TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
Bili smo zavedeni...
10.01.2008, Slovenija

Ambrož Demšar nam je poslal obvestilo, ki ga povzemamo ter se mu za opozorilo seveda zahvaljujemo Očitno še tako najboljši nameni za pomoč, v sedanjem brezobzirnem času dosegajo žalostne in "kapitalistične" bresrčne zlorabe katerih žrtev smo bili tudi sami, ko smo objavili oktobra novico o nujni pomoči...

Ambrož Demšar je zapisal : " Splačalo bi se že umakniti tisto novico Prosim pomagaj http://www.klopotec.net/index.php?id=1533

saj

E-PISMA NE POMAGAJO NIKOMUR, SO ŠKODLJIVA IN NEKATERA ŠE KAZNIVA

Ali smo Slovenci narod z velikim srcem in/ali bolj malo pameti?!?!

Pošiljanje verižnih internetnih pisem iz službe je kršitev delovne obveznosti in izraba službenega časa v neslužbene in nezakonite namene - Ne rešujte malega Urugvajčka, ker ta nikoli ne bo videl denarja - Elektronski naslov je milijonski posel (za razne reklame za viagro, etc, & seveda spam Exclamation )

Ali tudi vi prejemate e-pošto, v kateri vam nudijo vse mogoče: podaljšanje penisa, diplomo ugledne šole, poceni Rolexovo uro, denarno verigo in podobno? Gotovo ste prejeli kakšno pismo v angleščini, ki vas nič ne stane, a se dobro počutite, ker ste rešili življenje neki deklici, ki je hudo zbolela, ali dečku, ki po cunamiju išče svojo družino. Samo pismo morate s svojega elektronskega seznama poslati desetim ljudem - in dobro delo je opravljeno! Najbrž niste vedeli, da ne pomagate, ampak na stežaj odpirate vrata spamu ExclamationExclamation

Se spomnite sporočila o deklici iz Bangladeša ali od ne-vem-od -kod, z enim očesom, oz. roko, nogo, ali celo dojko, kaj-pa-vem, potrebne pomoči, ki je krožilo preko vseh znancev?

Angleške verzije pomoči so dobile tudi domačo razvpito različico, kjer nastopa deklica Rachel, ki je omehčala naša srca.

"Če izbrišeš ta email, res nimaš srca ..." Crying or Very sad

"Na pomoč! Rachel umira ..." Crying or Very sad

V polomljeni slovenščini piše: "Zdravo! Sem 29-letni očka. Skupaj z ženo sva imela prečudovito življenje skupaj. Bog naju je blagoslovil s hčerko. Hčerki je ime Rachel in je stara komaj 10 mesecev. Nedavno so zdravniki ugotovili, da ima raka na možganih v njenem telescu. Obstaja samo en način, da jo rešijo z operacija. Na žalost nimava dovolj denarja, da bi plačala operacijo. AOL in ZDNET sta se odločila, da nama pomagajo z pošiljanjem tega emaila.

Pomagajo lahko samo na ta način, da sem jaz poslal ta email in ga ti pošlješ vsaj 10 osebam.

AOL bo sledil temu emailu in beležil, koliko oseb je ta email prejelo. Za vsakogar, ki odpre ta email in ga pošlje vsaj 3 osebam, bova midva dobila 32 centov (65 sit) od agencije.

Prosim, pomagaj nam! Hvala!"


Zloraba identitete zdravnika

Povsem sproščeno pa nas je sprejel prof. prim. dr. Marko Malovrh. Njega so pred približno tremi meseci "pripeli" z vsemi njegovimi nazivi, službenim naslovom in telefonsko številko oddelka za nefrologijo kot "utež" na prej omenjeno pismo za pomoč "bolni" deklici Rachel. "Telefoni pregorevajo, sodelavke kar naprej odgovarjajo na klice ljudi, ki sprašujejo, kako naj pomagajo tej deklici." Potem pozvoni telefon in na klic se javi dr. Malovrh. "Da, pismo. Ne, nič ni res, vse so si izmislili ... Nič hudega, saj niste edini. Na svidenje!" Taki so zadnji meseci v njegovi ambulanti. "Samo domnevam lahko, da je kakšen moj dokument prišel v roke šaljivcu in je prepisal vse podatke in jih prilepil h krožnemu pismu. Potem mi pišejo na elektronski naslov ljudje, ki jih zanima, kako lahko pomagajo, pa jim odgovorim s sedaj že pripravljenim pismom, da Klinični center nima nič s tem. Če jim ne bi odgovoril, bi pomislili, da smo vpleteni in arogantni. Nekateri bi radi pomagali, drugi so zgroženi, na kakšen način da zbiramo denar. Slovensko zdravstvo je odlično organizirano in nikomur ni treba zbirati denarja za nujno potrebno operacijo. Tudi na našem oddelku imamo res redke in hude bolezni pri 14 pacientih, od tega jih je pet zelo ogroženih in zdravila zanje so nepojmljivo draga. Vendar je tudi njim zdravstvena zavarovalnica krila stroške. Tako nam res ni treba zbirati denarja s krožnimi pismi, ki nikomur ne koristijo. Neki človek mi je poslal ogorčeno pismo, ker je videl, da pisma prihajajo tudi iz vladnih služb, in se vprašal, ali tam nimajo pametnejšega dela, kot da razpošiljajo neumna pisma za davkoplačevalski denar. Počutim se zlorabljenega, a težko rečem, kolikšna škoda mojemu ugledu, ugledu oddelka za nefrologijo in kliničnega centra nastaja s tem pismom. Je pa res, da kraja podatkov in prenašanje po internetu delujeta podobno, kot če ti ukradejo bančno kartico in jo uporabijo. Take podatke lahko uporabijo tudi za lažna strokovna mnenja." Potem je zdravnik pokazal, kako je mogoče povsem enostavno prenesti take podatke z računalnika v splet.

