TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
Predlog sprememb PRAVILNIKA..., ki jih je predlagal MLADINSKI SVET LJUTOMER
05.10.2009, Prlekija

Dodatna pojasnila!

MLADINSKI SVET LJUTOMER

MSL je po daljši razpravi na svoji seji v okrnjeni sestavi zaradi izredno kratkega roka podaje pripomb predlagal sledeče spremembe.

Predlogi dopolnitev-sprememb: predlagamo da se vnese tekst v rdeči barvi in tekst v črni barvi. Tekst, znotraj oznake ( ) se naj izpusti.

Pozdrav!

Spodnji Kamenščak,18.09.2009

Predsednik MSL: Stanko Brunčič

I. UVOD

  1. NASLOV PRAVILNIKA

NASLOV DOSEDANJEGA PRAVILNIKA O VREDNOTENJU MLADINSKIH PROGRAMOV IN PROJEKTOV V OBČINI LJUTOMER SE SPREMENI V PRAVILNIK O SOFINANCIRANJU PROGRAMOV ZA MLADE V LOKALNI SKUPNOSTI LJUTOMER. PRAVILNIK O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH PRAVILNIKA O SOFINANCIRANJU PROGRAMOV ZA MLADE V LOKALNI SKUPNOSTI LJUTOMER.

(Vir : uporaba enotne terminologije /URSM/)

(PRAVILNIK O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH PRAVILNIKA O VREDNOTENJU MLADINSKIH PROGRAMOV IN PROJEKTOV V OBČINI LJUTOMER)

2. OCENA STANJA IN RAZLOGI ZA SPREJEM SPREMEMB IN DOPOLNITEV PRAVILNIKA

Sredstva za sofinanciranje(vrednotenje) mladinskih društev so se v letu 2008 in 2009 razdelila na podlagi javnega razpisa v skladu s Pravilnikom o vrednotenju mladinskih programov in projektov v občini Ljutomer (Uradno glasilo Občine Ljutomer št. 5/2007). Komisija, ki ovrednoti vloge in predlaga razdelitev sredstev, je ugotovila, da je potrebno merila za sofinanciranje(vrednotenje) programov in projektov nekoliko korigirati. Ugotovljeno je tudi, da nimamo posebnih meril za vrednotenje programa mladinskih centrov (in), mladinskega sveta (mladinskih svetov), nacionalnih mladinskih organizacij in drugih nevladnih organizacij, ki imajo pridobljen in veljaven status upravičenosti do sofinanciranja organizacij na področju mladinskega dela v RS ter odobreno sofinanciranje organizacij na področju mladinskega dela v RS s strani MŠŠ URSM. Ker je v skladu z veljavno zakonodajo potrebno omogočiti dostop do sredstev vsem prijaviteljem pod enakimi pogoji, se dopolnjuje obstoječi Pravilnik tudi z merili za vrednotenje mladinskih centrov (in), mladinskega sveta ( mladinskih svetov),nacionalnih mladinskih organizacij in drugih nevladnih organizacij, ki imajo sedež na območju lokalne skupnosti Ljutomer ter pridobljen in uveljavljen status upravičenosti do sofinanciranja organizacij na področju mladinskega dela in odobreno sofinanciranje organizacij na področju mladinskega dela v RS s strani MŠŠ URSM za lansko leto.

(Vir : uporaba enotne terminologije in metod vrednotenja programov za mlade v RS /MŠŠ-URSM/

V osnutku delovnega gradiva v fazi predpostopka javne razprave o ZAKONU O MLADINI se drugi odstavek 10b. člena glasi: » V eni lokalni skupnosti je mogoče ustanoviti samo en mladinski svet lokalne skupnosti.« V Ljutomeru je tako registriran ter ima veljavne ustrezne reference podeljene s strani pristojnega državnega organa ter od ustanovitve dalje dejansko neprekinjeno deluje MSL. Zato podajamo predlog kot je omenjeno. Nujno pa je, zaradi enotnih meril sofinanciranja mladinskega dela v RS in vzpodbujanja višjih oblik delovanja, da se v Pravilnik vključijo tudi: NMO,druge NVO poleg MC in MS in MD. Prve štiri skupine organizacij morajo imeti pridobljen in veljaven status ter odobreno sofinanciranje na področju mladinskega dela v RS s strani MŠŠ URSM za preteklo leto .)

