TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
EURODESK novice za mlade
24.05.2013, Slovenija



Evropa je polna priložnosti - da jih lahko izkoristimo, potrebujemo
le prave informacije. Eurodesk, brezplačni infoservis Evropske komisije,
je namenjen tako mladim samim kot tudi tistim, ki se pri svojem vsakdanjem delu
srečujejo z mladimi in njihovimi vprašanji.

Mladinstival - festival mladinskega dela, Ljubljanski grad, petek, 31. maja od 11. ure naprej



Mladinstival bo potekal v okviru 6. evropskega tedna mladih in bo na dinamičen, interaktiven, raznovrsten, predvsem pa zanimiv način predstavil in proslavil mladinsko delo z vidika aktivnega (evropskega) državljanstva in polnejše participacije mladih v demokratični družbi.

Festival želi izpostaviti sektor mladine in mladinsko delo kot prostor vzgoje in neformalnega in priložnostnega učenja aktivnega državljanstva ter program Mladi v akciji kot program EU, ki mladim omogoča izvajanje lastnih mednarodnih učnih projektov v kontekstu mladinskega dela.

Festival bo potekal v sproščenem, mladinskem vzdušju, soustvarjali pa ga bodo prav mladi s svojimi idejami, saj ponuja sodelovanje aktivnim mladim posameznikom, mladinskim delavcem, organizacijam in skupinam, dejavnim na področju mladinskega dela.

Več o dogajanju: www.etm.si



Dogajanje na grajskem dvorišču


Opens external link in new windowTržnica mladinskih organizacij, od 13. ure dalje
Tržnica mladinskih organizacij bo jedro dogajanja na Mladinstivalu. Predstavilo se bo preko 30 lokalnih in nacionalnih mladinskih organizacij, ki bodo obiskovalcem preko aktivnega vključevanja v aktivnosti predstavile svoje delo, aktualne projekte in metode dela z mladimi. Infotočke bodo predstavljale male mladinske kavarne, kjer bodo lahko obiskovalci v miru poklepetali s predstavniki organizacij ter se v praksi seznanili z metodami mladinskega dela.








Opens external link in new windowDelavnice, od 13. ure dalje

Obiskovalci se boste lahko udeležili delavnic, kot so didaktične igre o mladinskih politikah, mladinska kavarna, psihološke delavnice o asertivnosti, fotografske in ekološke delavnice, delavnice afriškega bobnanja, priprava kratkega filma o poznavanju mladinskega dela in programa Mladi v akciji, izobraževalne delavnice o skrbi za svoje zdravje, zdravem načinu življenja ter predavanje o rizičnih boleznih mladih, delavnice origamija, hoje po vrvi, okoljske vzgoje, skavtskih veščin, kuharska delavnica za mlade in še in še.

Aktivnosti bodo potekale na infotočkah posameznih organizacij in na otokih sredi dvorišča. Na grajskem dvorišču bo postavljena tudi razstava fotografij in razmišljanj z natečaja Zavoda Movit na temo evropskega državljanstva.






Opens external link in new windowNastopi na glavnem odru, od 16:00 dalje

Dogajanje na osrednjem odru bo oživelo v popoldanskih urah, kjer se bodo predstavile mladinske organizacije, skupine mladih in mladi posamezniki s svojimi najbolj kreativnimi plesnimi, gledališkimi in glasbenimi točkami, manjkali ne bodo niti kratke zabavne gledališke improvizacije za mlade in mjuzikal Pozabljene marionete. Festival se bo v večernih urah sklenil s koncertom mladih glasbenikov High 5, Trash Candy in Hulahoop.



Opens external link in new windowPodelitev državnih priznanj v mladinskem sektorju za leto 2013, ob 17. uri

Državno priznanje za dosežke na področju mladinskega dela je zahvala mladinskemu sektorju za prispevek, ki velikokrat ostaja neviden, zato je pomembno, da spodbujamo zavedanje o pomenu mladinske politike in mladinskega dela za družbeni in ekonomski razvoj. Je najvišje priznanje Republike Slovenije za dosežke na področju mladinskega dela.

Priznanja bo podelil minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo.


