TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
Pomoč žrtvam kaznivih dejanj
Slovenija

PREDSTAVITEV PROGRAMA

»PSIHOSOCIALNA POMOČ ŽRTVAM

KAZNIVIH DEJANJ

IN DRUGIH OBLIK NASILJA«



Nevladne organizacije imajo pri preprečevanju kriminalitete v slovenskem prostoru pomembno vlogo. Verjetno med vidnejše na tem področju sodi Papilot, Zavod za vzpodbujanje in razvijanje kvalitete življenja, v okviru katerega že od leta 1998 delujejo Centri za pomoč žrtvam kaznivih dejanj (v nadaljevanju CPŽ), ki so kot edini v Sloveniji namenjeni žrtvam vseh vrst kaznivih dejanj, različnih oblik nasilja in vsem, ki se počutijo žrtve.

Deklaracija o temeljnih načelih pravic za žrtve kaznivih dejanj in zlorabe oblasti, ki je bila sprejeta z resolucijo Generalne skupščine Združenih narodov leta 1985, in potreba po organizirani in celoviti skrbi za žrtve sta bili osnova za nastanek projekta, katerega začetki segajo v leto 1998, ko so v Sloveniji začeli delovati prvi CPŽ-ji. V letu 2000 se je zaključila eksperimentalna faza in program je bil uvrščen med programe socialnega varstva do leta 2005 ter podaljšan do leta 2009.

Program »Psihosocialna pooč žrtvam kaznivih dejanj in drugih oblik nasilja« je v svoji osnovi namenjen žrtvam vseh kaznivih dejanj, ki so opredeljene v Kazenskem zakoniku Republike Slovenije in Zakonu o prekrških, oziroma vsem, ki se kot žrtve počutijo. Pri razlagi izraza žrtve program izhaja pretežno iz tolmačenja omenjene deklaracije, ki opredeljuje, da so žrtve vse osebe, ki so zaradi storitve ali opustitve, ki predstavljajo kršitev veljavne kazenske zakonodaje, vključno z zakoni, ki prepovedujejo kaznivo zlorabo oblasti, posamično ali skupno utrpele škodo, vključno s telesnimi in duševnimi poškodbami, čustvenim trpljenjem, materialno izgubo ali pomembnim kratenjem njihovih temeljnih pravic. Po tej Deklaraciji se oseba lahko šteje za žrtev ne glede na to, ali je storilec kaznivega dejanja prepoznan, prijet, sodno preganjan ali obsojen in ne glede na družinsko razmerje med storilcem kaznivega dejanja in žrtvijo. Izraz »žrtve« lahko vključuje tudi družinske člane žrtve in osebe, ki so utrpele škodo z namenom, da pomagajo žrtvi.

Temu primerno je zasnovan tudi naš program. Deluje namreč 24 ur na dan, vse dni v letu, tudi ob nedeljah in praznikih, in sicer v obliki dežurnih telefonov. Kar je zdaleč najbolj pomembno pa je to, da lahko žrtvi ponudimo pomoč TAKOJ, ko jo potrebuje, na ustrezen način, tudi terensko, če je potrebno. Pomoč se torej ne izvaja samo na CPŽ-jih, ampak tudi na terenu (na domu, sodišču, policijski postaji ipd). Kje in kako zavisi od potreb in želja žrtev samih. Meje pomoči, ki so pri tem prisotne, postavlja žrtev sama. Pomoč je anonimna in brezplačna, nudijo pa jo usposobljeni svetovalci, kateri se izobražujejo in udeležujejo seminarjev, ki so povezani s to problematiko.

Na CPŽ-je se pogosto obračajo tudi osebe, ki so bile žrtve takšnega ali drugačnega nasilja pred mnogimi leti, vendar se te posledice tega nasilja še sedaj odražajo v duševnih motnjah, socialnih degradacijah ali bolezenskih slikah. Eno od osnovnih pravil CPŽ-jev je, da prav nikogar, ki se obrne na nas osebno, po telefonu ali na prošnjo nekoga drugega, ne zavrnemo, ne odslovimo ali formalno napotimo drugam. Človeku prijazen in spoštljiv sprejem slehernega, ki je v stiski, je namreč osnovni moto Centrov za pomoč žrtvam kaznivih dejanj.