3. CILJI IN NAČELA PRAVILNIKA

Cilj dopolnitev in sprememb Pravilnika je, da se spremenijo in dopolnijo merila za sofinanciranje (vrednotenje) programov za mlade ( in projektov)v realizaciji mladinskih društev in dodajo merila za sofinanciranje (vrednotenje) programov za mlade, ki jih izvajajo mladinski centri (in), mladinski svet, nacionalne mladinske organizacije in druge NVO s sedežem na območju ljutomerske občine in z pridobljenim ter veljavnim statusom upravičenosti do sofinanciranja organizacij na področju mladinskega dela ter odobrenim sofinanciranjem organizacij na področju mladinskega dela v RS s strani MŠŠ-URSM za preteklo leto. V skladu z dopolnjenim in spremenjenim Pravilnikom bodo lahko pod enakimi pogoji podali vlogo za sredstva vsi vlagatelji, ki bodo izpolnjevali razpisne pogoje.

4. FINANČNE IN DRUGE POSLEDICE

Spremembe in dopolnitve pravilnika dajejo pravno podlago za zagotavljanje sredstev vlagateljem ( mladinskim društvom, mladinskim centrom (in),mladinskemu svetu (mladinskim svetom), nacionalnim mladinskim organizacijam, drugim NVO s sedež na območju ljutomerske občine pod enakimi pogoji, sam Pravilnik pa ne nalaga obveznosti, da je sredstva potrebno zagotoviti in v kakšni višini.

5. PRAVNE PODLAGE

Sprejem sprememb in dopolnitev Pravilnika narekujejo veljavni predpisi na področju mladinskega dela: Zakon o mladinskih svetih kot tudi predlogi predpisov: Krovni zakon o mladini; Primerjalno pravna analiza mladinske zakonodaje v Evropi; Strategija URSM na področju mladinske politike do leta 2010-MŠŠ URSM 2005; Koncept informiranja in svetovanja za mlade v Sloveniji,MŠŠ URSM 2003; Koncept razvoja mladinskega turizma v Sloveniji, MŠŠ URSM 2005 ter temeljni evropski dokumenti: Bela knjiga Evropske komisije Nova spodbuda za evropsko mladino,EU 2001-slovenska izdaja MŠZŠ URSM 2002 in Evropski mladinski pakt,2005 ter

29. člen Zakona o lokalni samoupravi (Ur.l. RS, št. 94/07-UPB2, 76/08) ), 8. in 18. člen Statuta Občine Ljutomer (Uradno glasilo Občine Ljutomer št. 11/09)

(Vir: kot sledi v tekstu )

II. BESEDILO PRAVILNIKA

  1. člen

V 1. členu Pravilnika o sofinanciranju (vrednotenju)programov za mlade( mladinskih programov in projektov) v občini Ljutomer (Uradno glasilo Občine Ljutomer št. 5/2007) se postavi za besedo »mladinska društva« vejica in stavek nadaljuje z » nacionalne mladinske organizacije,druge nevladne organizacije,mladinski centri in mladinski (sveti ) svet s sedežem (v) na območju( občini) občine Ljutomer- v nadaljevanju:upravičeni vlagatelji, ter imajo razen mladinskih društev pridobljen in veljaven status upravičenca do sofinanciranja organizacije na področju mladinskega dela in odobreno sofinanciranje s strani URSM za minulo leto«.

(Vir: pozitivna praksa v RS in EU; - dokumentacija pristojnega državnega organa zadolženega za mladinsko polje. )

  1. člen

V 2. členu se na koncu stavka namesto pike postavi vejica in nadaljuje tekst »upravičeni vlagatelji (mladinskih centrov in mladinskih svetov).«.

  1. člen

V 3. členu se v prvem stavku za »mladinska društva,« zapiše » nacionalne mladinske organizacije in druge nevladne organizacije (in zveze mladinskih društev)«

(Vir: Zakon o društvih že sam po sebi omogoča ustanavljanje zvez, zakonodaja s področja mladinskih struktur ne sledi temu pojmovanju zato je prvotni predlog brezpredmeten. Take zveze nimajo nobenih dodatnih tež in se torej pojavljajo in obravnavajo kot posamezna mladinska društva, zato je posebna omemba nepotrebna.)

  1. člen

V 5. členu se črta pika in se stavek nadaljuje s tekstom »ali v januarju za tekoče leto.«.

  1. člen

V 6. členu se v četrti alinei za vejico doda »upravičeni vlagatelji (mladinskih centrov in mladinskih svetov,)«.

