TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
SIMBOL - sporočilo in umetnost
04.12.2007, Slovenija

Simbol - sporočilo in umetnost
Znak združuje simboliko petih osnovnih elementov in prepoznavne narodne simbole ter jih povezuje s tradicionalno evropsko rumeno zvezdo in slovenskimi nacionalnimi barvami



Od minule sobote nas v pričakovanju slovenskega predsedovanja EU spremlja logotip, simbolni znak, ki se ga bomo v prihodnjih sedmih mesecih nagledali v časnikih in na televiziji, spremljal nas bo na tiskovinah in spletnih straneh, uporabljali ga bodo za scenografijo na uradnih in neuradnih dogodkih, na protokolarnih darilih in vsakršnih obeležitvah predsedovanja doma in v tujini. Znak združuje simboliko petih osnovnih elementov in prepoznavne narodne simbole ter jih povezuje s tradicionalno evropsko rumeno zvezdo in slovenskimi nacionalnimi barvami.

Logotip je oblikoval profesor likovne pedagogike Robert Kuhar, ki je že lani zmagal na natečaju, na katerem je sodelovalo trinajst priznanih slovenskih oblikovalcev. Za slovenske razmere je pravi čudež, da je znak do zadnjega dne ostal nerazkrit, saj ni o njem niti o avtorju pricurljala v javnost niti najmanjša podrobnost. Toda prav tako neobičajno bi bilo, če se zdaj ne bi razvnela polemika o likovni vrednosti in sporočilnosti izbranega simbola.

Da ob njem ni prav navdušen, smo razbrali že iz izjave prvega moža slovenske diplomacije, ki se je od vseh Slovencev doslej pojavljal verjetno ob največ znakih. Zdaj se bo zunanji minister Dimitrij Rupel ob znaku predsedovanja prvič postavljal kot gostitelj. Ker je na včerajšnji tiskovni konferenci stal pred praporom z novim znakom, smo ga prosili za njegovo mnenje o njem. Najprej je pojasnil, da ga je tudi sam prvič videl tako razobešenega, in nadaljeval: "Tudi če bi imel drugačno ali odklonilno mnenje, to ne bi nič pomagalo. Mislim, da nas bodo prepoznali ne glede na to, kakšen je ta znak. Barve se mi zdijo prave - rdeča, bela, modra, rumena, to so barve naše zastave. Soditi o umetnosti pa je - saj veste - nehvaležna stvar."

Ker pa vsi gotovo ne bodo "kopitarji" (ki bi torej ostali zgolj pri presoji čevljev), je prav, da pred kritiko spoznamo razlago znaka, kot jo ponuja vladni urad za komuniciranje. Najprej o tem, kako je nakazanih pet osnovnih elementov. Zemlja, ki simbolizira materialnost, je upodobljena v Triglavu kot nacionalnem simbolu, sama gora pa sporoča, da je vse, še tako zapletene izzive, mogoče razrešiti z vztrajnostjo, trudom in željo po doseganju ciljev. Ogenj, ki simbolizira kreativnost, povezovanje in dinamiko, predstavlja rumena zvezda iz zastave EU. Oblika repatice sporoča, da vleče za seboj, torej vodi oziroma predseduje, daje ideje, pobude, izkušnje, njena umeščenost v nedrjih Triglava pa naj bi oznanjala, da je EU pod slovenskim vodstvom v dobrem varstvu. Vodo, ki simbolizira skrivnost in globino in nakazuje modre rešitve, predstavljajo morje in vodotoki, kar naj bi govorilo o globini slovenskega političnega, gospodarskega in kulturnega bogastva in potenciala. Zrak, ki je upodobljen v belini, simbolizira intelektualni potencial Slovenije, njeno željo in potrebo po izzivih, nenehnem razvoju in napredku. Eter, ki predstavlja breztelesnost in s tem svobodo, proizvaja učne lekcije za rast in razvoj tako posameznika kot države in skupnosti držav; eteričnost pa je v življenje znaka vtkana s pomočjo ostalih elementov.

Po razlagi vladnega urada in avtorja simbol dopušča poleg omenjenih osnovnih sporočil še sekundarna. Tako je znak kot celoto mogoče dojeti tudi kot hrastov list, to drevo pa je simbol trdnosti, vztrajnosti, neuničljivosti, stabilnosti, premišljenosti in zaradi globokih korenin tudi globine. Znak tvori odprto razgibano celoto in sporoča, da je Slovenija odprta za izzive in pozitivne vplive, da je dinamična država, ki se hitro odziva na dražljaje iz okolice.

Toliko v vednost, preden se prepustite kakšni neutemeljeni razlagi in nekvalificirani presoji.


BRANKO MAKSIMOVIČ
Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
April 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 
14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 
28 29 30  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net