VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 13.05.2013
Mednarodni dan muzejev
18.05.2013, , Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6 + Slavija No 11, Ulica Vita Kraigherja 3

banner

cid:image002.jpg@01CE4CC7.24EBA930cid:image003.jpg@01CE4CC7.24EBA930cid:image004.jpg@01CE4CC7.24EBA930

MEDNARODNI DAN MUZEJEV

Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6 + Slavija No 11, Ulica Vita Kraigherja 3, Maribor

sobota, 18. maj 2013

UGM na Mednarodni dan muzejev pripravlja bogat program za obiskovalce. Družine vabimo na vodstvo s kolesarjenjem po kolesarski poti Forma viva Maribor, pripravili smo vodstvi po razstavah Samo za moje oči in Marko Pogačnik: Sestop umetnosti na Zemljo ter prost vstop v obe razstavišči.

10.00-18.00 PROST VSTOP V UGM + SLAVIJO No 11

Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6 + Slavija No 11, Ulica Vita Kraigherja 3, Maribor

Obiskovalci si lahko v UGM ogledajo pregledno razstavo del Marka Pogačnika Sestop umetnosti na Zemljo, v Slaviji No 11 pa zbirko sodobne umetnosti in oblikovanja Samo za moje oči.

10.00-11.30 VODSTVO S KOLESARJENJEM ZA DRUŽINE PO KOLESARSKI POTI FORMA VIVA MARIBOR

zbirno mesto: Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6

Otroke, njihove starše, babice in dedke vabimo, da se nam pridružijo na kolesarjenju po kolesarski poti Forma viva Maribor. Na igriv način se bomo seznanjali s kiparskimi deli na prostem, nastalimi v sklopu mednarodnega kiparskega simpozija Forma viva Maribor. Spremljali nas bodo člani Mariborske kolesarske mreže, ki nam bodo podajali koristne napotke o kolesarjenju po mestu. Ogled bomo začeli pred Umetnostno galerijo Maribor in ga zaključili na Kidričevem trgu, kjer bo otroke čakalo tudi presenečenje.

cena: 2,50 € odrasli, otroci brezplačno (družine članov Mladih prijateljev UGM: brezplačno)

prijava: do 15. maja 2013 na elektronski naslov brigita.strnad@ugm.si ali na telefonsko številko 02 229 46 97. Plačilo pred pričetkom vodstva na blagajni UGM. Število udeležencev je omejeno!

11.00 VODSTVO PO RAZSTAVI MARKO POGAČNIK / PREGLEDNA RAZSTAVA 1962-2012: SESTOP UMETNOSTI NA ZEMLJO

Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6

vodi: Andreja Borin, višja kustosinja UGM

Kustosinja razstave Andreja Borin bo obiskovalce popeljala po pregledni razstavi del Marka Pogačnika Sestop umetnosti na Zemljo. Razstava, ki predstavlja petdesetletni umetniški opus Marka Pogačnika, posebej izpostavlja umetnikovo delo na področju celovite ekologije, od akupunkture Zemlje (litopunkture) do geomantičnih interpretacij posameznih krajev in pokrajin. Pogačnik se posveča tudi vlogi umetnosti pri preobrazbi človeške civilizacije na Zemlji, ki postaja vedno bolj destruktivna. Razstava odpira različne možnosti uporabe umetnostnega jezika pri komunikaciji z zavestjo narave in prebujanju človekovega zavedanja v odnosu do večdimenzionalnosti življenja in prostora.

12.00 VODSTVO PO RAZSTAVI SAMO ZA MOJE OČI / ZBIRKA SODOBNE UMETNOSTI IN OBLIKOVANJA VJP

Slavija No 11, Ulica Vita Kraigherja 3, Maribor

vodi: Simona Vidmar, višja kustosinja UGM

Zbirka VJP nastaja zadnjih 20 let in združuje svetovna imena vizualne umetnosti in dizajna od 70-ih let do danes. Obsega več kot 150 del avtorjev iz Evrope, ZDA, Južne Amerike in Azije. Zbirka postreže z nič manj kot nepoboljšljivim »divjakom« Martinom Kippenbergerjem, s celo vrsto humornih intervencij YBA-jev (nekoč Mladih britanskih umetnikov), kot so Bob in Roberta Smith, Angus Fairhurst in David Shrigley, z mednarodnimi zvezdami z drugih celin, kot sta Korejec Do Hu Suh in ustanovni član Talking Heads David Byrne. Zbirka oblikovanja obsega številne raznolike izdelke, od drobnih predmetov do večjih kosov pohištva, in sicer izdelke nizozemskih modernistov, kot sta Gerrit Rietveld in Dom van der Laan, objekte Andree Branzija in drugih protagonistov italijanskega oblikovanja osemdesetih let, sodobno avantgardno nizozemsko in belgijsko oblikovanje ter klasike Shira Kuramate in Pierre Charpina.

VLJUDNO VABLJENI!

Fotografije zgoraj: Marko Pogačnik, Sestop umetnosti na Zemljo, 2013, UGM, foto: arhiv UGM; rastava Samo za moje oči v Slaviji, foto: P. Giodani; vodstvo za družine po poti Forma viva Maribor, 2012, foto: arhiv UGM