TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
Odločna zahteva in slovenski mladinski apel iz Brda:NIČESAR O MLADIH BREZ MLADIH!
Brdo pri Kranju, protokolarno območje

Nacionalni mladinski dogodek v okviru 4. Evropskega tedna mladih

5. in 6. november, Brdo pri Kranju

»Bodi prihodnost. Bodi Evropa.« je bil najpomembnejši dogodek na področju mladinske politike v Sloveniji v letu 2008, ki sta ga pripravila Urad RS za mladino in Nacionalna agencija programa Mladi v akciji. Srečanja se je udeležilo 130 mladih in predstavnikov mladinskih organizacij ter vseh drugih pomembnih subjektov s področja mladinske politike ali mladinskega dela v Sloveniji.

Slovenija in njena mladinska politika sestavljata tudi evropsko zgodbo, zato smo nacionalni dogodek umestili v okvir 4. Evropskega tedna mladih (2.-9. 11. 2008), ki je prav tako usmerjen v prihodnost in izzive, ki so pred nami. Evropska komisija želi z aktivnostmi na ravni držav članic pridobiti mnenje mladih o tem kako vidijo EU v prihodnosti.

Namen srečanja je bilo, da si mladi izmenjajo mnenja in izkušnje o mladinski politiki in mladinskem delu danes ter poskusijo definirati tiste izzive, ki mlade čakajo v prihodnosti in na katere bodo morale odgovoriti tudi različne sektorske politike.

V uvodnem delu srečanja so udeleženci na okrogli mizi prisluhnili štirim sogovornikom, ki so si s svojim delom ali zaradi svojega dela upali biti drugačni. Na okrogli mizi so sodelovali ga. Vlasta Nussdorfer, generalna sekretarka društva Beli obroč, g. Anton Komat, okoljevarstvenik, svobodni raziskovalec in publicist, g. Andro Ocvirk, izvršni direktor papirnice Radeče in ga. Maja Delak, plesalka in raziskovalka. Vsi govorniki so se strinjali, da je danes pri ključnih zadevah pomembno videti vnaprej. G. Anton Komat meni, da je današnja generacija izbrana generacija, ki mora stopiti naprej, tudi konfrontirati svet, ki gre lahko zelo hitro v slepo ulico.

Udeležence je nagovorili tudi predsednik Slovenije, dr. Danilo Türk, zaradi zasedenosti preko video posnetka. »Evropa je del globalnega sveta, kjer se iščejo globalne rešitve in ravno pri mladih se bo iskalo veliko rešitev«, meni predsednik, »zato je pomembno, da se razmišlja o prihodnosti.« Vsa vprašanja, ki se jih mladi lotevajo na srečanju na Brdu so po predsednikovem mnenju pomembna, od demografski sprememb, učenja, zdravja, polne udeležbe v družbi. Še posebej pa je predsednik spodbudil vključevanje mladih v medkulturni dialog.

Vrh dvo-denevnega dogodka se je zgodil v drugem dnevu dogodka. Pripravila se je javna tribuna, ki je bila odprta zainteresirani javnosti in na katero smo na Uradu še posebej povabili vodje direktoratov, uradov in služb znotraj različnih ministrstev, ki s svojimi politikami urejajo področja, ki zadevajo tudi življenja mladih. Na javni tribuni je sodelovala tudi evropska poslanka, ga. Romana Jordan Cizelj ter štirje mlajši poslanici v Državnem zboru RS, in sicer Dejan Levanič, Matevž Frangež, Alenka Jeraj in Eva Irgl ter predstavniki sedmih ministrstev: MŠŠ, MVZT, MK, MOP, MG, Urad Vlade za verska vprašanja, SVEZ. Javna tribuna je ustvarila prostor za strukturni dialog z mladimi, ki so predstavili zaključke svojega dvo-dnevnega dela in z njimi soočili odločevalce in politiko.