  1. člen

8. člen se spremeni tako, da se glasi:

»O izboru vsebin in višini sredstev odloči Občinska uprava Občine Ljutomer z odločboin z upoštevanjem pozitivnih državnih in EU smernic na področju mladinskega dela, na katero lahko vlagatelji v roku 15 dni podajo pritožbo na župana Občine Ljutomer.«.

  1. člen

V 9. členu se besedna zveza »mladinskimi društvi« nadomesti z »upravičeni vlagatelji«.

  1. člen

V 11. členu se v prvem stavku za besedo »programov« vstavi »mladinskih društev«.

V 2. točki se prvi stavek spremeni tako, da se glasi: »Število članov izvajalca, ki so vključeni v izvedbo projekta ali programa (do 30 točk)«.

3. točka se spremeni tako, da se glasi:

»Število dni izvajanja programa - brez priprav (do 10 točk)

  • 1 dan 1 točka,
  • (2 do 5 dni) 2 do 10 dni 2 točki,
  • (6 do 10 dni) 11 do 30 dni 3 točke,
  • (11 do 30 dni) 31 do 90 dni 4 točke,
  • ( 31 do 60 dni) 91 do 150 dni 5 točk,
  • (61 dni ali več ) nad 151 dni 10 točk.«

5. točka se spremeni tako, da se glasi:

»Pomen projekta ali programa za razvoj mladinskega dela in mladinske politike v občini Ljutomer in pomurski regiji (do 30 točk)

  • manjši pomen (eno ali dve vsebini iz ostalih področij iz 10. člena tega pravilnika)

5 točk,

  • znaten pomen (tri ali več vsebin iz ostalih področij iz 10. člena tega pravilnika)

10 točk,

  • srednji pomen (eno ali dve vsebini iz prednostnih področij iz 10. člena pravilnika)

20 točk,

  • velik pomen (tri ali več vsebin iz prednostnih področjih iz 10. člena pravilnika)

30 točk.«.

6. točka se spremeni tako, da se glasi:

»Obseg sredstev, ki jih mora vlagatelj zagotoviti sam za izvedbo projekta ali programa

(do 20 točk)

  • do 200 € 3 točke.
  • od 201 € do 500 € 6 točk,
  • od 501 € do 1.000 € 9 točk,
  • od 1.001 € do 2.000 € 12 točk,
  • od 2.001 € do 4.000 € 15 točk,
  • od 4.001 € do 6.000 € 18 točk,
  • nad 6.001 € 20 točk.«.

Doda se nova 7. točka, ki se glasi:

»7. (Status društva v javnem interesu na področju mladine) Poseben status podeljen s strani URSM

»Upravičeni vlagatelj ima (Mladinsko društvo ima odločbo, da mu je) podeljen in veljaven status, upravičenosti do sofinanciranja na področju mladinskega dela in odobreno sofinanciranje tega mladinskega dela za lansko leto s strani pristojnega državnega organa-URSM (da društvo na področju mladine deluje v javnem interesu).«

10 točk

(Vir: status po prvotnem predlogu še v RS ne obstoja za mladinsko področje v taki obliki kot se v prvotnem predlogu predlaga temveč je to istovetno z našim predlogom. Prvotno predlagan status v takem predlaganem pojmovanju se bo uvedel z ZAKON O MLADINI.)

  1. točka

Doda se novi 11 a člen, ki se glasi:

»Komisija za vrednotenje programov mladinskih centrov (MC) upošteva naslednja merila:

1. Realiziran program mladinskega centra v preteklem letu na področjih, skladnih s pravilnikom, ter obseg finančnih sredstev za njegovo realizacijo. (do 10 točk)

· od vključno 500 € do 2.000 € 2 točki

· od 2.001 € do 5.000 € 3 točke

· od 5.001 € do 15.000 € 4 točke

· od 15.001 € do 20.000 € 5 točk

· nad 20.000 € 10 točk

2. (Rednost delovanja(do 5 točk)) Koordinacija aktivnosti-število partnerjev(do 5 točk)

  • (MC obratuje do 3 dni v tednu) 3 partnerji 2 točki
  • (MC obratuje od 4 do 5 dni v tednu) do 10 partnerjev 3 točke
  • (MC obratuje vse dni v tednu ) nad 10 partnerjev 5 točk

(Vir: Mreža mladinskih centrov Slovenije MaMa in URSM jasno opredeljujejo kriterije po katerih se v RS lahko nekdo proglaša za MC: 8 stran Promocijske brošure MaMa. Tako »redno delovanje« ne more biti stvar ocenjevanja, ker MC mora delovati vsaki dan v letu. Predlagamo pa točkovanje kjer ima MC vodilno koordinacijsko vlogo med NVO pri svoji dejavnosti (info-informiranje in obveščanje za mlade, druge dejavnosti) in to lahko dokazuje s pismenimi izjavami teh partnerjev.)