Že ogled delca pošiljateljev kaže, da so bili "dobrodelni" prav v vsaki pori Slovenije. Samo za okus navedimo nekaj bolj znanih končnic za znakom afna: porsche, petrol, citroen, mors (ministrstvo za obrambo), gov.si (vladne službe), kc-lj, zeleznice, sandoz, rtvslo, gorenjka, policija, mercator.


Le za vaš naslov jim gre

Slovenci, izkazali ste se, ni kaj! Vsi ste imeli veliko srce - in bolj malo pameti, dodajo računalnikarji. Trdijo, da še zdaleč ne obstaja tehnologija, ki bi lahko sledila elektronski pošti in nakazovala obljubljeni denar za vsako sporočilo. Torej niti AOL niti ZDNET ne bosta dala niti stotina za družino bolnega otroka.

Takšna sporočila nastajajo z namenom, da bi neuki ljudje pošiljali pošto vsevprek in se v samem sporočilu zbirajo e-naslovi. Ko z e-naslovi obogateno sporočilo po naključju pride v roke pošiljatelju množičnih sporočil, se ga ta seveda razveseli, saj v vsakem prejme več sto e-naslovov, kamor potem pošilja reklame za viagro ali kako drugo e-nesnago. In neuki ljudje se potem sprašujejo, od kod, za vraga, sprejemajo e-reklame, tako imenovani spam.

Drugi razlog, zakaj prejemajo spam, je v tem, da so se posamezniki registrirali na kakšni spletni strani s svojim e-naslovom. Ta se shrani v bazo in upravljavci prenekaterih strani si baze izmenjujejo in potem pošiljajo spam. "Trgovanje z bazami e-naslovov je milijonski posel, pošiljanje spama pa še večji," razlaga računalnikar Borut Zajc in uporabnikom e-pošte svetuje: "Nikoli ne pošiljajte e-pošte desetim prijateljem, ker ne boste zaradi tega nič bolj srečni in mali Urugvajec ne bo dobil desetih centov po vsakem poslanem sporočilu. Za registracijo na različnih spletnih straneh ne uporabljajte svojega glavnega e-naslova, temveč si za te namene odprite posebnega. In nikoli ne pošiljajte e-razglednic, saj zbiralci tam dobijo hkrati kar dva naslova, vašega in prijateljevega."


Nevarno in kaznivo

Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje odkrivanja in preiskovanja kriminalitete, je pojasnil, da ne vedo, kako bi lahko v pismu o Rachel kdo zaslužil, bodo pa tudi v primeru tega pisma ustrezno ukrepali. Policija je pred časom že sledila izvoru množičnih tako imenovanih nigerijskih pisem, kjer je bilo treba nakazovati denar na neznani račun. V primeru našega pisma z neobstoječo bolno Rachel so ciljali v smeri 225. člena kazenskega zakonika, kjer je neupravičen vstop v informacijski sistem (uporaba, preslikava, prenašanje ...) lahko kaznovan z zaporom do dveh let, ob zelo veliki nastali škodi pa tudi do pet let. Zaradi zlorabe osebnih podatkov, ki so velikokrat spremljajoča okoliščina različnih kaznivih dejanj, je mogoče izreči denarno ali zaporno kazen do enega leta zapora, če zlorabo stori uradna oseba, tudi do dve leti zapora.

Na ministrstvu za pravosodje smo vprašali, kaj grozi, če sta zaradi e-pošte trpela dobro ime in čast: za širjenje laži vas lahko doleti denarna kazen ali šest mesecev zapora. Če so posledice za oškodovanca zelo hude, lahko dobite tudi dve leti zapora.

In še nasvet vsakega računalničarja: za tovrstna sporočila na vsakem računalniku obstaja čudežna tipka. Na njej piše: Delete! Izbriši! Še vedno boste imeli mirno vest, pa še živce povrh!



delno prepisano: Nedeljski Dnevnik, Milena Dora "


srce v oblakih (35 kb) Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
April 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 
14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 
28 29 30  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net