Dogodki v dvorani Palacij


Opens external link in new windowRazprava o prihodnjem programu Erasmus for all, ob 11. uri
Namen srečanja je, da organizacije mladinskega sektorja spoznajo trenuten predlog Programa ''Erasmus for all'' za naslednjo EU finančno perspektivo (2014 - 2020) ter dobijo priložnost za pogovor z odločevalci, ki so sodelovali oziroma sodelujejo pri pripravi predloga.

Govorci na razpravi bodo:
• dr. Milan Zver, evropski poslanec, član Odbora Evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje
• Barbara Zupan, Urad RS za mladino, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
• dr. Alenka Flander, direktorica Centra RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja, Nacionalne agencije Programa Vseživljenjsko učenje
• Janez Škulj, direktor Zavoda MOVIT, Nacionalne agencije Programa Mladi v akciji

Razpravo organizira Zavod Mladinska mreža MaMa v okviru projekta Mreža NVO mladinskega dela.



Opens external link in new windowIzobraževalni dogodek »Participacija mladih kot pogoj za pridobitev certifikata Mladim prijazna občina«, ob 13. uri

Certifikat Mladim prijazna občina bo letos za obdobje 2013-2017 podelil Mladinski svet Ajdovščina v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije in Mariborom - Evropsko prestolnico mladih 2013.

Izobraževanje Participacija mladih kot pogoj za pridobitev certifikata Mladim prijazna občina bodo izvedli posebni gostje, strokovnjaki s področja participacije mladih in lokalnih mladinskih politik, ki bodo na praktičnih primerih razkrili, kako postati mladim prijazna občina. Udeleženci usposabljanja prejmejo brezplačen izvod zbornika Lokalna mladinska politika in Strategije za mlade v občini Ajdovščina 2013-2018.



Opens external link in new windowOmizje z Evropskimi poslanci: Prihodnost stoji na mladih.
Opens external link in new windowČigava je sedanjost?, ob 15. uri
Mladi smo pomemben del družbe. Mnenje mladih šteje. Mladi smo aktivni. Leto 2013 je na ravni Evropske unije posvečeno državljanom. V pripravah na prihajajoče evropske volitve leta 2014, je še toliko bolj pomembno, da tudi mladi poznamo ter predvsem izkoristimo možnost soodločanja ter vključevanja v družbo.

S participacijo nas mladih se izboljšuje uspešnost doseganja avtonomije, zvišuje se kakovost upravljanja z družbo in življenja v njej, zato se bomo s poslanci pogovarjali o njihovem vidiku vključevanja mladih v soodločanje, tako na lokalni, regionalni kot tudi evropski ravni.


Mladinstival organizira Zavod Movit, nacionalna agencija programa Mladi v akciji v sodelovanju z Uradom RS za mladino. Programski partnerji festivala so Mladinska mreža MaMa, Mladinski svet Slovenije, Mladinski svet Ajdovščina, Urad MOL za mladino in Evropska prestolnica mladih Maribor. Medijski partner dogodka je Val 202.


  1. NOVICE
  2. AKTUALNI NATEČAJI IN RAZPISI
  3. DRUGE OBJAVE

Novice

Znani so rezultati natečaja Zavoda Movit na temo Evropskega leta državljanov 2013
Zavod Movit je letos že četrtič zapored organiziral natečaj na temo Evropskega leta, letos je to Evropsko leto državljanov 2013.

Natečaj je potekal v dveh kategorijah, in sicer smo izbirali najboljšo fotografijo in najboljši kratek razmislek, s čimer smo želeli omogočiti mladim, da izrazijo svoja videnja, razmišljanja in poglede na evropsko državljanstvo.

Na spletni strani natečaja si lahko ogledate vse prispevke, prijavljene na natečaj:
www.eurodesk.si/index.php?id=276


Globalni trendi zaposlovanja mladih 2013
Nova raziskava organizacije ILO preučuje, kako kriza na področju zaposlovanja vpliva na mlade v različnih delih sveta. Ponuja posodobljeno statistiko o globalnih in regionalnih stopnjah brezposelnosti mladih in predstavlja priporočila organizacije ILO na podlagi trenutnih trendov.

