TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
SLOVENIJA ŽALOVALA
Prlekija

V NAJTEŽJIH TRENUTKIH NISO BILI SAMI !

Nedavna naravna katastrofa, ki je v nekaterih delih Slovenije povzročila ogromno materialne škode je zahtevala tudi človeška življenja.

Gasilci, pripadniki civilne zaščite, vojska, policija, številni prostovolci so z vso zavzetostjo odpravljali nastalo škodo. Med njimi so bili tudi večkrat člani slovenske vlade s predsednikom Janezom Janšem na čelu.

Na fotografiji 21.09.2007 spuščena slovenska zastava na pol droga pred sedežem Mladinskega centra Prlekije,Pokrajinskim centrom NVO štajersko - pomurskega združenja, Združenjem prleških vojnih veteranov in Mladinskim svetom Ljutomer v spomin na nedolžne žrtve ...

POVZEMAMO :

Premier Janez Janša: Slovenija je dokazala, da v ujmi prizadeti niso sami

Predsednik vlade Janez Janša si je danes z ministroma za obrambo in promet ogledal še nekatera območja na Gorenjskem in Savinjskem, ki jih močno prizadelo torkovo neurje. Na novinarski konferenci v Letušu je poudaril, da je vlada na današnji redni seji ponovno razpravljala o posledicah ujme in se seznanila s prvimi neuradnimi ocenami škode, ki bo presegla 200 milijonov evrov. Zato je sprejela tudi vrsto dodatnih ukrepov.


(Foto: Bobo)


Po njegovih besedah je največ škode na infrastrukturi in vodotokih ter stanovanjskih in javnih objektih. V tem trenutku pa še ni podatkov o škodi, ki jo je ujma povzročila na električnem in telekomunikacijskem omrežju. Prav tako še ni ocene škode, ki bo nastala zaradi izpada dohodkov v neurju prizadetih podjetij. Vlada je zato pozvala občinske in državno komisijo, da čim prej ocenijo škodo. Ministrstvo za okolje in prostor pa bo v čim krajšem času pripravilo začasni program za odpravo posledic neurja, ki se ga bo sproti dopolnjevalo vse do končne ocene škode.

Vlada je tudi naročila vsem ministrstvom, da v okviru svojih pristojnosti pomagajo prizadetim in sicer s prerazporeditvijo sredstev v okviru različnih proračunskih postavk, ter da odpravi posledic neurja namenijo absolutno prioriteto.

Sklenila je tudi, da bo Evropski komisiji prijavila državno pomoč za podjetja, ki so utrpela škodo. Slovenija bo tako prvič posegla po tem ukrepu, po besedah predsednika vlade, pa so za to izpolnjeni tudi vsi pogoji. Hkrati pa bo ministrstvo za gospodarstvo pripravilo uredbo za dodelitev sredstev po pravilu »de minimis«, ki določa, da v primeru, ko so nekatere gospodarske družbe prizadete zaradi višje sile, država lahko brez soglasja Evropske komisije takoj finančno pomaga. Slovenija pa v tem trenutku izpolnjuje tudi pogoje, da zaprosi za sredstva iz evropskega solidarnostnega sklada.

»Vlada je razpravljala tudi o tem kako najbolj učinkovito pomagati posameznikom, družinam in kmetijam, ki so bili prizadeti v tej ujmi. Teh primerov je na tisoče. Tako je del pomoči možno nuditi tudi tako, da se posameznike in gospodarske subjekte oprosti ali pa se jim odloži plačilo davščin in prispevkov. Davčna namreč zakonodaja to omogoča. Ministrstvo za finance in Davčna uprava RS sta zadolžena za pripravo ustreznih izvedbenih aktov,« je dejal predsednik vlade. Na predlog ministrstva za notranje zadeve je vlada tudi sklenila, da v skladu z zakonom o taksah, vse tiste, ki so v teh neurjih izgubili osebne ali druge dokumente in bodo prišli iskat nove, oprosti plačila takse.

»Vlada je jutrišnji dan razglasila za dan žalovanja. Ob tem vlada poziva, da to ni samo dan žalovanja in dan sočutja s svojci tistih, ki so izgubili življenja v tej ujmi, ampak da je to tudi dan solidarnosti. Veseli smo številnih pozitivnih odzivov organizatorjev različnih prireditev, ki so bile bodisi odpovedane - sredstva, ki so bila za to namenjena, pa so bila nakazana na račune humanitarnih organizacij za pomoč prizadetim v tej ujmi - ali pa so organizatorji spremenili in prilagodili namen prireditev ter del sredstev, ki bodo zbrana na teh prireditvah, namenili za odpravo posledic ujme in pomoč prizadetim.«

Predsednik vlade je še poudaril, da bo za odprtje nekaterih cest potrebno dalj časa, zato je treba poiskati začasne rešitve in pristopiti k projektom in načrtovanjem prometnic tudi po novih trasah. Sicer pa se, po njegovih besedah, tudi na najbolj prizadetih območjih počasi vzpostavljajo normalni pogoji za življenje. Do konca današnjega dne tako praktično ne bo nobenega zaselka več, ki bi bil brez električne energije oziroma komunikacij, z izjemo nekaterih individualnih hiš, tudi Davča ni več odrezana od sveta.

»Angažiranih je veliko reševalcev, vojakov in policistov. Do izraza je prišla tudi med sosedska solidarnostna pomoč. Slovenija je dokazala tistim, ki so bili v tej ujmi prizadeti, da niso sami. Je pa situacija še posebej v Železnikih in okolici, kjer je bila ta ujma najbolj uničevalna, seveda težka in bo trajalo nekaj časa, da se stanje popravi. Vendar pa je, tudi glede na pretekle izkušnje, v tem trenutku najpomembneje, da ti ukrepi, ki jih sprejemamo, delujejo v realnem času, da pomoč prihaja pravočasno,« je dejal premier. Apeliral je tudi na vse, ki so pripravljeni pomagati s finančnimi sredstvi, da priskočijo na pomoč, saj je mnogo družin ostalo brez vsega, brez osnovnih sredstev, ne morejo do šole in službe. Zato je ta prva pomoč tudi v psihološkem smislu najpomembnejša.

žalovanje (888 kb) Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
Marec 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 14 15 16 
17 18 19 20 21 22 23 
24 25 26 27 28 29 30 
31  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net