begunce, ki skušajo pobegniti v Evropsko unijo. Ker Grčija vse bolj strogo nadzoruje mejo po kopnem in s tem blokira njihov vstop, so se primorani odpraviti na bolj nevarno pot po morju.

Tragedije, kot je zgornja, so bile pričakovane. Vse to se je že dogajalo ljudem, ki so bežali pred konfliktom v Libiji. Samo leta 2011 je v Sredozemskem morju izgubilo življenje 1.500 ljudi.

V zadnjih letih so evropske države, da bi ljudem onemogočile prihod v Evropo, poostrile ukrepe mejnega nadzora. Migranti, begunci in prosilci za azil so zaradi evropske politike in nadzora meja izpostavljeni hudim kršitvam človekovih pravic.

V Amnesty International evropske države in Evropsko unijo pozivamo, naj se vzdržijo praks nadzora meja, ki postavljajo migrante, begunce in prosilce za azil v nevarnost, ter naj povečajo svoje reševalne zmožnosti na morju.

Ker pomembno vlogo pri zagotavljanju nadzora nad sporazumi o nadzoru migracij, zlasti glede tega, kako ti vplivajo na človekove pravice, igra Evropski parlament, ga pozivamo k ukrepanju.Pridružite se nam in podpišite peticijo.

Peticijo bomo 24. aprila predali predsedniku Evropskega parlamenta.