TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
Odziv predstavnikov mladih na Program Jamstvo za mlade
28.11.2013, Slovenija


Sporočilo prilagamo tudi v priponki.

*****************************

Ljubljana, 28. novembra 2013

Kontakt: Tea Jarc,

predsednica Mladinskega sveta Slovenije

m: 041 262 390

e: tea.jarc@mss.si

sporočilo medijem

Odziv predstavnikov mladih na Program Jamstvo za mlade

Velja pozdraviti, da je Program Jamstvo za mlade prvi korak v smeri povezovanja različnih resorjev z namenom večanja zaposljivosti in preprečevanja socialne izključenosti mladih. A žal ugotovimo, da je prav medresorska neusklajenost ali pomanjkanje tvornega sodelovanja s strani nekaterih ministrstev botrovala temu, da bo potrebno dokument še dodelati in popraviti. Poudarjamo, da mora Program Jamstvo za mlade mladim omogočiti ne samo možnost in priložnost za zaposlitev, ampak tudi zagotoviti, da bo ta dostojna in varna. Žal, v tej fazi ne moremo reči, da je dokument končan ali pa da ga popolnoma podpiramo. Na dokument se bomo zato ustrezno odzvali tudi v času javne razprave. Ob tem pozivamo vse mlade, mladinske organizacije, organizacije za mlade in druge zainteresirane, da sodelujejo v javni razpravi o Programu Jamstvo za mlade in pomagajo izboljšati dokument.

Pričakovanja mladih od Programa Jamstvo za mlade so upravičeno visoka. Vrsta funkcionarjev, od predsednice vlade navzdol, je v razpravah o problematiki brezposelnosti mladih izpostavljala pomembnost tega dokumenta. Tudi predstavniki mladih smo z optimizmom vstopili v usklajevanja glede vsebine Programa.

Zadovoljni smo, da se problematiko zaposlovanja mladih s Programom Jamstvo za mlade končno želi naslavljati celostno. Od začetka leta smo skozi številne sestanke uspeli prepričati odločevalce, da moramo biti pri naslavljanju problema brezposelnosti mladih ambiciozni v namenih in ciljih, kot tudi pri predlaganju konkretnih rešitev, ki jih bo država ponudila mladim. Program Jamstvo za mlade to ambicioznost odraža predvsem z dolgoročnimi usmeritvami in cilji, ki kažejo na to, da njegov namen ni zgolj gašenje požara na področju brezposelnosti mladih. Tisto kar nas skrbi pa je nedodelanost nekaterih predlaganih konkretnih ukrepov.

Iskreno, pričakovali smo več. Če bi vsa ministrstva pri nastanku Programa sodelovala z enako vnemo in zavzetostjo kot je to počelo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bi Program Jamstvo za mlade verjetno dosegel tudi naša visoka pričakovanja. Predstavniki mladih obžalujemo, da je bil pri nastajanju Programa Jamstvo za mlade prisoten princip vrtičkarstva. Razlogi zakaj je temu tako, nas ne zanimajo. Skrbijo in tičejo pa se nas posledice, ki jih takšna ravnanja povzročajo.

Takšno neodgovorno ravnanje nekaterih ministrstev se odraža v nekonsistentnosti in podvajanju določenih ukrepov in splošni medresorske neusklajenosti Programa Jamstvo za mlade. Celostno gledano to seveda vpliva na verodostojnost celotnega dokumenta, kaže pa tudi na bistvene razlike med ministrstvi v razumevanju resnosti in obsega problematike brezposelnosti mladih. Ob tem se sprašujemo ali bo takšen odnos vplival tudi na izvajanje Programa Jamstvo za mlade.

Vsebinsko gledano velja izpostaviti, da je večina ukrepov, ki jih zajema program, poenotenih glede starosti ciljne skupine, kar pomeni, da naslavlja vse mlade, stare do 29 let. Prav tako pozdravljamo poskus vzpostavitve enotne platforme, ki združuje vse ukrepe za zaposlovanje mladih s področja vseživljenjske karierne orientacije, povezuje ukrepe za spodbujanje podjetništva in samozaposlovanja od katerih ločuje ukrepe za ustvarjanje spodbudnega okolja za podjetništvo. Program prav tako povezuje izobraževalne vsebine s potrebami trga dela in s praktičnim usposabljanjem.

Predstavniki mladih ocenjujemo, da smo v fazi usklajevanja z ministrstvi dosegli maksimum, zato je skrajni čas, da gre dokument v javno razpravo. Žal ne moremo reči, da je dokument končan ali pa da ga popolnoma podpiramo. Poudarjamo, da mora Program Jamstvo za mlade mladim omogočiti, ne samo možnost in priložnost za zaposlitev, ampak tudi zagotoviti, da bo ta dostojna in varna. Tem načelom bomo sledili tudi v fazi javne razprave v kateri bomo ponovno predlagali dopolnitve in ukrepe, ki bodo po našem mnenju izboljšala dokument in mladim zagotovila pogoje za hitrejšo osamosvojitev.

Pozivamo vse mlade, mladinske organizacije, organizacije za mlade in druge zainteresirane, da sodelujejo v javni razpravi o Programu Jamstvo za mlade in ga pomagajo izboljšati. Verjamemo, da je rezultat lahko in mora biti boljši.

Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
Marec 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 14 15 16 
17 18 19 20 21 22 23 
24 25 26 27 28 29 30 
31  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net