TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
Poletna muzejska noc v UGM
15.06.2013, Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6

banner

POLETNA MUZEJSKA NOČ V UGM

Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6

sobota, 15. junij 2013, od 18.00-24.00

Letošnja Poletna muzejska noč v UGM bo v znamenju bogatega programa. Za obiskovalce smo pripravili prost vstop v galerijo, ustvarjalnico izdelovanja kozmogramov in obešank, vodstvo po razstavi Marko Pogačnik: Sestop umetnosti na Zemljo, vodstvo po poslikavah v Viteški dvorani in tržnico publikacij UGM. Pokrovitelj UGM Radgonske gorice pa bo za obiskovalce pripravil degustacijo penine in predstavitev svojih izdelkov. Vabljeni, da v družbi likovne umetnosti nazdravimo prihajajočim poletnim dnem!

18.00-24.00 PROST VSTOP V GALERIJO & UGM TRŽNICA PUBLIKACIJ

Obiskovalci si bodo v UGM lahko ogledali pregledno razstavo del Marka Pogačnika Sestop umetnosti na Zemljo, ki prikazuje petdesetletni ustvarjalni opus Marka Pogačnika. Pridružite se živahnemu utripu na UGM tržnici publikacij, kjer bo na voljo pestra ponudba različnih katalogov, knjig in revij. Te si boste lahko izbrali, jih stehtali in za kilogram odšteli le 5 €.

18.00 USTVARJALNICA IZDELOVANJA KOZMOGRAMOV IN OBEŠANK

Ob delu z energetskimi pojavi Zemlje je Marko Pogačnik razvil različne pristope, ki omogočajo komunikacijo z Zemljino zavestjo. Kozmogrami predstavljajo vrsto univerzalnega jezika, ki se izraža v ogledalu arhetipov. Predstavili bomo pomen kozmogramov v Pogačnikovem delu in jih nato iz filca in kartona izdelali še sami. Poleg kozmogramov bomo na podlagi Pogačnikove Skulpture štirih elementov izdelali tudi obešanke iz materialov, ki simbolno predstavljajo štiri elemente: vodo, ogenj, zrak in zemljo. Omenjena skulptura je nastala v času komune Družina v Šempasu, ki jo je poleg harmoničnega bivanja z naravo zaznamovalo tudi povezano življenje njenih članov. Ustvarjalnica je namenjena vsem generacijam.

20.00 VODSTVO PO RAZSTAVI Marko Pogačnik / pregledna razstava 1962-2012: Sestop umetnosti na Zemljo

vodi: Katja Majer, akademska kiparka

V umetniški svet Marka Pogačnika nas bo popeljala akademska kiparka Katja Majer, ki je pri Pogačniku študirala geomantijo. Izpostavila bo umetnikovo delo na področju celovite ekologije, od akupunkture Zemlje (litopunkture) do geomantičnih interpretacij posameznih krajev in pokrajin. Pogačnik se posveča tudi vlogi umetnosti pri preobrazbi človeške civilizacije na Zemlji, ki postaja vedno bolj destruktivna. Razstava odpira različne možnosti uporabe umetnostnega jezika pri komunikaciji z zavestjo narave in prebujanju človekovega zavedanja v odnosu do večdimenzionalnosti življenja in prostora.

21.00 RADGONSKE GORICE: DEGUSTACIJA PENINE IN PREDSTAVITEV IZDELKOV

Podjetje Radgonske gorice je uveljavljeno ime med proizvajalci vrhunskih kakovostnih vin in penin. Ponaša se z več kot 160-letno tradicijo vinogradništva in pridelavo prvega slovenskega penečega se vina Zlate radgonske penine, o katerem so poročale že Bleiweisove Novice daljnega leta 1852. Radgonske gorice slovijo še po izvrstni Srebrni radgonski penini, ki jo pridelujejo po tankovski ali charmat metodi, Janževcu, avtohtoni sorti Radgonska ranina in drugih buteljčnih vinih. Klet Radgonskih goric se ponaša z več kot 120.000 steklenicami različnih vrhunskih vin. Obisk kleti Radgonskih goric je posebno doživetje, saj za izjemno vzdušje poskrbi slap, ki teče iz skale grajskega hriba. Za obiskovalce Poletne muzejske noči bodo Radgonske gorice pripravile degustacijo penine in predstavitev svojih izdelkov.

22.00 VODSTVO PO POSLIKAVAH V VITEŠKI DVORANI UGM

vodi: dr. Polona Vidmar, umetnostna zgodovinarka

Viteška dvorana predstavlja najlepši reprezentativni prostor UGM, ki ga še posebej odlikuje bogato poslikan obok. Tedanji lastnik baron Hermann Goedel-Lannoy je želel meščanski palači pridati italijanski značaj, zato je poslikavo zaupal Francescu Barazzuttiju, slikarju iz Gemone v severni Italiji, ki je obok poslikal v letih 1882-83. Freske prikazujejo boje krščanske vojske s Turki, od obleganja Maribora in Dunaja, bitke pri La Goletti, Karla V., ki v Tunisu osvobaja krščanske ujetnike, ter kopijo Rafaelove freske iz vatikanskih stanc z upodobitvijo srečanja papeža Leona Velikega in hunskega poglavarja Atile. Gre za enega redkih velikih historičnih ciklov iz 2. polovice 19. stoletja na Slovenskem.

VSTOP PROST! VLJUDNO VABLJENI!

Fotografije zgoraj: Marko Pogačnik, Sestop umetnosti na Zemljo, 2013, UGM, foto: arhiv UGM; Poletna muzejska noč v UGM, 2012, foto: M. Sagadin; Poletna muzejska noč v UGM, foto: arhiv UGM

line

Umetnostna galerija Maribor

SI - Strossmayerjeva 6, 2000 Maribor

T 02/ 229 58 60

F 02/ 252 77 84

info@ugm.si , www.ugm.si

Glavni pokrovitelj UGM: Nova KBM

line

Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
Marec 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 14 15 16 
17 18 19 20 21 22 23 
24 25 26 27 28 29 30 
31  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net