Osnovni cilji programa zajemajo več vrst nudenja pomoči, odvisno od potreb in želja uporabnikov. Storitve, ki jih CPŽ-ji ponujajo, so:

· suport in suportivno svetovanje

- zagotavljanje občutka varnosti, zmanjševanje občutkov krivde in odgovornosti za nastalo situacijo, nudenje emocionalne opore,

- pomoč pri iskanju možnih izhodov, poti iz težave ali stiske,

- kazanje možnih posledic ob posameznih izborih,

- pomoč pri izvedbi posameznih ukrepov in konkretnih situacij,

· triaža - usmerjanje, napotitev

- nudenje celovitih informacij o posameznih poteh (kdo lahko ponudi kakšno vrsto pomoči ali storitev, kakšni so pogoji za priglasitev svojih potreb, kdo so kontaktne osebe idr.),

- konkretna pomoč pri navezovanju kontaktov z različnimi institucijami,

· laično zagovorništvo

- emocionalna in praktična pomoč (spremljanje na policijo, sodišča, tožilstvo, zdravstvene institucije, CSD, namestitev v materinski dom, varno hišo, zavetišče, pomoč pri pripravi dokumentacije, intervencije s pomočjo policije, pomoč pri prijavi storilca idr.) uporabnikom v vseh postopkih in kontaktih z institucijami, v predkazenskem in kazenskem postopku,

- psihična in konkretna priprava na posamezne faze postopka ter s tem zmanjševanje in odstranjevanje posledic sekundarne viktimizacije (pomoč pri izvedbi situacije, pomoč pri razpoznavanju in razumevanju situacije, pomoč pri odzivanju na situacijo).

Pri našem delu je zelo pomembno sodelovanje z različnimi vladnimi in nevladnimi organizacijami ter institucijami. Centri za socialno delo in policijske postaje tudi same usmerjajo uporabnike na naše CPŽ-je, saj tako lahko več in bolje prispevajo k prepoznavanju možnosti in skupnemu iskanju rešitev za ljudi v različnih problemskih situacijah. Z ostalimi institucijami izmenjujemo mnenja, pridobivamo povratne informacije, udeležujemo se strokovnih teamov na Centrih za socialno delo, sestankov, pogovorov skupaj z žrtvijo. Sprotno informiranje poteka tako z naše strani kot s strani omenjenih institucij. Uporabnika lahko že mi pripravimo in ga soočimo z določenimi posledicami, ki bi sledile, če bi izbrale to ali ono pot. Tako se lahko razbremenijo druge institucije, ki zaradi preobilice in narave svojega dela ne morejo opravljati še storitev, ki jih izvajamo na naših CPŽ-jih.

Med dejavnosti, ki jih še izvajamo, spadajo tudi preventivni programi za šole in vrtce, saj so v večini kaznivih dejanj in nasilnih situacij vpleteni prav otroci. Aktivno se vključujemo tudi v ozaveščanje javnosti (o prisotnosti in posledicah nasilja), organiziramo skupine za samopomoč, nudimo organizirana izobraževanja za strokovne delavce in prostovoljce, udeležujemo se različnih konferenc, tudi v tujini, pripravljamo akcije proti nasilju, sodelujemo pri različnih intervjujih, radijskih in televizijskih oddajah, smo člani sektorske skupine varnih hiš, materinskih domov in drugih sorodnih organizacij.

Program »Psihosicialna pomoč žrtvam kaznivih dejanj in drugih oblik nasilja« je enoten in pokriva večino slovenskega prostora. Trenutno delujejo CPŽ-ji v Kopru, na Jesenicah, v Kranju, v Ljubljani, v Nazarju, na Ptuju in v Murski Soboti.

»Z roko v roki do lepšega in boljšega življenja

brez nasilja in tragičnih posledic kaznivih dejanj!«

Prireditve, ki smo jih izvedli oziroma na katerih smo aktivno sodelovali:

  • sodelovanje v akciji Bela pentlja - moški proti nasilju nad ženskami;
  • sodelovanje na mednarodni konferenci na Dunaju - Working together for the prevention of violence against women and children;
  • organizacija in izvajanje preventivne delavnice Ustavimo nasilje nad otroki;
  • organizacija in izvajanje preventivnih delavnic za nasilje v vrtcih, osnovnih šolah, društvih, po fakultetah;
  • vključenost v informativni sistem »prostovoljstvo.org« - Slovenska filantropija;
  • vključenost v izvajanje nadomestne kazni in drugih ukrepov v splošno korist na področju Ljubljane;
  • oblikovanje komunikacijske mreže z drugimi izvajalci pomoči;
  • aktivno sodelovanje na okroglih mizah;
  • prirejanje in udeležba na okroglih mizah, delovnih sestankih, izobraževanjih, seminarjih;
  • izvajanje promocije programa.
predstavitev (73 kb) Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
Marec 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 14 15 16 
17 18 19 20 21 22 23 
24 25 26 27 28 29 30 
31  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net