Poročilo navaja, da se bo dolgoročni vpliv krize na področju brezposelnosti mladih lahko občutil desetletja.

Poročilo je na voljo na:
www.ilo.org/global/research/global-reports/global-employment-trends/youth/2013/WCMS_212423/lang--en/index.htm


Učenci iz Evropske unije stopili v čevlje evropskih poslancev
Naj bo vsak državljan EU opremljen s čipom, ki bi omogočal preverjanje njegove identitete v vsakem trenutku? Ne skrbite, to ni predlog resnične zakonodaje, so pa o tem razpravljali učenci belgijske šole v Parlamentariumu, centru za obiskovalce Evropskega parlamenta.

V igri vlog v Parlamentariumu se vsako leto preizkusi povprečno 400 skupin oz. 10.000 učencev, v prispevku pa je na ogled izkušnja šolskega razreda iz Belgije. Srednješolci lahko v igri vlog sodelujejo v vseh 23 jezikih EU, seveda je potrebno prej o tem obvestiti Parlamentarium, da lahko ekipa pripravi vse potrebno.

Vir: Evropski parlament

www.europarl.europa.eu/news/sl/headlines/content/20130506STO08023/html/U %C4%8Denci-iz-Evropske-unije-stopili-v-%C4%8Devlje-evropskih-poslancev


Aktualni natečaji in razpisi

Dijaški natečaj za brezplačen obisk ZDA
Srednješolski podjetniški inkubator Ustvarjalnik ter Startup šola Hekovnik skupaj organizirata največje slovensko podjetniško tekmovanje za srednješolce, na katerem je nagrada za zmagovalca enomesečni brezplačni obisk Silicijeve doline, bivanje v Slovenski Startup hiši, ogled uspešnih slovenskih startupov v ZDA (Zemanta, Celtra, Povio.), udeležba na podjetniških predavanjih in dogodkih na univerzah Stanford in Berkeley ter možnost predstavitve svojih idej poslovnim investitorjem.

Na natečaju želijo najti najbolj ustvarjalne poslovne ideje slovenskih srednješolcev in nagraditi najboljšo. Njihov cilj je, da spodbudijo mlade pri tržnem razmišljanju - marsikatera ideja je lahko odskočna deska za poslovni uspeh - kar zmanjšuje brezposlenost mladih in gotovo pozitivno vpliva na slovensko gospodarstvo.

Rok za oddajo prijav je 1. 6. 2013!

Več informacij je na voljo na:
www.lmit.org/wp-content/uploads/2013/05/Tekmovanje.pdf

Vir: Info ŠKUC


Za mlade filmske ustvarjalce: FEST Training Ground na Portugalskem
V sklopu FEST - New Directors/New Films Festivala v portugalskom Espinhu bo letos med 24.6. in 1.7. petič potekal FEST - Training Ground, program delavnic za mlade filmarje iz celega sveta.

Pogojev za prijavo na ta zanimiv dogodke pravpraprav ni - lahko aplicirajo vsi, ki se ne glede na starost, izobrazbo ali predhodne izkušnje želijo ukvarjati s filmom.

Na voljo bodo delavnice na vseh filmskih področjih: igra, režija, scenaristika, produkcija, montaža, dokumentarni filmi, posebni učinki ipd. Predavatelji, vedno svetovni strokovnjaki, letos vključujejo imena kot so: Laurence Bennett, scenograf filma Umetnik, znani španski režiser Fernando Trueba, Martin Walsh, montažer filma V for Vendetta, ter stalni snemalec Hanekejevih filmov Christian Berger in Stephen Altman, scenograf in dizajner Gosford Parka.

Poleg delavnic, udeleženci se lahko prijavijo tudi za pitching (selekcije ni, prijave prejemajo do zapolnitve prostih mest) in Filmmakers' Corner, kjer lahko prikažejo svoje filme. Kotizacija: 60 € (brez namestitve) in od 90 € naprej (z namestitvijo); uradni jezik je angleščina.

Rok za prijave: 1. 6. 2013.