Mladi so na dvodnevnih delavnicah iskali izzive, razmišljali o rešitvah in oblikovali predloge ali priporočila na področjih demografije, participacije v družbi, učenja, zdravja, idr. Pri avtonomiji so mladi razmišljali o ukinitvi študentskega dela kot pomembnemu izzivu, ko govorimo o pogojih, ki naj mladim zagotovijo večjo avtonomijo. Ko mladi vstopajo na trg dela, je pomembno, da se priznajo tudi njihove izkušnje in kompetence, ki jih pridobijo pri neformalnem učenju, kot so npr. mladinski projekti, pobude, mladinsko delo, vodenje projektov, ipd. Preventiva je pomembna, če želimo imeti zdrave ljudi. Prav tako je pomembno oblikovati pogoje, ki bodo omogočali zmanjševanje škodljivega vpliva drog, alkohola, tobaka. Ker se število mladih v celotnem prebivalstvu manjša, je potrebno razmisliti o reorganizaciji družbe in novih socialnih odnosih, ki bo mladim omogočila večjo participacijo. Ko govorimo o participaciji imajo mladi pri tem v mislih predvsem možnosti vpliva na odločitve ali možnost soodločanja pri politikah, ki jih zadevajo. »Nič o mladih brez mladih« je gotovo osrednje sporočilo, ki so ga mladi naslovili na odločevalce.

Zaključki javne tribune bodo zbrani in objavljeni v dokumentu in poslani vsem udeležencem ter tudi odločevalcem, kot pomoč pri oblikovanju njihovih politik. Zaključki bodo posredovani tudi na Evropsko komisijo kot mnenje mladih za oblikovanje novega okviru evropskega sodelovanja na področju mladinske politike.

Institucionalni okvir evropskega sodelovanja na področju mladine se je postavil v letu 2001, ko je Evropska komisija objavila svojo Belo knjigo »Nova spodbuda za evropsko mladino«, in izpostavlja štiri področja delovanja: informiranje mladih, participacija mladih, prostovoljne aktivnosti mladih in boljše poznavanje mladine). Dodatno spodbudo k skupni evropski politiki predstavlja sprejem Evropskega mladinskega pakta v okviru revidirane Lizbonske strategije v Evropskem svetu. Tu je nekoliko bolj izpostavljen ekonomski vidik, saj pakt poudarja izobraževanje, zaposlovanje in družbeni napredek. Sedanji okvir institucionalnega sodelovanja se izteka, zato se razmišlja o prihodnosti. Evropska komisija je spodbudila spletno posvetovanje z mladimi, pripravila evropsko srečanje mladih in seveda spodbudila države članice, da se v okviru Evropskega tedna mladih posvetijo vprašanjem o izzivih, ki čakajo nove generacije. Bo politika znala odgovoriti na te izzive? Posvetovanja Evropske komisije so bodo zaključila v sredini leta 2009, ko bo Evropska komisija oblikovala predlog za prihodnje evropsko sodelovanje na področju mladine, ministri odgovorni za mladino pa bomo konec leta 2009 sprejeli resolucijo za nov okvir v naslednjih desetih letih.

Slovenija je že v času predsedovanja Svetu EU oblikovala pomemben prispevek k evropski mladinski politiki in poudarila, da bi vključevanje mladih z manj priložnostmi in njihova aktivna participacija ter medkulturni dialog morali predstavljali pomembne prioritete mladinske politike. Svojo aktivno vlogo bo Urad RS za mladino odigral tudi pri oblikovanju novega okvira, pri tem pa izhajal iz interesov in potreb mladih, zato je bil dvo-dnevni dogodek na Brdu pri Kranju še toliko bolj pomemben. Evropsko zgodbo sestavljajo mladi posamezniki, ki delujejo na lokalnih in nacionalnih ravneh.

Barbara Zupan

Urad RS za mladino

PROGRAM:

Sreda, 5. november

09.30 - 10.30

Registracija udeležencev v Hotelu Kokra, Brdo pri Kranju

10.30-11.30

Pozdravni nagovori:

g. Janez Škulj, direktor Nacionalne agencije programa Mladi v akciji

g. Kamal Izidor Shaker, predsednik Mladinskega sveta Slovenije

g. Peter Debeljak, direktor Urada RS za mladino

11.30-13.00

»Vloga mladih v družbi prihodnosti - izzivi, ki nas čakajo«

Okrogla miza z gosti:

ga. Vlasta Nussdorfer, generalna sekretarka Društva Beli obroč za pomoč žrtvam nasilja, višja državna tožilka

g. Anton Komat, okoljevarstvenik, svobodni raziskovalec in publicist

g. Andro Ocvirk, izvršni direktor Papirnice Radeče, predsednik Združenja za papirno industrijo pri GZS, podpredsednik vlade za gospodarstvo v obdobju 1991 - 1992

ga. Maja Delak, plesalka in koreografinja

Okroglo mizo moderira ga. Breda Biščak.

