TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
SPROŠČENA SLOVENIJA ? - mnenje študentov
Ljubljana

Z masiranjem za »sproščeno Slovenijo«

(Ljubljana, 12. junij 2007) Avtonomna tribuna študentov se bo udeležila današnje javne tribune Zbora za republiko z naslovom »Sproščena Slovenija leta 2007?«, ki bo potekala ob 19. uri v Cankarjevem domu v Ljubljani. Na njej bodo študentje opozorili na avtoritarne poteze Vlade RS in članov Zbora za republiko, ki poskušajo na silo »sprostiti« študente, tako kot so se že pred njimi lotili predstavnikov drugih družbenih skupin. V ta namen bodo študentke in študenti uprizorili javno vladno masiranje družbenih skupin, ki ga bodo izvedli v glavni avli Cankarjevega doma, če ji bodo predstavniki Zbora za republiko to preprečili, pa na ploščadi pred Cankarjevim domom.

Zboru za republiko predseduje dr. Primož Jambrek, ki je solastnik dveh privatnih visokošolskih zavodov in eden od piscev osnutka predloga Zakona o visokem šolstvu in raziskovalno-razvojni dejavnosti. Dr. Jambrek je na včerajšnji novinarski konferenci ocenil, da je Slovenija glede sproščenosti šele na četrtini ali na tretjini poti, da bi »vsaj približno sanirali 12 let nesproščenosti na 50 let podlage diktature«. Študentke in študenti, zbrani okoli Avtonomne tribune se ob tem sprašujejo, ali bomo po Jambrekovem mnenju za dosego resnične »sproščenosti« v Sloveniji morali potrpeti še najmanj 100 let vladavine trenutne politične opcije. To je sicer občutno več od obdobja, ki ga je vladavini Slovenske demokratske stranke (SDS) ob praznovanju njene 17. obletnice 17. februarja 2006 napovedal trenutni predsednik Vlade RS Janez Janša, opozarjajo študentje. Janša je na slavnostni akademiji SDS namreč napovedal, da bo vladavina SDS trajala »najmanj desetletje«.

Avtonomna tribuna se je odzvala tudi na trditve moralnega teologa dr. Ivana Štuheca, člana komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci, Strateškega sveta za kulturo, znanost in izobrazbo pri predsedniku Vlade RS, Strokovnega sveta za zasebno šolstvo pri Ministrstvu za šolstvo in šport ter Sveta RTV Slovenija. Štuhec je za Zbor za republiko pripravil prispevek, ki po njegovih besedah govori o problemu in vprašanju avtonomije v univerzitetnem oz. vzgojno-izobraževalnem prostoru v Sloveniji. Kot enega od konkretnih nesporazumov je Štuhec omenil primer, da akademska sfera in visokošolski učitelji nimajo formalne pravice, da razpravljajo o predlogu zakona o visokem šolstvu na svojih ustanovah, ker jim je vrh univerze to brez posebnih utemeljitev prepovedal. Štuhec meni, da gre za osnovno kršenje načela avtonomije in ugotavlja, da je univerzitetni prostor tisti, ki je globoko v tranziciji.

Študentke in študenti so se na trditve dr. Štuheca odzvali s komentarjem, da je ravno vlada tista, ki s predlogi zakonskih sprememb posega v avtonomijo univerz, čemur so se uprli predstavniki največjih univerz, Inženirske akademije Slovenije, Študentske organizacije Slovenije ter sindikatov SVIZ, NSDUL in VIR, torej praktično celotna visokošolska skupnost. Predlog Zakona o visokem šolstvu in raziskovalno-razvojni dejavnosti je poleg tega tudi konceptualno zgrešen, pravno nedodelan in ustavno sporen. Če bi minister resno upošteval opozorila visokošolske skupnosti, bi sporni predlog umaknil in v sodelovanju s partnerji v visokem šolstvu začel pripravljati nov predlog zakonskih sprememb, dodajajo študentje.

Avtonomna tribuna študentov je opozorila tudi na trenutne poskuse vlade, da bi »sprostila« visoko šolstvo in študente, kar je razvidno iz predlogov Zakona o štipendiranju in Resolucije o Nacionalnem programu visokega šolstva RS 2007-2010 (NPVŠ). Zakon o štipendiranju je Ministrstvo za delo, družino in socialne družine konceptualno spreminjalo, potem ko je bil že usklajen s Študentsko organizacijo Slovenije. Spremenjeni predlog radikalno posega na področje štipendiranja in bo privedel do razpada sistema Zoisovih štipendij na eni strani ter oteženega dostopa do republiških štipendij na drugi, kar bo kumulativno pomenilo samo še dodatno zmanjšanje števila štipendij, opozarjajo študentje. V predlogu resolucije NPVŠ pa je Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo med drugim napovedalo 7 do 10 univerz, omejevanje študentov pri izbiri študija, nadzor študentskih obveznosti, ukrepe za spodbujanje študentov k vpisovanju v programe naravoslovja, tehnike in zdravstva, omejevanje panoge študentskega dela ter spremembo prioritet pri gradnji študentskih domov.

Avtonomna tribuna študentov se bo med zasedanjem Zbora za republiko pridružila prizadevanjem njegovih članov, da bi dosegli bolj sproščeno Slovenijo. V ta namen bodo študentke in študenti uprizorili javno masiranje različnih družbenih skupin. V predstavi se bodo že »sproščeno zmasiranim« medijem, predstavnikom delavcev in policistom pridružili trenutno »sproščeno masirani« študentje, predstavniki univerz in predstavniki javnega zdravstva, katere bodo »sproščeno masirali« predstavniki Vlade RS in Zbora za republiko. Medtem pa bodo na nadaljnjo »sproščeno« obravnavo potrpežljivo čakali predstavniki družin in mladih. Avtonomna tribuna bo simbolno masiranje uprizorila v glavni avli Cankarjevega doma, če ji bodo predstavniki Zbora za republiko to preprečili, pa se bo dogodek odvil na ploščadi pred Cankarjevim domom.

# # #

Dodatne informacije:

Mitja 041 492 026 avtonomnatribuna.blogspot.com

sproščena... (38 kb) Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
April 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 
14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 
28 29 30  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net