Več informacij: spletna stran www.fest.pt

Kontakt: fest@fest.pt


Usposabljanje "European citizenship in youth work", 23.-29. september 2013, Velika Britanija
Britanska Nacionalna agencija programa Mladi v akciji in SALTO Training & Cooperation RC organizirata usposabljanje na temo evropskega državljanstva.

Namen usposabljanja je profesionalni razvoj mladinskih delavcev in mladinskih vodij s širitvijo kritičnega razumevanja evropskega državljanstva, s preučevanjem in preizkušanjem njegovega potenciala ter omogočanje prepoznave evropskega državljanstva in njegovega vključevanja v mladinsko delo.

Rok za prijavo je 9. junij 2013!

Več informacij je na voljo na www.mva.si.


Foto natečaj - Evropa skozi moj objektiv
V Sloveniji je bilo v zadnjih 7 letih z evropskimi sredstvi sofinanciranih že več kot 4000 projektov! Jih poznate? Morda se vsak dan sprehodite mimo kakšnega. Zakaj ga ne bi ujeli v svoj objektiv in za nagrado preživeli vikend v Wellness Parku Laško. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo vas vabi k sodelovanju Facebook foto natečaja »Evropa skozi moj objektiv«.

Fotografije zbirajo med 9. 5. in 15. 6. 2013. Vezane morajo biti na tematiko evropskih sredstev, torej morajo prikazovati projekte izvedene v Sloveniji in financirane iz enega od skladov - Evropski sklad za regionalni razvoj, Kohezijski sklad ali Evropski socialni sklad.

Rok za prijavo je 15. 6. 2013!

Več informacij je na voljo na:
www.eu-skladi.si/za-medije/novice-in-sporocila-za-javnost/aktualne-novice-o-evropskih-skladih/foto-nateaj-2013-evropa-skozi-moj-objektiv-1 #c1="News%20Item&c1=novica"


Mladinski natečaj kratkih filmov o človekovih pravicah 2013
Gre za natečaj kratkih filmov o človekovih pravicah 2013 za mlade med 10. in 20. letom, in sicer za vsakoletni filmski festival o človekovih pravicah, ki poteka na Dunaju v Avstriji (5.-12. dec 2013).

Organizatorji vsakoletnega filmskega festivala o človekovih pravicah, ki poteka na Dunaju v Avstriji, so v 2013 ponovno razpisali mladinski natečaj kratkih filmov o človekovih pravicah.

CILJNA SKUPINA
Organizatorji k sodelovanju vabijo mlade iz Avstrije, Madžarske, Slovaške, Slovenije in Švice. Prijavijo se lahko mladi, stari med 10 in 20 let.

TEMA
Mladi so vabljeni k ustvarjanju kratkih filmov na temo »Splošne deklaracije človekovih pravic«. Letos je poudarek na naslednjih dveh temah: pravice otrok in otroci, ki iščejo zaščito pred vojnami in preganjanjem. Mlade, stare med 10 in 20 let, se spodbuja, da se seznanijo z vsemi 30-imi členi Splošne deklaracije človekovih pravic in glede na vsebino deklaracije v sodelovanju z učitelji pripravijo ustrezne kratke filme (v trajanju do 3 minute).

Rok za prijavo je 30. junij 2013 na: schulfilmprojekt@thishumanworld.com.


Druge objave

"Klic divjine" - mednarodni tabor z bolgarsko, poljsko, italijansko, avstrijsko in slovensko mladino od 2. do 11. avgusta 2013
MC Kotlovnica je namenjen združevanju mladih - pa ne le v občini Kamnik, radi ciljamo tudi mednarodno. Zato vas vabimo k prijavi na mednarodno izmenjavo Klic divjine, ki ga organizira naša partnerska organizacija RH Vazrodena Iskra - mladinski center iz Bolgarije.

Prijave in morebitna vprašanja zbiramo na elektronskem naslovu info@kotlovnica.si do petka, 24. maja 2013 - s kandidati za izmenjavo se bomo v tem času tudi dobili in pogovorili, končne prijave pa moramo bolgarski organizaciji oddati do 30. maja 2013.

Več o mednarodni izmenjavi najdete tudi na povezaviOpens external link in new window tukaj (pdf) . Vljudno vabljeni!


Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
April 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 
14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 
28 29 30  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net