13.00-14.30

Kosilo

14.30-16.30

Delovne skupine:

1. izzivi migracij in medkulturni dialog

Ključne besede: kultura, medkulturni dialog, migracije

Strokovna podpora: dr. Mirjam Milharčič Hladnik, ZRC SAZU

2. neformalno in priložnostno učenje mladih ob boku mformalnega učenja

Ključne besede: formalno, neformalno in priložnostno učenje, vpliv formalnega šolskega sistema na mlade, beleženje neformalnih znanj, prostovoljno delo

Strokovna podpora: mag. Slava Pevec Grm, CPI

3. okoljske spremembe in vloga mladih

Ključne besede: okoljske spremembe, raziskovalno delo mladih, kompetence, vloga gospodarstva, osveščanje

Strokovna podpora: Dr. Toman Mihael Jožef, BF

4. demografski izzivi

Ključne besede: medgeneracijski dialog, medgeneracijsko sodelovanje, demografske spremembe, mobilnost mladih z manj priložnostmi, pokojnine

Strokovna podpora: dr. Milivoja Šircelj

5. zdravje in zdrav način življenja

Ključne besede: zdravje mladih, šport kot orodje za mladinsko delo, dostopnost športnih objektov, zlorabe drog, omame in zasvojenosti

Strokovna podpora: Mojca Gabrijelčič Blenkuš, dr.med.; IVZ

6. avtonomija mladih

Ključne besede: zaposlovanje, prožna varnost, stanovanjska politika, družina, materialni položaj in revščina mladih

Strokovna podpora: dr. Metka Kuhar, FDV

7. zagotavljanje aktivne participacije vseh mladih

Ključne besede: aktivno državljanstvo, socialno vključevanje, spodbujanje participacije na lokalni ravni, medsektorsko in prečno sodelovanje pri oblikovanju politik, zakonodaja.

Strokovna podpora: dr. Andrej Fištravec, ZRSS

16.30-17.00

Odmor

17.00-18.30

Delovne skupine- nadaljevanje

18.30-20.00

Večerja

20.00-

Evropski večer

Namen evropskega večera je praznovanje 20 letnice evropskih programov na področju mladine:

§ predstavitev učinkov projektov podprtih s strani finančnih sredstev EU - nastopi skupin in posameznikov

§ film nagrajenega slovenskega projekta v Bruslju

§ animcija udeležencev na temo družbene vključenosti in njihove vloge v mladinskem delu v preteklih letih.

Četrtek, 6. november

9.00-10.30

Delovne skupine- nadaljevanje

10.30-11.00

Odmor

11.00-12.30

Delovne skupine- zaključki in oblikovanje sporočila udeležencev

12.30-14.30

Kosilo

12.30 - 13.00

Tiskovna konferenca

14.30-16.50

Javna tribuna - soočenje generacij in različnih družbenih segmetov: »Izzivi za prihodnost«

1. Predstavitev rezultatov dela posameznih delovnih skupin.

2. Stališča vabljenih predstavnikov nacionalnih oblasti, evropskih poslancev, poslancev v DZ RS in drugih.

Javno tribuno moderira: dr. Andrej Fištravec

16.50-17.00

Zaključek

PODROBNEJŠE INFORMACIJE

Urad RS za mladino

Ministrstvo za šolstvo in šport

Štefanova 1, 1000 Ljubljana

Tel.: 01/426 5701

Fax.: 01/425 91 46

E-naslov: uradzamladino.mszs@gov.si

Splet: http://www.ursm.gov.si

Nacionalna agencija programa MLADI V AKCIJI

Zavod MOVIT NA MLADINA

Dunajska 22, 1000 Ljubljana

Tel: 01/430 47 47

Faks: 01/430 47 49

E-naslov: info@mva.si

Splet: http://www.etm.si

Izberi priponko iz menija Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
Marec 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 14 15 16 
17 18 19 20 21 22 23 
24 25 26 27 28 29 30 
31  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net