3. Pluralnost programa MC in pomen za razvoj mladinskega dela in mladinske politike v občini Ljutomer in pomurski regiji(do 30 točk)

  • manjši pomen (eno ali dve vsebini iz ostalih področij iz 10. člena tega pravilnika)

5 točk,

  • znaten pomen (tri ali več vsebin iz ostalih področij iz 10. člena tega pravilnika)

10 točk,

  • srednji pomen (eno ali dve vsebini iz prednostnih področij iz 10. člena pravilnika)

20 točk,

  • velik pomen (tri ali več vsebin iz prednostnih področjih iz 10. člena pravilnika)

30 točk.

4. Prostorski pogoji(do 10 točk)

  • MC razpolaga s prostori za dnevne aktivnosti 5 točk,
  • MC razpolaga s prostori za dnevne aktivnosti in s prenočitvenimi kapacitetami

10 točk.

5. (MC ima odločbo, da mu je podeljen status društva, ki deluje v javnem interesu na področju mladine) Poseben status MC podeljen s strani URSM

»Upravičeni vlagatelj ima podeljen in veljaven status upravičenosti do sofinanciranja na področju mladinskega dela in odobreno sofinanciranje tega mladinskega dela za lansko leto s strani pristojnega državnega organa MŠŠ-URSM

(Vir: status po prvotnem predlogu še v RS ne obstoja za mladinsko področje v taki obliki kot se v prvotnem predlogu predlaga temveč je to istovetno z našim predlogom. Prvotno predlagan status v takem predlaganem pojmovanju se bo uvedel z ZAKON O MLADINI.)

Predlagamo smiselno isto spremembo kot je v 8.členu 7.točka vendar tokrat za MC !)

10 točk.«.

Doda se novi 11. b člen, ki se glasi:

»Komisija za vrednotenje programov mladinskega(mladinskih) sveta ( svetov) (MS) upošteva naslednja merila:

1. Število članic mladinskega sveta (do 15 točk)

  • do (10) 5 članic 5 točk,
  • od (11) 5 do 10 (20) članic 10 točk,
  • nad (20) 10 članic 15 točk.

2. Izvajanje dejavnosti po vsebini (do 12 točk)

  • (socialna politika otrok in mladine)izvajanje dejavnosti s področja socialne politike otrok in mladine, vzgoje in izobraževanja, prostočasnih dejavnosti, kulture, javnega obveščanja in mednarodnega sodelovanja (2 ) 3 točke (točki),
  • (vzgoja in izobraževanje)zagotavljanje pogojev za delovanje in razvoj interesnih oblik združevanja mladih (2) 3 točke ( točki),
  • (prostočasne dejavnosti)omogočanje sodelovanja mladih prisprejemanju zakonskih in drugih predpisov, ki vplivajo na življenje in delo mladih (2 točki) 3 točke,
  • (kulturne dejavnosti)opravljanje drugih nalog za uveljavljanje interesov mladih in interesov kolektivnih članic lokalnega MS 3 (2) točke ( točki),
  • (javno obveščanje 2 točki,)
  • (mednarodno sodelovanje 2 točki.«).

(Vir: Zakon o mladinskih svetih-celotna določila 5. člena in ne samo prva alineja tega člena. Opozarjamo, da te dejavnosti niso bistvena stvar aktivnosti MS!!! Področja glejte na spletni strani URSM in MSS ! MS ni MC!)

  1. člen

12. člen se spremeni tako, da se glasi:

»Prijavljeni programi za mlade(programi in projekti) bodo ocenjeni v skladu z merili iz 11., 11. a in 11. b člena tega pravilnika. Vrednost točke se določi ločeno za sofinanciranje posameznih skupin upravičenih vlagateljev:mladinskih društev,nacionalnih mladinskih organizacij,drugih nevladnih organizacij, mladinskih centrov in mladinskega sveta (mladinskih svetov.)«.

PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE

  1. člen

Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem glasilu Občine Ljutomer.

Številka: 093/2009-415-

Datum:

Občinski svet Občine Ljutomer

Franc JURŠA

ŽUPAN

predlog (80 kb) Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
April 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 
14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 
28 29 30  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net